breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι ανεμογεννήτριες πάνε θάλασσα..!! – Έρχονται μεγάλοι «παίκτες» και νέες επενδύσεις

 

Μαριάννα Τζάννε

Με συμπράξεις ιδιωτών – κράτους τα πρώτα υπεράκτια έργα – Τα διεθνή μεγαθήρια που σκανάρουν τις ελληνικές θάλασσες και τα deals με ελληνικές εταιρείες – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Κοπελούζος, ΔΕΗ, ΕΝΤΕΚΑ στη σειρά για τα μεγάλα πλωτά αιολικά – Μπαίνουν στο παιχνίδι και οι πετρελαϊκές εταιρείες – Ο ρόλος της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων

Oι διπλωματικές αποστολές που επισκέπτονται τελευταία τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα έχουν κατά κανόνα στην ατζέντα τους ένα κοινό ερώτημα: ποιες και πόσο άμεσες θα είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα παράκτια αιολικά πάρκα

Hδη το κατώφλι της Μεσογείων έχουν περάσει ο Αμερικανός, ο Γερμανός και ο Νορβηγός πρεσβευτής αλλά και η Κινέζα ομόλογός τους, από χώρες δηλαδή που παίζουν στρατηγικό ρόλο στις μεγάλες μπίζνες των αιολικών και σέρνουν έναν επενδυτικό χορό δισεκατομμυρίων στις ΑΠΕ.

Αν αναλογιστεί κανείς το ύψος αυτών των επενδύσεων, που εκτιμάται από 600 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ για ένα έργο ισχύος μόλις 200 MW, και τα μεγέθη των ενεργειακών κολοσσών που έχουν σπείρει με ανεμογεννήτριες περιοχές από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τις ακτές της Μεσογείου, θα καταλάβει γιατί αρχίζει να φυσάει ούριος άνεμος για τα θαλάσσια αιολικά έργα και στο Αιγαίο.

Από την κρατική νορβηγική Εquinor, που φέρεται να ελκύεται από τους ανέμους των Κυκλάδων, τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, την ισπανική Iberdrola, την Ocean Winds με έδρα τη Μαδρίτη και την αμερικανική Principal Powerοι μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς των offshore αιολικών έχουν από καιρό βάλει στον χάρτη των επενδυτικών τους σχεδιασμών την Ελλάδα και δηλώνουν έτοιμοι να ενεργοποιηθούν μόλις ψηφιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Το πλούσιο αιολικό δυναμικό της χώρας αλλά και ο ανεξερεύνητος πλούτος των ελληνικών θαλασσών λειτουργούν σαν μαγνήτης για τα διεθνή μεγαθήρια του κλάδου, που αναζητούν στηρίγματα και τοπικές συμμαχίες με ελληνικές εταιρείες για να αξιοποιήσουν τους φυσικούς μας πόρους. Οι συζητήσεις έχουν αρχίσει από καιρό.

Ωστόσο, πίσω από τις φήμες και τις πληροφορίες για πιθανά deals έχουμε ήδη την πρώτη επίσημη συμφωνία, έξι μήνες προτού το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρήσει στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

Η Ocean Winds, joint venture της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie, που πριν από λίγο καιρό εγκατέστησε στις ακτές της Πορτογαλίας το WindFloat Atlantic σε βάθος άνω των 40 μέτρων, έχει, όπως αποκάλυψε τις τελευταίες ημέρες ο κ. Γιώργος Περιστέρης, συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την από κοινού ανάπτυξη έργων στην Ελλάδα.

Το παράδειγμα της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας φαίνεται ότι σκοπεύουν να ακολουθήσουν και άλλοι όμιλοι της εγχώριας αγοράς που βλέπουν στρατηγικά την επέκτασή τους στα υπεράκτια αιολικά.

Ο όμιλος Κοπελούζου, η Rokas Iberdrola, που είναι από τους πρώτους διεθνείς ομίλους που διείσδυσαν στην αγορά της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η ΕΝΤΕΚΑ είναι μεταξύ των φορέων της αγοράς που δουλεύουν ήδη μελέτες και ακτινογραφούν τις ελληνικές θάλασσες αναζητώντας τις κατάλληλες θέσεις σε περιοχές με πλούσιο αιολικό δυναμικό όπως είναι οι Κυκλάδες, το νοτιοανατολικό Αιγαίο και η Κρήτη.

Στο παρελθόν, μέσα από μια διαδικασία προκαταρκτικής χωροθέτησης θαλάσσιων αιολικών, βάσει μελέτης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, είχαν επιλεγεί 12 περιοχές, μεταξύ των οποίων εκείνες των Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Κω, Κάσου, Κέρκυρας, Εύβοιας και Αττικής. Στις περιοχές αυτές έχουν υποβληθεί αιτήσεις που είναι ενεργές από τους ομίλους ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου, οι οποίοι διεκδικούν και ρόλο πιλοτικών έργων, που είναι ένα σχέδιο που μελετά το ΥΠΕΝ για να εκκινήσει τον μηχανισμό και να «θεραπεύσει» τις παιδικές ασθένειες.

Το ελληνικό ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ έχει κινητοποιήσει και τη ΔΕΗ, η οποία αποκτά τον ρόλο πολύφερνης νύφης για τους ξένους ομίλους που φλερτάρουν με την ελληνική αγορά λόγω της κρατικής στήριξης και της εύνοιας που έχει από την Πολιτεία.

Ηδη η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συμφωνία με τη γερμανική RWE για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ενώ είναι επίσης από τις εταιρείες που επενδύουν στα υπεράκτια αιολικά. Εχει ξεκινήσει όμως συζητήσεις και με άλλες διεθνείς εταιρείες, θεωρώντας ότι μόνο με στρατηγικές συνεργασίες μπορούν να υποστηριχθούν τόσο μεγάλα πρότζεκτ.

Στο παζλ που αρχίζει να διαμορφώνεται έχει προστεθεί τελευταία και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία δείχνει να παρακολουθεί από κοντά τα πρώτα ουσιαστικά βήματα της αγοράς.Η ΕΔΕΥ που συστάθηκε για να εξυπηρετήσει τον εθνικό στόχο της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έχει καταθέσει και προτάσεις για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η ισπανική Repsol, να έχουν γυρίσει την πλάτη στις εξορύξεις και τις μεγάλες αβεβαιότητες και στα υπόλοιπα blogs, η ΕΔΕΥ φαίνεται να αναζητά μια νέα ταυτότητα στον δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, δεν θα αποτελούσε έκπληξη η αναζήτηση συνεργειών με την πράσινη βιομηχανία. Πώς ερμηνεύεται αυτό;

«Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, θαλάσσια οικόπεδα που προορίζονται για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων να συνδυάσουν και παραγωγή ενέργειας από υπεράκτια αιολικά, δίνοντας και επιπλέον κίνητρα στις πετρελαϊκές εταιρείες», αναφέρει παράγοντας του κλάδου που επιβεβαιώνει τις γέφυρες που έχουν πέσει μεταξύ των δύο διαφορετικών κόσμων.

Διόλου τυχαίο καθώς τον γάμο με τα υπεράκτια αιολικά ευλογούν ήδη μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η Repsol, η Shell και η Total αλλά και η Equinor (ο πρώην πετρελαϊκός κολοσσός της Statoil).

Η τελευταία έχει εγκαταστήσει στον Ατλαντικό ένα μεγάλο πλωτό αιολικό προκειμένου να τροφοδοτήσει μια εξέδρα πετρελαίου που θεωρείται από τις πλέον ενεργοβόρες εγκαταστάσεις και μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε με ντιζελοκινητήρα.

 

 

newmoney

Back to top button