breaking newsΚύπρος

Κύπρος-Τα έσπασαν στο Κέντρο Φιλοξενίας μεταναστών Πουρνάρα – «Σε κίνδυνο ζωές αστυνομικών»

»
Τα έσπασαν στο Πουρνάρα - «Σε κίνδυνο ζωές αστυνομικών»
  Μιχάλης Χατζηβασίλης   

Σοβαρής έκτασης επεισόδια στο Κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, απότοκο του προβλήματος υπερπληθυσμού μεταναστών και των διαφόρων χωρών καταγωγής τους, σημειώθηκαν προχθές το βράδυ.

Ο πετροπόλεμος, άρχισε εντός του Κέντρου και επεκτάθηκε και εκτός, με απολογισμό τον τραυματισμό αστυνομικών, μεταναστών και την πρόκληση ζημιών σε οχήματα. Τα επεισόδια έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα με τη μαζική διαμονή πολλών προσώπων σε μια δομή που αρχικά κτίστηκε για τη φιλοξενία 600 ατόμων. Αυτή τη στιγμή διαμένουν περί τις 2.000 μετανάστες από διάφορες χώρες και παρά τον διαχωρισμό που έγινε, εντούτοις οι διενέξεις είναι συχνές και πυροδοτούνται από ασήμαντα γεγονότα.

Προάγγελος των επεισοδίων ήταν ο προχθεσινός πρωινός καβγάς Σύρων υπηκόων και Νιγηριανών. Στον καβγά κτυπήθηκε ένας Νιγηριανός με αποτέλεσμα γύρω στις 11 το βράδυ, ομάδα ομοεθνών του ν’ αρχίσουν τον πετροπόλεμο κατά Σύρων που διαμένουν στο ίδιο σύμπλεγμα. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας, Γιαννάκης Γεωργίου, αμέσως επενέβησαν ισχυρές μονάδες της Αστυνομίας όπου διέλυσαν όσους είχαν εμπλακεί στα επεισόδια, όμως λόγω του πετροπόλεμου έσπασαν οι ανεμοθώρακες σε δύο περιπολικά και σε πέντε άλλα ιδιωτικά οχήματα αστυνομικών και προσωπικού του Κέντρου. Για τη διάλυση των ομάδων που ενεπλάκησαν στα επεισόδια, η Αστυνομία έκαμε χρήση δακρυγόνων.

Στη συνέχεια, αρκετοί μετανάστες και από τις δύο ομάδες βγήκαν εκτός του Κέντρου με αποτέλεσμα ν’ αρχίσουν νέα επεισόδια με πετροπόλεμο και ρίψη αντικειμένων που έβρισκαν μπροστά τους. Χρειάστηκε νέα επέμβαση της Αστυνομίας για να σταματήσουν τα επεισόδια. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκαν πέντε αλλοδαποί, δύο μέλη της Αστυνομίας και δύο φρουροί ασφαλείας.

Ο αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας ανέφερε ότι στις αλλαγές που προωθούνται στο Πουρνάρα είναι και η λειτουργία γραφείου της Αστυνομίας εκτός του Κέντρου, πλησίον των υποστατικών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας που θα δημιουργηθούν εκεί για την εξέταση των αιτημάτων για επιδόματα από τους αλλοδαπούς. Το υφιστάμενο γραφείο της Αστυνομίας είναι στην είσοδο του Κέντρου, ωστόσο δεν γλύτωσε από το μένος των μεταναστών. Μετά και τα επεισόδια η Αστυνομία παραμένει σε εγρήγορση, ενώ προληπτικά μέτρα λαμβάνονται τόσο εντός όσο και εκτός του Κέντρου.

Ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, με αφορμή το χθεσινό περιστατικό ζήτησε τη μετακίνηση του γραφείου της Αστυνομίας εκτός του Κέντρου, τονίζοντας ότι κινδυνεύουν να χαθούν ζωές αστυνομικών. Είπε επίσης ότι από τον περασμένο Γενάρη ζήτησαν τη μετακίνηση των γραφείων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρμοδίων υπηρεσιών, ώστε να αποφασιστούν τα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία παραρτήματος γραφείων των ΥΚΕ στο Πουρνάρα, ώστε να αποσυμφορηθούν τα γραφεία στη Λακατάμεια. Στα γραφεία αυτά θα εξετάζονται οι αιτήσεις των μεταναστών για επιδόματα.

philenews

Back to top button