breaking newsΔιεθνή

Ισπανία: Σοσιαλιστές και ακροαριστεροί συμφώνησαν για σχηματισμό κυβέρνησης

Ισπανία: Σε συμφωνία για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης ανακοίνωσαν πως κατέληξαν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Sumar.

Ο Πέδρο Σάντσεθ και η επικεφαλής του Sumar, Γιολάντα Ντίας, σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι «ολοκλήρωσαν τις λεπτομέρειες συμφωνίας» για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά από διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τα τέλη Ιουλίου. Πρόκειται για σημαντικό βήμα για την επιστροφή του Πέδρο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία της Ισπανίας, όμως για να το πετύχει θα χρειαστεί τη στήριξη των Καταλανών αυτονομιστών.

Η συμφωνία αποτελεί το «προγραμματικό σχέδιο» για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο και περιλαμβάνει κυρίως «προόδους» στον τομέα της εργασίας, «όπως η μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των μισθών», η άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, όπως και «η αναθεώρηση προς τα πάνω των κλιματικών στόχων» της Ισπανίας.

Το κόμμα του Σάντσεθ ήταν δεύτερο στις εκλογές της 23ης Ιουλίου, όμως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Αν και η στήριξη του Sumar είναι κρίσιμης σημασίας, ο Σάντσεθ χρειάζεται και τα αυτονομιστικά, βασκικά κόμματα, κυρίως το Bildu, που έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα στηρίξει τον Σάντσεθ προκειμένου να εμποδίσει τη δεξιά. Το PSOE έχει ανάγκη και τους Καταλανούς αυτονομιστές, κυρίως το Junts per Catalunya (JxCat), το κόμμα που ηγήθηκε της αποτυχημένης απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Αν οι Σοσιαλιστές και τα καταλανικά κόμματα δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, η Ισπανία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον Ιανουάριο και τότε οι ψηφοφόροι ενδέχεται να δώσουν τη νίκη στον κεντρώο και δεξιό συνασπισμό που τον Ιούλιο έχασε την πλειοψηφία για λίγες ψήφους.

PrimeNews.

Back to top button