breaking newsΔιεθνή

Σουηδία: «Στείλτε στρατεύματα για να τερματιστεί η βία!»

Κραυγές αγωνίας στη χώρα η οποία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κατάσταση εσωτερικής ασφάλειας από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα – Διάγγελμα του Σουηδού πρωθυπουργού και συνάντηση σήμερα με τον αρχηγό του Στρατού

Η πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson θέλει να σταλεί ο στρατός για να καταστείλει το αυξανόμενο κύμα βίας των συμμοριών στη χώρα.The Disruptor💥 on X: "ORDO AB CHAO -- ORDER FROM CHAOS. Well? #MAGA #KAG2020 https://t.co/kgJF52wXpu" / X

Τις τελευταίες 24 ώρες, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς, ανέφεραν σουηδικά μέσα ενημέρωσης .

Η Andersson, που ανήκει τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, είπε την Πέμπτη στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet «Η επιτήρηση που γίνεται από αστυνομικούς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από τον στρατό. Επιπλέον, υπάρχει κατάλληλη τεχνογνωσία στον στρατό με την οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα στην αντιμετώπιση της κατάστασης».

Δύο άνδρες πυροβολήθηκαν την Πέμπτη σε διαφορετικές τοποθεσίες κοντά στη Στοκχόλμη και η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα μετά τον θάνατο μιας 25χρονης γυναίκας κατά τη διάρκεια ισχυρής έκρηξης σε κατοικημένη περιοχή κοντά στην Ουψάλα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης , οι αρχές πιστεύουν ότι η έκρηξη σχετίζεται με σύγκρουση μεταξύ συμμοριών και η γυναίκα δεν ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος.

Στον αγώνα της κατά της βίας των συμμοριών, η Σουηδία θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από τη Νορβηγία, τη Δανία ή τη Φινλανδία πρόσθετη αστυνομική υποστήριξη, πρόσθεσε η Andersson.

Ο κεντροδεξιός υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Gunnar Strömmer, βρίσκει την ιδέα της ανάπτυξης του στρατού ως «ενδιαφέρουσα σκέψη», ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SVT.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει χώρος για αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών αρχών, ακόμη και αρχών που δεν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Strömmer.

Ο υπουργός Άμυνας Pål Jonson, επίσης από τους κεντροδεξιούς, είπε ότι η ανάπτυξη του στρατού δεν βρίσκεται επί του παρόντος στην ημερήσια διάταξη. «Δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλήρης ανατροπή λίγες ώρες αργότερα

Ο Ulf Kristersson, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο έθνος μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, είπε ότι κάλεσε σε σύσκεψη την Παρασκευή (29/09) τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας και τον αρχηγό της αστυνομίας της χώρας για να συζητήσουν το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει ο στρατός στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

«Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω με λόγια το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι παρόμοιο αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Kristersson το βράδυ της Πέμπτης.

Οι αστυνομικοί διευθυντές περιοχών της χώρας έχουν πει ότι η Σουηδία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κατάσταση εσωτερικής ασφάλειας από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα, καθώς οι συμμορίες μεταναστών εμπλέκονται σε αιματηρές συγκρούσεις κυρίως για λόγους ναρκωτικών. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι συμμορίες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο παιδιά για να διαπράξουν τα εγκλήματα, καθώς τα άτομα κάτω των 18 ετών συχνά μένουν ατιμώρητα ή λαμβάνουν χαμηλές ποινές από τα δικαστήρια.

Πέρυσι σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ από θανάτους από πυροβολισμού στη Σουηδία και ο φετινός Σεπτέμβριος μοιάζει να είναι ο χειρότερος μήνας από τότε που ξεκίνησαν οι καταμετρήσεις.

«Είναι η πολιτική αφέλεια και η αναισθησία που μας έφερε ως εδώ», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός. «Είναι μια ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και η αποτυχημένη προσπάθεια ένταξης που μας έφερε εδώ. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι παράλληλες κοινωνίες τροφοδοτούν τις εγκληματικές συμμορίες, εκεί μπορούν ανελέητα να στρατολογούν παιδιά και να τα εκπαιδεύουν ως μελλοντικούς δολοφόνους».

Τα σουηδικά δελτία ειδήσεων έχουν γεμίσει με καθημερινή καταμέτρηση πυροβολισμών και βομβιστικών επιθέσεων που άρχισαν να σκοτώνουν όχι μόνο μέλη συμμοριών, αλλά και ανθρώπους της διπλανής πόρτας, καθώς και αθώους περαστικούς. «Αθώοι άνθρωποι δολοφονούνται και τραυματίζονται», είπε ο Anders Thornberg, αρχηγός της αστυνομίας της Σουηδίας.

primenews.

Back to top button