breaking newsΕλλάδα

Οι Τούρκοι αλωνίζουν και εμείς μιλάμε για διάλογο!

Λάθος μηνύματα στέλνει η κυβέρνηση μετά τις νέες προκλήσεις Ερντογάν που έστειλε το «Oruc Reis» στο Καστελόριζο

Η Ελλάδα ζει τις πιο κρίσιμες ώρες των τελευταίων ετών, με τους Τούρκους να βρίσκονται έξω από το Καστελόριζο και να εκβιάζουν την ελληνική αντίδραση, και η κυβέρνηση στέλνει λάθος μηνύματα στον Ερντογάν και στους συμμάχους μας.

Αντί για αντίδραση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήγαγε σε σύμβουλο επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας τον Θάνο Ντόκο, μέχρι σήμερα αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας. Τον άνθρωπο που υποστηρίζει τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και τον διαμοιρασμό όλων με τους Τούρκους. Ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα της ευθύνης, επιλέγει να κάνει ό,τι ακριβώς και ο Ερντογάν.

Επιλέγει να παίξει με τα νεύρα και τις αντοχές του ελληνικού λαού. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή Ντόκου -αν όχι ως μήνυμα προς την πλευρά Ερντογάν- ότι η Ελλάδα συνθηκολογεί στην ανατολική Μεσόγειο και σε όλα τα μέτωπα των διεκδικήσεων της Τουρκίας; Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η απόφαση Μητσοτάκη, μετά τη σαφή δήλωση Δένδια, ότι οι Τούρκοι διεξάγουν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας αξιωματούχος παραδέχεται σε δηλώσεις του αυτό που είχε καταγγείλει ο προηγούμενος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Διακόπουλος, ότι οι Τούρκοι με τον ερευνητικό πλουν του «Oruc Reis» τον Αύγουστο παραβίασαν τα κυριαρχικά δικαιώματα. Το ίδιο κάνουν και αυτή τη φορά, μόνο που τώρα απειλούν να παραβιάσουν και την εθνική μας κυριαρχία, καθώς η NAVTEX που έχουν εκδώσει φτάνει μέχρι τα χωρικά μας ύδατα, στο Καστελόριζο.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ανοιγοκλείνει το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του, παίζοντας με τις αντοχές της ελληνικής πλευράς. Το τελευταίο στίγμα του εντοπίζεται σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, τεστάροντας τις αντιδράσεις μας, αν ξεπεράσει τα 12 ναυτικά μίλια.

Με τους Τούρκους στην αυλή μας και με την κυβέρνηση να μην αντιδρά αλλά να περιμένει στωικά τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν για να ζητήσει από την Ε.Ε. να τον… μαλώσει, φτάσαμε στη δήλωση Πέτσα που υποτιμάει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού: «Οσο παραμένουν πλοία, όπως το “Oruc Reis” στην περιοχή, δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές, αυτό είναι ξεκάθαρο».

Οι Τούρκοι γκριζάρουν τη θαλάσσια περιοχή από τα 6 έως τα 12 ναυτικά μίλια, δημιουργώντας τετελεσμένα, και ο κ. Πέτσας κάνει λόγο για διάλογο και αποχώρηση του «Oruc Reis» από την… περιοχή. Αντιπαραθέτουμε στον κ. Πέτσα τη δήλωση Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον Καναδό ΥΠΕΞ: «… διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν εφόσον το ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis” διενεργεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στις απίθανες δηλώσεις της κυβέρνησης, η οποία χειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους την επιθετικότητα των Τούρκων, προσπαθώντας να προσφέρει «πατριωτικούς τίλους» στα ΜΜΕ που την αποθεώνουν, έρχεται να προστεθεί και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, για να αποτελειώσει τον Ερντογάν με ένα χιλιοπαιγμένο ανέκδοτο: «Η Τουρκία είναι σε δεινή διπλωματική θέση, έχει μείνει χωρίς συμμάχους στη διπλωματική αρένα».

Δηλώσεις αυτού του τύπου μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρουν κυρίως σε αυτούς που είναι σε επιφυλακή, στις Ενοπλες δυνάμεις. Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται από την πρώτη στιγμή της έκδοσης της παράνομης τουρκικής NAVTEX οι Ενοπλες Δυνάμεις παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του «Oruc Reis» και των πλοίων που το συνοδεύουν στην ανατολική Μεσόγειο.

dimokratianews.
Back to top button