breaking newsΔιεθνή

«Μαύρες» προβλέψεις για την Ουκρανία

 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον της Ουκρανίας από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου αξιωματούχοι της στρατιωτικής και διπλωματικής ελίτ της Δύσης συναντήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, για να συζητήσουν για θέματα που αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια και τις εξωτερικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να απολαμβάνει αυτήν τη στιγμή», καθώς όπως εξηγεί, ο Ρώσος πρόεδρος όχι μόνο κατάφερε να αποτελέσει και πάλι κορυφαίο αντικείμενο συζήτησης των Δυτικών, μετά και τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή της Αρκτικής, αλλά σημείωσε και μία σημαντική επιτυχία στο πεδίο της μάχης: Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη Αβντίιβκα στην ανατολική Ουκρανία, μετά την υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων.

Με τον ουκρανικό στρατό μετά την απώλεια της Αβντίιβκα να δείχνει σημάδια κατάρρευσης και με τις αναφορές να κάνουν λόγο για δραματικές ελλείψεις σε όπλα, πυρομαχικά και στρατιώτες, οι Ρώσοι όχι μόνο έχουν πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά προελαύνουν στην επαρχία του Ντονέτσκ, όπως καταδεικνύεται από τη σημερινή κατάληψη του χωριού Πομπιέντα, νότια της πόλης Μαριίνκα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μπορεί να είναι πρόωρος ο ισχυρισμός ότι η Δύση θα χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό.

«Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για πόλεμο»

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην πλευρά της Ρωσίας, προετοιμάζονται για ακραία σενάρια. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος αμυντικής πολιτικής στη Σουηδία, είχε πει τον Ιανουάριο στους πολίτες να «προετοιμαστούν ψυχολογικά» για πόλεμο.

Επίσης, οι υπουργοί Άμυνας της Δανίας και της Εσθονίας προειδοποίησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Ρωσία πιθανότατα θα θελήσει να «δοκιμάσει» τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στο Άρθρο 5, σύμφωνα με το οποίο μια επίθεση εναντίον ενός μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.

Λίγοι πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα νικήσει

Μόλις το 10% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί πράγματι να νικήσει τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε δώδεκα χώρες της ΕΕ για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις.

Ενώ το 37% πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με κάποια μορφή «συμβιβασμού» μεταξύ των δύο χωρών και 33% που δεν έχει διαμορφωμένη άποψη. Η υποστήριξη προς το Κίεβο μεταξύ των Ευρωπαίων συνεχίζεται, όμως μια μορφή «συμβιβαστικής διευθέτησης» θεωρείται ως το πιο πιθανό σενάριο.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ ενέκρινε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το νέο πακέτο, το οποίο θα εγκριθεί κι επίσημα ενόψει της επετείου των δύο χρόνων της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, θα προσθέσει επιπλέον περίπου 200 άτομα και οντότητες στον κατάλογο κυρώσεων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η συμφωνία θα περικόψει περαιτέρω την «πρόσβαση της Ρωσίας στα drones». «Πρέπει να συνεχίσουμε να υποβιβάζουμε την πολεμική μηχανή του Πούτιν», έγραψε η ίδια στην πλατφόρμα του X.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε μιλώντας στο Radio Free Europe: «Πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι είναι να διασφαλίσουμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης, αλλά ότι θα επικρατήσει η Ουκρανία».

PrimeNews.

Back to top button