breaking newsΔιεθνή

Αποπέμφθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος της Γουατεμάλας για «κακοδιαχείριση» δημόσιας περιουσίας

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας συγκρότησε τον Φεβρουάριο επιτροπή την οποία επιφόρτισε να «απαλλάξει» τη χώρα από τη διαφθορά, κάτι που αποτελούσε κύρια προεκλογική υπόσχεσή του.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Μπερνάρντο Αρέβαλο απάλλαξε από τα καθήκοντά της χθες Κυριακή την υπουργό Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων για «κακοδιαχείριση» δημόσιας περιουσίας, προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα.

Ο πρόεδρος συγκρότησε τον Φεβρουάριο επιτροπή την οποία επιφόρτισε να «απαλλάξει» τη χώρα από τη διαφθορά, κάτι που αποτελούσε κύρια προεκλογική υπόσχεσή του.

Αποφάσισε να αποπέμψει την υπουργό Μαρία Ιτουρμπίδε για να «αποφευχθεί οποιαδήποτε αμφιβολία για τη δέσμευση της κυβέρνησής του και τη μηδενική ανοχή όσον αφορά την κατάχρηση πόρων του κράτους και τη διαφθορά», εξήγησε ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Χοσέ Χεράρδο Γκερέρο σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί δημοσιεύματα του Τύπου περί της φερόμενης χρήσης από 28χρονη κόρη της κυρίας Ιτουρμπίδε κρατικού οχήματος και στοιχείων της κρατικής ασφάλειας για προσωπικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Αρέβαλο ανέθεσε στην εθνική επιτροπή κατά της διαφθοράς να καταρτίσει νέες «κατευθυντήριες γραμμές» για τη χρήση κρατικών οχημάτων, που θα «εγγυώνται την υπεύθυνη αξιοποίησή τους».

Ο αγώνας εναντίον των «διεφθαρμένων» πολιτικοοικονομικών ελίτ ήταν η κυριότερη προεκλογική υπόσχεση του κ. Αρέβαλο, που εξελέγη τον Αύγουστο με το 60% των ψήφων.

Η Γουατεμάλα καταλαμβάνει την 154η θέση στις 180 στην κατάταξη της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια. Το 60% των πολιτών της ζει στη φτώχεια· το ποσοστό αυτό συγκαταλέγεται στα υψηλότερα στη Λατινική Αμερική.

PrimeNews.

Back to top button