breaking newsΔιεθνή

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Έτοιμο φέρεται να είναι το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Biden που θα θέσει περιορισμούς στις επενδύσεις που περιλαμβάνουν ευαίσθητες τεχνολογίες στην Κίνα και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή μεταξύ 7 και 9 Αυγούστου, δήλωσαν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο στόχος του διατάγματος είναι να τεθούν εμπόδια σε αμερικανικά κεφάλαια και τεχνογνωσία που μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα υποστήριζαν τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας και θα απειλούσαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ανέφεραν πηγές του Λευκού Οίκου.

Το διάταγμα αναμένεται να στοχεύσει σε επενδύσεις κάθε είδους κεφαλαιών – ιδιωτικών, επιχειρηματικών και κοινοπρακτικών στην Κίνα που αφορούν τους κλάδους των ημιαγωγών, των κβαντικών υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι περισσότερες επενδύσεις που θα εμπίπτουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες είτε θα απαιτούν προηγούμενη ενημέρωση της αμερικανικής κυβέρνησης, είτε θα απαγορεύονται εντελώς.

«Καλύπτουμε ένα κενό στο σημερινό μας καθεστώς», δήλωσε ο Cordel Hall πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

«Έχουμε απαγορεύσεις στις εξαγωγές τεχνολογίας. Έχουμε περιορισμούς στις εισερχόμενες επενδύσεις. Με το νέο διάταγμα θα καλύψουμε τα κενά σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση και την τεχνογνωσία και η κυβέρνηση θα έχει ορατότητα σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες ροές κεφαλαίων»

Οι κανονισμοί δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αμέσως καθώς η κυβέρνηση θα ζητήσει σχόλια για τις προτάσεις της από κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, χρηματοδότες, επιχειρήσεις αλλά και τους συμμάχους της στο εξωτερικό.

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen τον περασμένο μήνα περιέγραψε τους πιθανούς περιορισμούς ως «με ακρίβεια στοχευμένους και σαφώς κατευθυνόμενους, στενά, σε λίγους τομείς όπου έχουμε συγκεκριμένες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια».

Η Emily Kilcrease, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που έχει εργαστεί πάνω στην επενδυτική πολιτική της Κίνας, δήλωσε ότι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διατάγματος οι ΗΠΑ προσπαθούν επίσης να ορίσουν τι θεωρείται τεχνητή νοημοσύνη και στοχεύουν στον έλεγχο των επενδύσεων στη χώρα αυτή από πρόσωπα και εταιρείες των ΗΠΑ.

Κατέληξε όμως επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι τώρα προετοιμασμένες για αντίποινα από την Κίνα. «Θα πρέπει να το προβλέψουμε», είπε.

primenews

Back to top button