breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

“Μαύρο” ρεκόρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη – 1,3 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το φετινό καλοκαίρι

“Μαύρο” ρεκόρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη – 1,3 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το φετινό καλοκαίρι

Δυστυχώς είναι πραγματικότητα. Νέο «μαύρο» ρεκόρ καμένων στρεμμάτων κατέγραψε η χώρα μας το φετινό καλοκαίρι, καθώς τα στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής ξεπέρασαν τα 1,3 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το 2007, όταν κατακάηκαν 2. 717.150 στρέμματα, ενώ η αμέσως επόμενη χειρότερη επίδοση ήταν το 2021 όταν έγιναν στάχτη 1.307.440 στρέμματα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS), ο αριθμός των καμένων στρεμμάτων στη χώρα μας ανέρχεται μέχρι και σήμερα 23 Αυγούστου ,σε 1.354.060 στρέμματα. Είναι εντυπωσιακό ότι μέσα σε δύο ημέρες ο αριθμός των καμένων εκτάσεων υπερδιπλασιάστηκε, καθώς τη Δευτέρα 21 Αυγούστου ανέρχονταν σε περίπου 615.000 στρέμματα. Όπως φαίνεται, δεδομένων των κλιματικών συνθηκών και των πολλαπλών πύρινων μετώπων που βρίσκονται σε εξέλιξη ο αριθμός των καμένων στρεμμάτων θα εκτοξευτεί και άλλο τις επόμενες μέρες, ενώ ακόμη δεν έχει λήξει το φετινό καλοκαίρι.

Είναι το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ που σημειώνεται επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά από αυτό του 2021, κάτι που δείχνει και την αποτυχία της στο κομμάτι της δασοπυρόσβεσης. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε τρία χρόνια δυο φορές να καίγονται όσα στρέμματα είχαν καεί συνολικά τα προηγούμενα χρόνια. Κάτι στραβό συμβαίνει στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και το υπάρχουν μοντέλο δασοπυρόσβεσης που μάλλον χρίζει άμεσης ριζικής αλλαγής.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διδάχτηκε από τα λάθη της. Το 2021 το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε χαρακτηρίσει το τότε αποτέλεσμα των καταστροφικών πυρκαγιών ως τη χειρότερη επίδοση σε βάθος 13ετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική έκταση το 2021 προσέγγισε το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της οκταετίας 2013-2020.

Κατά το 2021 καταγράφηκε επίσης η χειρότερη επίδοση σε ό,τι αφορά τη μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στη χώρα μας, με το συγκεκριμένο δείκτη να υπολογίζεται σε πάνω από 1.500 στρέμματα ανά συμβάν, όταν κατά τα έτη 2008 – 2020 o αντίστοιχος μέσος όρος ήταν κοντά στα 500 στρέμματα ανά συμβάν.

Επίσης το meteo επισήμαινε πως ήταν «απαραίτητη η αναθεώρηση των πρακτικών που εφαρμόζονται στον τομέα της πρόληψης και της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών».

karditsastakra.

Back to top button