breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Eπιβεβαιώθηκε σπάνιoς θανατηφόρoς ιός ζώων, ο ”Τσαπάρε” Mεταδίδεται από άνθρωπo σε άνθρωπo και δεν έχει θεραπεία! BINTEO

 

 

Για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε πως ο θανατηφόρος ιός «Τσαπάρε» που προέρχεται από ζώα μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πρωτοεμφανίστηκε στην ομώνυμη επαρχία της Βολιβίας το 2004 και στη συνέχεια σχεδόν εξαφανίστηκε, αλλά πλέον έχει κάνει έντονη την επανεμφάνισή του και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ούτε φάρμακο, ούτε εμβόλιο γι αυτόν.

Χρησιμοποιεί ως ξενιστή τους αρουραίους, από τους οποίους πιθανώς μεταδόθηκε στους ανθρώπους, προκαλεί αιμορραγικό πυρετό όπως ο ιός Έμπολα στην Αφρική, πόνους στην κοιλιά και πίσω από τα μάτια, εμετούς, αιμορραγία στα ούλα, δερματικά εξανθήματα κ.α.

Δεν υπάρχει καμία θεραπεία μέχρι στιγμής για τον ιό, ο οποίος εμφανίζει μεγάλες ομοιότητες με τον ιό του δάγκειου πυρετού.

Έως το 2019 είχε υπάρξει μόνο μια επιβεβαιωμένη περίπτωση του ιού Τσαπάρε σε άνθρωπο, αλλά πέρυσι τουλάχιστον πέντε ακόμη άνθρωποι μολύνθηκαν από αυτόν, σύμφωνα με τα νέα ιατρικά δεδομένα που έρχονται τώρα στο φως.

Ο ιός εξαπλώθηκε μεταξύ των ανθρώπων μέσω σωματικών υγρών σε μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ, σκοτώνοντας τρεις ασθενείς. Φέτος δεν έχει καταγραφεί κάποιο επιδημικό ξέσπασμα, ενώ -σύμφωνα με τους ιολόγους- είναι πιθανό να προκληθεί πανδημία.

Σύμφωνα με τα CDC, τα τρία από τα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019 ήταν υγειονομικό προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, που κόλλησαν τον ιό από μολυσμένους ασθενείς.

Οι λοιμώδεις αιμορραγικοί πυρετοί τύπου Έμπολα σπάνια εξαπλώνονται όπως οι αναπνευστικές λοιμώξεις τύπου γρίπης ή Covid-19.

Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν πάντα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά τη λοίμωξη (δεν υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς ούτε μεγάλη περίοδος επώασης, όπως συμβαίνει με τους ιούς της γρίπης και τους κορωνοϊούς), ενώ είναι αναγκαία και η άμεση επαφή για να μολυνθεί κάποιος, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευκολότερη η απομόνωση των ασθενών και η προστασία των υπολοίπων.

 

Πηγή 

Back to top button