breaking newsΕλλάδα

Διπλασιασμός μεταναστευτικών ροών από Τουρκία προς Ελλάδα

Διπλασιάστηκαν οι μετανάστες και πρόσφυγες που αναχωρούν από την Τουρκία για την Ελλάδα επισημαίνει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, επικαλούμενη επίσημα στοιχεία των ελληνικών Αρχών.

Πλέον ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών μόνο στα ελληνικά νησιά αγγίζει τις 40.000 άτομα.

Στο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας με τίτλο: «Διπλασιάστηκαν οι μετανάστες που αναχωρούν για την Ελλάδα», και αναδημοσιεύεται από την Deutsche Welle αναφέρεται πως «Μέσα σε μία εβδομάδα έφθασαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο 2.793 μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία των ελληνικών αρχών, ενώ στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Αιγαίου διαβιούν συνολικά 39.161 μετανάστες, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία Μετανάστευσης».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, 2.793 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε μια μόλις εβδομάδα, από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακή 24 Νοεμβρίου. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι με πλαστικές βάρκες αποβιβάστηκαν σε ακτές και καταγράφηκαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, 1.615 άτομα στη Λέσβο, 548 στη Χίο και 630 στη Σάμο. Ανάσχεση των ροών παρουσιάστηκε μόνο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης εξαιτίας της επικρατούσας κακοκαιρίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο οι μετανάστες στα νησιά δεν ξεπερνούσαν τους 14.000.

Παράλληλα, στο άρθρο επισημαίνεται ότι «Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιταχύνεται η εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και πως όσοι μετανάστες δεν χρήζουν προστασίας θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Εκτός αυτού στα νησιά θα κατασκευαστούν τα λεγόμενα προαναχωρητικά κέντρα».

Εξάλλου, η επίσης γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση περισσότερων από 20 οργανώσεων αρωγής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων από την Γερμανία, την Πολωνία και την Ιταλία, στην οποία αναφέρεται ότι «η μετανάστευση δεν αποτελεί κίνδυνο και δεν απειλεί τη δημόσια τάξη. Θα πρέπει μόνο να οργανωθεί κατάλληλα, έχοντας ως αφετηρία την πεποίθηση ότι υπό ιδανικές συνθήκες θα είναι κέρδος για όλους τους εμπλεκόμενους».
liberal
Back to top button