breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιστέρι: Ακόμα ένας άνθρωπος «έσβησε» περιμένοντας το ασθενοφόρο

Ξεσπούν οι συγγενείς του 52χρονου γιατρού

Ακόμα ένα περιστατικό έρχεται να προστεθεί στη μακάβρια λίστα με τους ανθρώπους που «έσβησαν» περιμένοντας ασθενοφόρο, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βάζει στο ΕΚΑΒ πυροσβέστες και στρατιωτικούς για να το… ενισχύσει.

Στο κατακερματισμένο ΕΚΑΒ οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνο τους διασώστες, τους οποίους η κυβέρνηση υποβαθμίζει, βάζοντας στις θέσεις τους ανειδίκευτο προσωπικό, αλλά και τον μικρό αριθμό των ασθενοφόρων.

«Δεν έχουμε κανένα ασθενοφόρο να σας στείλουμε» άκουσαν οι συγγενείς του 52χρονου γιατρού Βασίλη Γεωργόπουλου που κάλεσαν το ΕΚΑΒ τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο Περιστέρι, όταν αισθάνθηκε ξαφνικά έντονη αδιαθεσία και πόνους στο στήθος. Η κλήση έγινε στις 00.40-00.45 τα ξημερώματα, ενώ 10 λεπτά αργότερα οι συγγενείς κάλεσαν εκ νέου.

«Μας λένε και πάλι, δεν έχουμε διαθέσιμο ασθενοφόρο. Τους ζητάμε να τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο Αττικό που είναι 500 μέτρα από το σπίτι μας, αλλά μας λένε ότι δεν εφημερεύει και ότι ανοίγει στις 8 το πρωί. Και ότι πρέπει να τον πάμε στο Γεννηματά» ανέφερε η πεθερά του 52χρονου.

Οι συγγενείς αποφάσισαν απεγνωσμένοι να τον μεταφέρουν στην κοντινότερη ιδιωτική κλινική, καθώς ο 52χρονος είχε ιδιωτική ασφάλεια. Λίγα λεπτά προτού ο 52χρονος αφήσει την τελευταία του πνοή, στις 02.30, η σύζυγός του δέχτηκε τηλεφώνημα από το ΕΚΑΒ όπου την ρωτούσαν αν εξακολουθούσε να θέλει ασθενοφόρο. Η ίδια αρνήθηκε καθώς ο σύζυγός της βρισκόταν ήδη στο νοσοκομείο.

«Δεν τον έσωσε ούτε η ιδιωτική ασφάλεια ζωής. Ενας άνθρωπος, ο δικός μας άνθρωπος, στο κέντρο της Αθήνας πεθαίνει εξαιτίας αρχικά της έλλειψης κρατικής μέριμνας. Πού είναι αυτές οι περίφημες κινητές καρδιολογικές μονάδες; Γιατί δεν υπάρχουν ασθενοφόρα; Κηδέψαμε τον άνθρωπό μας και βλέπουμε σήμερα στις τηλεοράσεις το σαρδόνιο χαμόγελο του πρωθυπουργού να μας ανακοινώνει πως θα αξιοποιήσει πυροσβέστες και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για να καλυφθούν οι ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων. Μας ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» ξέσπασε η πεθερά του.

Επικίνδυνα τα «μπαλώματα» Μητσοτάκη στο ΕΚΑΒ με… πυροσβέστες και στρατιωτικούς

Πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ανακοίνωσε στήριξη του ΕΚΑΒ όχι με προσλήψεις διασωστών αλλά με την… συνδρομή πυροσβεστών και στρατιωτικών, εξαπέλυσε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Δεβελόγλου.

Σε συνέντευξή του στο Open, o κ. Δεβελόγλου ανέφερε ότι η ΠΝΠ με την οποία μπαίνουν στο ΕΚΑΒ Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί «υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι διασώστες. Εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια ακούμε πάρα πολλά για εμάς, δυστυχώς τίποτα δεν γίνεται από όλα αυτά. Δυστυχώς, τώρα νιώθουμε μια υποβάθμιση του αντικειμένου της εργασίας μας».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων: «είμαστε πιστοποιημένοι διασώστες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Δεν είναι μόνο η γρήγορη μεταφορά που πρέπει να κάνουμε ασθενή, αλλά και θα πρέπει να προσφέρουμε, να βοηθήσουμε στην διάσωση του ασθενούς, για την υγεία του. Και αυτό εγκυμονεί κινδύνους να εμπλακεί οποιοσδήποτε έχει κάνει μια υποτυπώδη εκπαίδευση. Πρόκειται για εκπαίδευση που μπορεί να έχετε όλοι, δύο ημερών, για τις παροχές απέναντι στον πολίτη. Δεν ξέρουμε για αυτό το μέτρο πόσο και ποιοι ερωτήθηκαν».

Ο κ. Δεβελόγλου εξήγησε ότι έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένες προτάσεις για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, ωστόσο η κυβέρνηση επιλέγει να επαναφέρει μια διάταξη του 2016 που όπως διαπιστώθηκε, όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους. «Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις. Δυστυχώς δεν μας ακούνε. Πολύ πιο ολοκληρωμένες, πολύ πιο θετικές, για τον πολίτη και για το κράτος. Δεν μας ακούνε, αυτό είναι το περίεργο. Και ξαφνικά βλέπουμε πρόταση να μεταφερθούν κάποιοι πυροσβέστες ή φαντάροι, στρατιωτικοί. Για μία διάταξη του 2016 που αναφερόταν στους ΟΤΑ και δεν λειτούργησε γιατί είδαν ότι δημιουργούν προβλήματα και εγκυμονεί κινδύνους. Και ξαφανικά επανέρχεται. Σαν σωματείο ζητάω από τον υπουργό να μας απαντήσει θετικά, να ξέρει και ο κόσμος. Έχουμε καταθέσει πρόταση για τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας.

Υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία, την έχει αποδεχθεί το ελληνικό κράτος. Αναφέρει ότι άλλοι φορείς όπως π.χ. οι γιατροί κάνουν 24ωρη εφημερία. Για ποιο λόγο δεν κάνουν 24ωρη εφημερία οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ με προσωπικό στις περιοχές που υπάρχουν ανάγκες; Χρειάζεται μια υποτυπώδης σύμβαση μεταξύ εργαζόμενων και υπουργείου ανά εξάμηνο και ανανεούμενη» ανέφερε και πρόσθεσε ότι: «δεν υπάρχει “λύση ανάγκης”, γιατί “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”. Τα προβλήματα που έχει το ΕΚΑΒ τα φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη, υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αύριο αν θέλουν, καθόμαστε στο τραπέζι υπογράφουμε και οι διασώστες κάνουν 24ωρη εφημερία. Φυσικά, με κάποιες παροχές, αυτές που θα δώσουν και σε αυτούς που θα μετακινηθούν, πυροσβέστες, στρατιωτικούς. Γιατί δεν το κάνουν αυτό; […] ξαφνικά βλέπουμε να φέρνουν κάποιους από άλλους χώρους, που υποβαθμίζουν το είδος και το αντικείμενο της εργασίας που προσφέρουμε στον πολίτη».

Ο ίδιος προειδοποιήσε ότι θα εμφανιστούν προβλήματα: «θα το ξαναβρούμε μπροστά μας. Θα παρουσιαστεί πρόβλημα. Από πέρυσι έχουμε ζητήσει τουλάχιστον επικουρικό προσωπικό για τις ανάγκες που υπάρχουν γενικότερα, στα πολεοδομικά συγκροτήματα. Γιατί ο νομός Θεσσαλονίκης έχει 9 Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν. Πότε σκοπεύουν να βγάλουν την προκήρυξη; Γιατί δεν την βγάζουν άμεσα, τώρα, να τους πάρουν τον Σεπτέμβριο;».

primenews.

Back to top button