breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Κούβα αιφνιδιάζει ΗΠΑ-Γερμανία: Η Αβάνα ξεκίνησε πειράματα για να ”σκοτώσει” τον κορωνοΪο

 

Κουβανοί εμπειρογνώμονες ανακοίνωσαν ότι θα καταστείλουν την πανδημία του κορωνοϊού με ένα δικό τους φάρμακο το οποίο όμως αναμένεται να εγκρίνει πρώτα ο Π.Ο.Υ., αναφέρει η Deutsche Welle, τονίζοντας ότι αυτό παίζει σημαντικότατο ρόλο στη μεγάλη μάχη με τον ιό.

Πρόκειται για ένα αντί-ιικό φάρμακο, σύμφωνα με την κουβανική κυβερνητική εφημερίδα Granma, το οποίο είναι ανάμεσα στα 30 φάρμακα που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι για τη θεραπεία ασθενών με στεφανιαία νόσο και το οποίο έχει ήδη ριχθεί με πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα στην μάχη κατά του Κορωνοϊού.

Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι ο πλανήτης δεν μπορεί να περιμένει την κατασκευή φαρμάκου κατά του Ιού από την αρχή, αλλά την βελτίωση κάποιων ήδη υπαρχόντων, που θα κριθούν από τον Π.Ο.Υ. ως ικανά και αποτελεσματικά. 

Όσον αφορά την παγκόσμια χρήση του κουβανικού φαρμάκου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το εξετάζει και αναμένεται σύντομα να λάβει απόφαση.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ, Dina Pfeifer, επισημαίνει ότι είναι αδύνατο να σχολιάσει τις πιθανότητες θεραπείας του Κορωνοϊού χωρίς πρώτα τις κλινικές μελέτες του φαρμάκου.

Η ιατρική συνεργασία μεταξύ της Κούβας και της Κίνας θα μπορούσε ακόμα να είναι μια συμβολή στην καταπολέμηση της επιδημίας του COVID-19, και αν και τα κουβανικά φάρμακα και οι οροί, συνήθως δεν είναι γνωστά για χρήση παγκοσμίως, ωστόσο οι Κουβανοί γιατροί είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο”  σημειώνει η Deutsche Welle.

Στην μάχη κατά του Ebola το 2014 στη Δυτική Αφρική, η Κούβα έστειλε περισσότερους από 460 γιατρούς και φροντιστές στη Σιέρρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα, ενώ 165 από αυτούς εργάστηκαν κάτω από την άμεση εντολή του Π.Ο.Υ.

“Ο ΠΟΥ έχει μια πολύ θετική εμπειρία με Κουβανούς γιατρούς όταν πρόκειται για δράση εναντίον του Ebola”, δήλωσε ο Bert Hofman, ειδικός στο GIGA Institute of Latin American Studies της Κούβας.

Προβλέπει δε ο ίδιος ότι, η κουβανική τεράστια εμπειρία θα τη δούμε στον αγώνα ενάντια του Κορωνοϊού.

Από το 1963, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κούβας, υπάρχουν περισσότερες από 600.000 δράσεις σε 164 χώρες από γιατρούς της χώρας. Σήμερα, περίπου 30.000 Κουβανοί εμπειρογνώμονες έχουν προσληφθεί σε 67 χώρες, ιδίως στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Η Deutsche Welle αναφέρει ότι το κουβανικό σύστημα υγείας έχει πολλούς γιατρούς, αλλά δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης συναλλάγματος, δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός.

Οι οδηγοί ταξί που πληρώνονται σε δολάρια κερδίζουν περισσότερα από τους γιατρούς στη χώρα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Κούβα έχει επιτυχή πρόληψη και βασική ιατρική περίθαλψη, από ότι οι ΗΠΑ, στις οποίες η παιδική θνησιμότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υψηλότερη από ό, τι στην Κούβα.

Περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται στην Κούβα απ ‘ό, τι στις ΗΠΑ και σχεδόν όλοι οι πολίτες λαμβάνουν μέτρα πρόληψης κατά του καρκίνου.

Αν και η Κούβα δεν είναι ιατρικό μοντέλο για τις ΗΠΑ, αυτό το έθνος, το οποίο διαθέτει το 11% του ΑΕΠ για τη δημόσια υγεία, θεωρείται ως μία από τις πιο προηγμένες  χώρες στον ιατρικό τομέα στη Λατινική Αμερική και σε πολλές αφρικανικές χώρες.

Ο Κορωνοϊός, έφτασε και στην Αβάνα. Στις 12 Μαρτίου, η εφημερίδα Granma του Κομμουνιστικού Κόμματος ανακοίνωσε ότι τρεις Ιταλοί τουρίστες είχαν βρεθεί θετικοί σ τον ιό.

Ο Bert Hoffman εκτιμά ότι η επιδημία του Κορωνοϊού, καταδεικνύει όχι μόνο τις διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών, αλλά και μεταξύ “κλειστών” καθεστώτων και δημοκρατίας.

“Χώρες όπως η Κούβα και η Κίνα έχουν μεγάλο πλεονέκτημα όταν πρόκειται για τον άκαμπτο έλεγχο μιας επιδημίας, επειδή η παρέμβαση είναι άμεση. Υπάρχει μια στρατιωτική ρουτίνα. Εκεί, εάν είναι απαραίτητο, ολόκληρο το αεροδρόμιο εκκενώνεται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτές είναι πράξεις αυθαιρεσίας που μπορούν να δράσουν θετικά σε αυτή την κατάσταση που ζούμε σήμερα”, επισημαίνει ο Hoffman.

Η μάχη κατά του Κορωνοϊού, θα είναι αδυσώπητη και πολύ σκληρή, αλλά στο τέλος θα βρεθεί το φάρμακο για τον ιό αυτόν όπως και το εμβόλιο, με τα οποία θα επανέλθει η ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε κανονικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά το μάθημα θα είναι πολύ μεγάλο στους ισχυρούς του πλανήτη για την έως τώρα άφρονα πολιτική τους σε όλα τα θέματα.

Back to top button