breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Μ. Βρετανία επίσημα παραδέχεται ότι το εμβόλιο COVID-19 θα έχει πολλές παρενέργειες

Τη στιγμή που 

  • οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες επιδίδονται σε έναν φρενήρη αγώνα δρόμου για την παρασκευή του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό,

  • οι κυβερνήσεις εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σπεύδουν να κλείσουν συμβόλαια και συμφωνίες για την προμήθεια του εμβολίου, και

  • τα συστημικά ΜΜΕ, με απόλυτο συντονισμό και ομοφωνία, άλλο δεν κάνουν απ’ το να προπαγανδίζουν το νέο εμβόλιο που έρχεται για να μας “σώσει”, τονίζοντας την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλειά του,

η Μεγάλη Βρετανία, με επείγουσες διαδικασίες, προσπαθεί να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες του νέου εμβολίου!

Συγκεκριμένα, στις 23 Νοεμβρίου, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (Medicines & Healthcare products Regulatory Agency – MHRA) δημοσίευσε στο TED (Tenders Electronic Daily – παράρτημα στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) προκήρυξη αναζήτησης προσφορών για την προμήθεια λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης, για την επεξεργασία του “αναμενόμενου υψηλού όγκου των ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου COVID-19″.

Διαβάζουμε στην ανακοίνωση:

Περιγραφή της προμήθειας:

Το MHRA αναζητεί επειγόντως ένα εργαλείο λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για να επεξεργαστεί τον αναμενόμενο υψηλό όγκο ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου Covid-19 και να διασφαλίσει ότι δεν θα παραλειφθούν λεπτομέρειες από τις αναφορές των ανεπιθύμητων ενεργειών.

*************************

Παρακάτω περιγράφεται η διαδικασία της προμήθειας, η οποία θα γίνει με απευθείας ανάθεση, χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού, κάτι που αιτιολογούν ως εξής:

Διαδικασία:
Ανάθεση σύμβασης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση πρόσκλησης διαγωνισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις περιπτώσεις που αναφέρονται παρακάτω.

Οι συμβάσεις δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Εξήγηση:

Για λόγους εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης βάσει του κανονισμού 32 (2) (γ) που σχετίζονται με την κυκλοφορία ενός εμβολίου Covid-19, η MHRA έχει επιταχύνει την προμήθεια και την εφαρμογή ενός ειδικού εργαλείου AI για το εμβόλιο.

Είναι απολύτως απαραίτητο – δεν είναι δυνατή η μετασκευή των παλαιών συστημάτων της MHRA για τον χειρισμό του όγκου των ανεπιθύμητων ενεργειών που θα προκληθεί από ένα εμβόλιο Covid-19. Επομένως, εάν το MHRA δεν εφαρμόσει το εργαλείο AI, δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτό θα παρεμποδίσει την ικανότητά του να εντοπίζει γρήγορα τυχόν προβλήματα ασφάλειας του εμβολίου Covid-19 και αποτελεί άμεση απειλή για τη ζωή των ασθενών και τη δημόσια υγεία.

Λόγοι επείγουσας ανάγκης – η MHRA αναγνωρίζει ότι η προγραμματισμένη διαδικασία προμηθειών του για το πρόγραμμα SafetyConnect, συμπεριλαμβανομένου του εργαλείου AI, δεν θα είχε ολοκληρωθεί με την κυκλοφορία εμβολίων. Με αποτέλεσμα την αδυναμία

αποτελεσματικής παρακολούθησης των ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου Covid-19.

Απρόβλεπτα γεγονότα – η κρίση του Covid-19 είναι νέα και οι εξελίξεις στην αναζήτηση ενός εμβολίου Covid-19 δεν έχουν ακολουθήσει κανένα προβλέψιμο πρότυπο μέχρι στιγμής.

 

*************************

 

Τα συμπεράσματα (αυτονόητα;) δικά σας, θα τονίσουμε όμως μόνο ένα σημείο:

Η Μ. Βρετανία δεν γνωρίζει αυτήν τη στιγμή ποιο εμβόλιο θα παραγγείλει και αυτό είναι πολύ φυσικό, καθώς από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών όλα βρίσκονται στη φάση των εξαγγελιών στον τύπο και κανένα εμβόλιο δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση. 

Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας γνωρίζει πολύ καλά και με απόλυτη βεβαιότητα, ότι, όποιο κι αν είναι το νέο εμβόλιο, όχι μόνο θα έχει σοβαρές παρενέργειες, αλλά αυτές θα εκδηλωθούν σε τόσο μεγάλο αριθμό, που τα πληροφοριακά του συστήματα αδυνατούν να τις επεξεργαστούν!

Παρόλα αυτά, συνεχίζει να προχωρά σε συμβόλαια και συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά του εμβολίου και ζητά να ενισχύσει το σύστημά του με νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να μπορέσει να αντεπεξέλθει! Εκτός δηλαδή από τα χρήματα που θα ξοδέψει για τα εμβόλια, θα δαπανήσει και άλλα επιπλέον για να αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες βλάβες που αυτά θα προκαλέσουν!

Θα μπορούσε να είναι απλώς μια ακόμα υπόθεση σκανδαλώδους ανάθεσης κρατικών προμηθειών σε ιδιωτικές εταιρείες και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος, αν δεν ήταν εγκληματικό για την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων!

Πηγή: ted.europa.eu
Μετάφραση – σχολιασμός: Μαντάτα
Back to top button