breaking newsΚύπροςΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ένας προαναγγελλόμενος θάνατος

Ένας προαναγγελλόμενος θάνατος
 

Δεν ξέραμε πως θα ήταν η συγκεκριμένη 39χρόνη, ξέραμε όμως, ή μάλλον υποψιαζόμασταν -βάσει των υπαρχουσών πληροφοριών- πως θα συμβεί. Το (ή τα) υποψήφιο θύμα θα ήταν πιθανόν γυναίκα κάτω των 40. Άλλες χώρες είχαν ήδη εντοπίσει το ενδεχόμενο. Πρώτοι οι Νορβηγοί ήγειραν θέμα θρομβώσεων και όσο περνούσαν οι μήνες κι οι εμβολιασμοί προχωρούσαν, οι υπόνοιες γίνονταν βεβαιότητα.

Περιστατικά θρομβώσεων, έστω και σε μικρό αριθμό, δεν ήταν άσχετα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο κίνδυνος μάλιστα διαφάνηκε σε νεότερες ηλικίες και πιο πολύ αφορούσε γυναίκες. Κάποιες χώρες, λοιπόν, αποφάσισαν, να τροποποιήσουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και να μην… απλώνουν στον πάγκο τα εμβόλια κι ότι προλάβει ο καθένας. Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία, αποφάσισαν να μην χορηγούν το συγκεκριμένο εμβόλιο σε άτομα κάτω των 55 (κάποιες κάτω των 60), ενώ Δανία, Νορβηγία και Εσθονία το έβγαλαν εντελώς εκτός προγράμματος. Η Αγγλία δε, συνέστησε όπως για άτομα κάτω των 30 αποφεύγεται το AstraZeneca. Παρόμοια θέση φαίνεται να παίρνει κι η Ελλάδα. 

Από τη δική του πλευρά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν παύει να επαναλαμβάνει πως τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου, ωστόσο, θέτει πλέον την υποσημείωση πως το AstraZeneca πιθανόν να σχετίζεται με εγκεφαλικές θρομβώσεις σε γυναίκες κάτω των 55 χρονών. Συστήνει επίσης όπως, η δεύτερη δόση να μην χορηγείται σε όσους εμφάνισαν θρόμβους μετά την πρώτη δόση και όπως αποφεύγεται σε άτομα με ιστορικό χαμηλών αιμοπεταλίων. 

Στην Κύπρο, ενώ όλα αυτά ήταν λίγο έως πολύ γνωστά, συμπληρώθηκε ήδη ο πρώτος κύκλος εμβολιασμών μέχρι και για άτομα 18 χρόνων. Και μόλις τώρα, αφού πέθανε μία κοπέλα 39 χρόνων και μία άλλη 40χρόνων νοσηλεύεται, αποφασίστηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος.

Κατά τα άλλα, σύνθημα μας ήταν από την αρχή πως πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος. Εξ ου και θυσιάσαμε πολλά ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι ανθρώπινες απώλειες. Από ένα σημείο κι έπειτα όμως, έμοιαζε πως αυτό που μας ενδιέφερε πιο πολύ ήταν να διαφημίζουμε αριθμούς πρωτιάς. Πρώτοι στις διαγνωστικές εξετάσεις, ανάμεσα στους πρώτους στους εμβολιασμούς… 

Κανείς δεν ανέμενε πως δεν θα γίνονταν λάθη. Επρόκειτο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, πολύ μεγαλύτερη από τις δυνατότητες μας να τη διαχειριστούμε και εν πολλοίς εξαρτιόμασταν από τη διεθνή πρακτική.

Εδώ και μήνες όμως διαφαινόταν πως κάτι δεν πάει καλά. Επιλέγηκε όμως μία άτεγκτη στάση. Να ξεφορτωθούμε, αδιάκριτα, τα εμβόλια που παραγγέλθηκαν. Τορπιλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την όποια εμπιστοσύνη είχε επιτευχθεί. 

chrystalla@phileleftheros.com

Back to top button