breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μελέτη της EMG ανίχνευσε φυτοφάρμακο στα Cheerios και Quaker που οδηγεί σε ανδρική στειρότητα

Τέσσερις στους πέντε Αμερικανούς βρέθηκαν θετικοί σε ένα φυτοφάρμακο που βρέθηκε σε πολλά προϊόντα σιταριού και βρώμης, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων με τα εμπορικά σήματα Cheerios και Quaker Oats, σύμφωνα με μελέτη, που διεξήγαγε η Environmental Working Group (EMG), και δημοσίευσε η επιθεώρηση JESEE στις 15 Φεβρουαρίου και αναδημοσιεύουν οι New York Post και The Epoch Times.

Η μελέτη εξέτασε δείγματα ούρων από Αμερικανούς πολίτες για να καθορίσει την έκθεσή τους στο χλωριούχο χλωρομεκουάτ (chlormequat) μια χημική ουσία για την γρήγορη ανάπτυξη των φυτών.

Η έκθεση στη χημική ουσία οδηγεί σε χαμηλότερη γονιμότητα και βλάπτει τα αναπτυσσόμενα έμβρυα ακόμη και σε δόσεις κάτω από τα αποδεκτά επίπεδα που ορίζουν οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς.

Οι ερευνητές εντόπισαν chlormequat στο 80% των δειγμάτων ούρων που συλλέχθηκαν μεταξύ 2017 και 2023, με «σημαντική αύξηση στις συγκεντρώσεις για δείγματα από το 2023».

Η χημική ουσία εντοπίστηκε στο «92% των τροφίμων με βάση τη βρώμη που αγοράστηκαν τον Μάιο του 2023, συμπεριλαμβανομένων των Quaker Oats and Cheerios», δήλωσε η Environmental Working Group (EWG). Από τα 25 συμβατικά προϊόντα βρώμης που δοκιμάστηκαν, τα 23 είχαν «ανιχνεύσιμα επίπεδα» χλωρμεκουάτ.

Ένα στα οκτώ βιολογικά προϊόντα βρώμης είχε τη χημική ουσία, ενώ δύο στα εννέα προϊόντα σιταριού είχαν χαμηλές συγκεντρώσεις χλωρμεκουάτ.

Οι ερευνητές συνέλεξαν 96 δείγματα ούρων, από τα οποία τα 77 έδειξαν την παρουσία chlormequat. Οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι τα άτομα πιθανότατα υποβλήθηκαν σε «συνεχή έκθεση» στη χημική ουσία, καθώς το chlormequat φεύγει από το σώμα περίπου 24 ώρες μετά την κατάποση.

Η συχνότητα της χημικής ουσίας στα δείγματα παρατηρήθηκε να αυξάνει με την πάροδο του χρόνου. Το 2017, το 69% των δειγμάτων είχαν chlormequat, ποσοστό το οποίο εκτινάχθηκε στο 74% το 2018-2022 και στη συνέχεια στο 90% το 2023.

Η μελέτη πρότεινε ότι η υψηλότερη συγκέντρωση χημικών σε δείγματα του 2023 «μπορεί να αντικατοπτρίζει την πιθανή πρόσφατη εισαγωγή του chlormequat στην προμήθεια τροφίμων των ΗΠΑ λόγω των αλλαγών της ρυθμιστικής δράσης της EPA που περιλαμβάνουν το chlormequat».

Τέτοιες αλλαγές περιλαμβάνουν «τον καθορισμό ορίων για το chlormequat στα τρόφιμα το 2018 και την αύξηση αυτών των ορίων για τη βρώμη το 2020», ανέφερε.

«Αυτές οι ενέργειες επέτρεψαν την εισαγωγή και πώληση αγροτικών προϊόντων που είχαν υποστεί επεξεργασία με chlormequat, για παράδειγμα, από τον Καναδά».

Προς το παρόν, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) επιτρέπει τη χρήση του chlormequat στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο για καλλωπιστικές καλλιέργειες και όχι για καλλιέργειες τροφίμων.

Ο ρόλος της ΕΡΑ

Ο οργανισμός επέτρεψε τη χημική ουσία να υπάρχει σε εισαγόμενη βρώμη το 2018 — αυξάνοντας τα επιτρεπόμενα όρια το 2020. Μετά από αίτηση του 2019 που υποβλήθηκε από τον κατασκευαστή chlormequat Taminco, η EPA πρότεινε τον Απρίλιο του περασμένου έτους να επιτραπεί η χρήση του chlormequat σε βρώμη, κριθάρι, σιτάρι και τριτικάλε που καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά.

Η EWG δήλωσε «αντίθετη στο σχέδιο». Η μελέτη πρότεινε ότι εάν εγκρινόταν η οικιακή χρήση του chlormequat, «τα επίπεδα chlormequat πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται στη βρώμη, το σιτάρι και άλλα τρόφιμα με δημητριακά, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα έκθεσης για τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ».

Επίπεδα κατωφλίου

Η μελέτη η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Skyline Foundation, επεσήμανε ότι οι δότες δειγμάτων ούρων εκτέθηκαν σε chlormequat σε «επίπεδα αρκετές τάξεις μεγέθους κάτω» από τα συνιστώμενα όρια ασφαλείας που ορίστηκαν από την EPA και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Ωστόσο, «τοξικολογικές μελέτες για το chlormequat υποδηλώνουν ότι η επανεκτίμηση αυτών των ορίων ασφαλείας είναι επιτακτικό να γίνει», όπως ανέφερε, δεδομένου ότι οι ερευνητές επεσήμαναν μελέτες που δείχνουν ότι τα ποντίκια και οι χοίροι που εκτέθηκαν σε δόσεις χαμηλότερες από αυτά τα όρια παρουσίασαν σημαντικά «μειωμένη γονιμότητα», επηρεάζει το έμβρυο και καθυστερεί την εφηβεία.

Μια ανάλυση διαπίστωσε ότι η έκθεση στο chlormequat σε δόση ισοδύναμη με ένα επίπεδο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του κατωφλίου EPA «τροποποίησε την ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και το μεταβολισμό και τη σύσταση του σώματος σε νεογνά ποντίκια».

Αλληλεπιδράσεις

«Επιπλέον, τα ρυθμιστικά όρια δεν λαμβάνουν υπόψη τις δυσμενείς επιπτώσεις μειγμάτων χημικών ουσιών που μπορεί να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν αθροιστικά ή συνεργιστικά αποτελέσματα ακόμη και σε δόσεις χαμηλότερες από ό,τι για έκθεση σε μεμονωμένες χημικές ουσίες».

Αυτοί οι παράγοντες εγείρουν «ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τα τρέχοντα επίπεδα έκθεσης, ειδικά για άτομα με υψηλότερο όριο έκθεσης σε γενικούς πληθυσμούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ».

Μιλώντας στη New York Post, η Olga Naidenko, αντιπρόεδρος επιστημονικών ερευνών του EWG, συνέστησε στους αγοραστές «να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα βρώμης, καθώς αυτές οι βρώμες καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων όπως τα chlormequat και glyphosate».

«Κώδωνες κινδύνου»

Σε συνέντευξή του στο Newsweek, ο Alexis M. Temkin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης EWG, είπε ότι ο επιπολασμός του chlormequat στα τρόφιμα και στα ούρα των ανθρώπων «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου».

Κάλεσε για περαιτέρω έρευνα για το θέμα και είπε ότι το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ «θα πρέπει να δοκιμάζουν τους κόκκους για chlormequat ως μέρος της ετήσιας παρακολούθησης φυτοφαρμάκων».

Η EPA «πρέπει να εξετάσει πλήρως τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών από την έκθεση στο chlormequat και να επανεξετάσει τις πρόσφατες αποφάσεις της να επιτρέψει στο chlormequat να υπάρχει στα παιδικά τρόφιμα».

PrimeNews.

Back to top button