breaking newsΔιεθνή

Σι Τζινπίνγκ: «Οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ είναι κακές αλλά μία νέα ένταση δεν θα βοηθήσει πουθενά» – Μπάιντεν: «Όχι σε σύγκρουση»

Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ δεν εξελίσσονται ομαλά, αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον δεν θα λύσει διμερή και παγκόσμια ζητήματα, είπε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη συνάντησή τους στην Καλιφόρνια στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της APEC.

«Τα τελευταία 50 χρόνια, οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ ομαλές, καθώς πάντα αντιμετώπιζαν προβλήματα του ενός ή του άλλου είδους. Ωστόσο, συνέχισαν να προχωρούν εν μέσω ανατροπών» είπε ο Κινέζος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του.

«Ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων δεν συνάδει με το πνεύμα της εποχής μας και δεν θα βοηθήσει στην επίλυση διμερών και παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τόσο η Κίνα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε. Οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες στο Filoli Estate, 40 χιλιόμετρα νότια του Σαν Φρανσίσκο.

Biden: Όχι σε μία σύγκρουση

Ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο προέδρων εδώ και έναν χρόνο εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση», είπε ο Biden κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής.

«Οι κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, από την κλιματική αλλαγή έως την καταπολέμηση των ναρκωτικών και την τεχνητή νοημοσύνη, απαιτούν τις κοινές μας προσπάθειες», σημείωσε.

Biden και ο Xi είχαν μία ευρεία ατζέντα θεμάτων όπως ο περιορισμός των ροών της ουσίας φαιντανύλης στις ΗΠΑ, η ασφαλής χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και οι αμερικανικοί περιορισμοί στην πρόσβαση της Κίνας σε τεχνολογία υψηλής τεχνολογίας.

«Για δύο μεγάλες χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το να γυρίσουν την πλάτη η μία στην άλλη δεν αποτελεί επιλογή», τόνισε ο Xi στην εναρκτήρια ομιλία του. «Ο πλανήτης Γη είναι αρκετά μεγάλος για να πετύχουν οι δύο χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Κινήσεις καλής θέλησης;

Ώρες πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής, οι ΗΠΑ και η Κίνα επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για ζητήματα που αφορούν στο κλίμα. Επίσης περισσότερες απευθείας πτήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ξαναρχίζουν από χαμηλή βάση.

Τον περασμένο μήνα, οι Κινέζοι εισαγωγείς εμπορευμάτων υπέγραψαν τις πρώτες συμφωνίες από το 2017 για να αγοράσουν αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι συγκέντρωνε πληροφορίες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την άνιση μεταχείριση των ξένων επιχειρήσεων στη χώρα σε σύγκριση με τη εκείνη των εγχώριων εταιρειών.

Επιπλέον η κινεζική κυβέρνηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής ως ευκαιρία για να ανακοινώσει τη δέσμευσή της για επανέναρξη των αγορών αεροσκαφών από τη Boeing.

PrimeNews.

Back to top button