breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Και η Ισλανδία αναστέλλει το εμβόλιο Moderna! Σουηδία,Φιλανδία, Ισλανδία αναστέλλουν το Moderna!!!

Η Ισλανδία προχώρησε σε καθολική αναστολή του εμβολίου Moderna μέχρι νεωτέρας. Σουηδία και Φιλανδία το ανέστειλαν για τους κάτω των 30 ενώ Δανία και Νορβηγία δεν το προτείνουν για τους κάτω των 18..(σσ και μετά σου λέει τα εμβόλια είναι ασφαλή)
Η χώρα προχωράει περισσότερο από τους βόρειους γείτονές της, οι οποίοι απλώς έχουν περιορίσει τη χρήση τoυς κάτω των 30 και επιβάλει γενική αναστολή του εμβολίου σε όλο τον πληθυσμό. Εμπλέκονται ελαφρώς αυξημένοι κίνδυνοι φλεγμονής της καρδιάς.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές σκανδιναβικές χώρες έχουν φρενάρει τη χρήση του εμβολίου Moderna.
Η Ισλανδία ανέστειλε το εμβόλιο Covid-19 του αμερικανικού εργαστηρίου Moderna την Παρασκευή, επικαλούμενη ελαφρά αυξημένο κίνδυνο φλεγμονής της καρδιάς. Με αυτήν την απόφαση, η χώρα προχωράει περισσότερο από τους Σκανδιναβούς γείτονές της που απλώς περιόρισαν τη χρήση του.Είχαν προηγηθεί η Σουηδία και η Φινλανδία που αναστέλλουν το εμβόλιο Moderna για νέους κάτω των 30 ετών..
“Καθώς η προμήθεια εμβολίου Pfizer είναι επαρκής στην επικράτεια (…), ο επικεφαλής επιδημιολόγος αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί το εμβόλιο Moderna στην Ισλανδία”, ανέφερε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Υγείας.

Η απόφαση οφείλεται στην «αυξημένη συχνότητα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Moderna, εκτός από τον εμβολιασμό με Pfizer / BioNTech», ανέφερε ο επικεφαλής επιδημιολόγος σε δήλωσή του.

Για δύο μήνες, η Ισλανδία είχε χορηγήσει μια πρόσθετη δόση “σχεδόν αποκλειστικά” με το εμβόλιο Moderna για τους Ισλανδούς που εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό Janssen που κυκλοφόρησε από το αμερικανικό εργαστήριο Johnson & Johnson, καθώς και για ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους που έλαβαν δύο δόσεις ενός άλλου εμβολίου.
Αυτό δεν θα επηρεάσει την εκστρατεία εμβολιασμού στο τεράστιο νησί του Βόρειου Ατλαντικού με 370.000 ανθρώπους, όπου το 88% του πληθυσμού άνω των 12 ετών είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την Πέμπτη, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν επίσης αναστείλει τη χρήση του εμβολίου Moderna, αλλά μόνο για άτομα κάτω των 30 ετών, και η Δανία και η Νορβηγία το αποτρέπουν επίσημα να το λαμβάνουν οι κάτω των 18 ετών, λόγω κινδύνου φλεγμονής του μυοκαρδίου, του καρδιακού μυός και του περικαρδίου τη μεμβράνη που καλύπτει την καρδιά.

Σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές, οι περισσότερες από αυτές τις φλεγμονές είναι ήπιες και υποχωρούν από μόνες τους, αλλά συνιστάται ιατρική συμβουλή εάν εμφανιστούν συμπτώματα.
Ποιος είναι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας με το εμβόλιο;
Η Ελβετία δεν σκοπεύει να προσαρμόσει την άδεια για τη Moderna προς το παρόν, δήλωσε η εποπτική αρχή Swissmedic στην Keystone-ATS την Τετάρτη. Παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και θα αναλάβει δράση εάν αυξηθούν οι αναφορές για ύποπτα περιστατικά ή παρενέργειες. Το εμβόλιο Moderna επιτρέπεται από την ηλικία των 12 ετών στην Ελβετία.ATS/tdg 8/10/21

dimpenews.com

Back to top button