breaking newsΔιεθνή

Ιράν και Ρωσία πιθανοί σύμμαχοι στο Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης-Eφιαλτικό σενάριο για Ισραήλ, Τουρκία και ΗΠΑ

Στις 22 Φεβρουαρίου στην Μόσχα ο Ιρανός πρέσβης στην Ρωσία, Kazem Jalali, συνάντησε και συνομίλησε με τον Ρώσο πρέσβη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης Bakhtiar Hakimov.

Oι δύο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ιράν με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης  σε διάφορους τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο τομέας των πληροφοριών, καθώς και η οικονομική συνεργασία στην διεθνή αγορά. Μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές κατέληξαν στην επίσημη συμμετοχή του Ιράν ως Ενισχυμένος Παρατηρητής του Οργανισμού.

Ο Hakimov τόνισε πως η Ρωσία υποστηρίζει την πλήρη ένταξη του Ιράν στο Οργανισμό Συνεργασίας. Η ρωσική πλευρά δεν έχει εμποδίσει ποτέ το Ιράν να υποβάλει αίτημα πλήρους μέλους της συμμαχίας.

Ο νεοδιορισθείς πρέσβης του Ιράν στην Ρωσία, Kazem Jalali, δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στις 5 Φεβρουαρίου στην Μόσχα πως το Ιράν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πλήρους ένταξης στην συμμαχία.

Σχόλιο: Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενο άρθρο η σημασία του Ιράν για τον ανατολικό άξονα Κίνας-Ρωσίας και για την δημιουργία μίας ενιαίας ευρασιατικής οντότητας είναι ζωτικός.

Στην περίπτωση που το Ιράν στραφεί πλήρως προς τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης τα ύδατα τα οποία ελέγχει μέσω των λιμανιών Bushehr, Bamdar Abbbas και Jask στον Περσικό Κόλπο αλλά και στον Κόλπο του Ομάν δύναται να γίνουν αδιαπέραστα από  το Νατοϊκό Ναυτικό. Οι νατοϊκοί σύμμαχοι στην περιοχή όπως η Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα στην μεταφορά πετρελαίου και υδρογονανθράκων με τεράστιο πλήγμα στην οικονομία και την ασφάλειά τους. 

Από γεωπολιτικής πλευράς η Ιρανική πίεση στο Ιράκ και το Ισραήλ θα αυξηθεί δραματικά και μέσω ρωσικού εμπορικού διαδρόμου το Ιράν θα ”ξεφύγει” από τον αμερικανικό εμπορικό κλοιό και θα καταφύγει σε διμερής συνεργασίες μέσω Ρωσίας με χώρες Ρωσοτουρκικής επιρροής όπως το Τουρκμενιστάν και τα ευρύτερα Ευρασιατικά Βαλκάνια.

Ο Ισλαμικός Τουρκικός επεκτατισμός στην Μέση Ανατολή σε μία ενδεχόμενη ένταξη του Ιράν στην Συμμαχία θα αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό και θα αναγκαστεί να στραφεί σε νέες περιοχές με Μουσουλμανικές-Ισλαμικές μειονότητες, όπως τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα η Βουλγαρία.

Σχόλιο-Μετάφραση: Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: en.mehrnews.com

infognomonpolitics.
Back to top button