breaking newsΔιεθνή

The Economist: Ο Κίσινγκερ δεν ανήκε ποτέ εκεί που στην πραγματικότητα θα ήθελε να είναι

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ πέθανε σε ηλικία 100 ετών. Ο ίδιος, το μεγαθήριο της εξωτερικής πολιτικής καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του Richard Nixon και του Gerald Ford, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Connecticut, δήλωσε η εταιρεία συμβούλων του.

Σε μια δήλωση, η Kissinger Associates ανακοίνωσε: «Ο Henry Kissinger, ένας αξιοσέβαστος Αμερικανός λόγιος και πολιτικός, πέθανε σήμερα στο σπίτι του στο Connecticut».

Παρά το γεγονός ότι είχε ήδη κλείσει τα 100, εξακολουθούσε να παρακολουθεί συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, δημοσίευσε ένα βιβλίο για τα στυλ ηγεσίας και κατέθεσε ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας για την πυρηνική απειλή που θέτει η Βόρεια Κορέα. Τον Ιούλιο του 2023 πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Πεκίνο για να συναντήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping.

Στη δεκαετία του 1970, είχε ρόλο σε πολλά από τα παγκόσμια γεγονότα που άλλαξαν την εποχή, ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών υπό τον Ρεπουμπλικανό Richard Nixon -και ο Kissinger χαιρετίστηκε για τη λαμπρότητα και την ευρεία εμπειρία του κατά τα διπλωματικά του χρόνια.

Οι προσπάθειες του γερμανικής καταγωγής Εβραίου πρόσφυγα οδήγησαν στο διπλωματικό άνοιγμα της Κίνας, στις συνομιλίες ορόσημο ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης για τον έλεγχο των όπλων, στην επέκταση των δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του και στην Ειρηνευτική Συμφωνία του Παρισιού με το Βόρειο Βιετνάμ.

Η βασιλεία του Kissinger ως κύριου αρχιτέκτονα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έχασε κάποια από τη λάμψη της μετά την παραίτηση του Nixon το 1974. Ωστόσο, συνέχισε να αποτελεί διπλωματική δύναμη υπό τον Πρόεδρο Gerald Ford και να προσφέρει ισχυρές απόψεις σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, ενώ παρέμενε ενεργός στην πολιτική ακόμα και μετά τα 100α γενέθλιά του τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Στις 11 Οκτωβρίου, είχε αναφερθεί ακόμη και στην τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα. Είχε πει ότι ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Βερολίνο, που φιλοξενούν διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης δείχνουν ότι η Γερμανία είχε αφήσει πάρα πολλούς ξένους να εισέλθουν στη χώρα.

Στην τελευταία του συνέντευξη πριν από δύο μήνες, ο ίδιος είπε στη γερμανική Welt TV: «Ήταν σοβαρό λάθος να αφήσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους με εντελώς διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία και έννοιες, επειδή αυτό δημιουργεί μια ομάδα πίεσης σε κάθε χώρα που κάνει κάτι τέτοιο». Ανέφερε επίσης ότι είναι «οδυνηρό» να βλέπεις ανθρώπους στο Βερολίνο να γιορτάζουν την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου».

Ο Kissinger είχε πάρει ήδη διαζύγιο με την πρώτη του σύζυγο, Ann Fleischer, το 1964, πριν παντρευτεί τη Nancy Maginne, βοηθό του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Nelson Rockefeller, το 1974.

Απέκτησε δύο παιδιά από την πρώτη του γυναίκα.

Ο ίδιος κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1973 με τον Le Duc Tho του Βορείου Βιετνάμ -αλλά ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στην ιστορία του βραβείου. Οι δυο τους επιλέχθηκαν για το έργο τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Παρισιού, οι οποίες επρόκειτο να διευθετήσουν την απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, την κατάπαυση του πυρός και τη διατήρηση της κυβέρνησης του Νοτίου Βιετνάμ.

Δύο μέλη της επιτροπής Νόμπελ παραιτήθηκαν λόγω της επιλογής και ο Tho αρνήθηκε το βραβείο με την αιτιολογία ότι το έργο τους δεν είχε ακόμη φέρει ειρήνη.

Το 1973, εκτός από τον ρόλο του ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας, ο Kissinger διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών -δίνοντάς του αδιαμφισβήτητη εξουσία στις εξωτερικές υποθέσεις. Μια εντεινόμενη αραβο-ισραηλινή σύγκρουση εκτόξευσε τον ίδιο στην πρώτη του αποκαλούμενη αποστολή «σαΐτας», ενός είδους άκρως προσωπικής διπλωματίας υψηλής πίεσης για την οποία έγινε διάσημος.

Τριάντα δύο ημέρες που αφιερώθηκαν στη μεταφορά μεταξύ Ιερουσαλήμ και Δαμασκού βοήθησαν τον Kissinger να σφυρηλατήσει μια μακροχρόνια συμφωνία αποδέσμευσης μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τη σοβιετική επιρροή, ο Kissinger προσέγγισε την κύρια αντίπαλό του, την Κίνα, και έκανε δύο ταξίδια εκεί, συμπεριλαμβανομένου ενός μυστικού για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Zhou Enlai. Το αποτέλεσμα ήταν η ιστορική σύνοδος κορυφής του Nixon στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο Mao Zedong και την τελική επισημοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Γεννημένος ως Heinz Alfred Kissinger τον Μάιο του 1923, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά του το 1938 πριν από τη ναζιστική εκστρατεία για την εξόντωση των Ευρωπαίων Εβραίων. Εξ αμερικανίζοντας το όνομά του σε Henry, ο Kissinger έγινε πολιτογραφημένος πολίτης των ΗΠΑ το 1943.

Οι Kissingers εγκαταστάθηκαν στο Washington Heights στο Upper West Side του Μανχάταν και ο ίδιος γράφτηκε στο τοπικό δημόσιο γυμνάσιο. Υπηρέτησε στον στρατό της Ευρώπης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πήγε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με υποτροφία -λαμβάνοντας μεταπτυχιακό το 1952 και διδακτορικό το 1954. Θα ήταν στη σχολή του Χάρβαρντ για τα επόμενα 17 χρόνια.

Ο Kissinger εργάστηκε για τελευταία φορά σε προεδρική διοίκηση το 1977, αλλά διατήρησε σχέση με τον George Bush. Ο τότε πρόεδρος τον επέλεξε ως επικεφαλής μιας επιτροπής που διερευνούσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά παραιτήθηκε επειδή δεν ήθελε να αποκαλύψει τα ονόματα των πελατών της συμβουλευτικής του επιχείρησης.

Ο Henry Kissinger δεν ανήκε ποτέ εκεί που ήθελε να είναι

Στις αρχές Ιουνίου του 1970, αμέσως μετά την εισβολή της Αμερικής στην Καμπότζη, ο Henry Kissinger επισκέφτηκε κρυφά τον Brian McDonnell, έναν 27χρονο ειρηνιστή που είχε δει στο Lafayette Park απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Ήταν μια από τις πολλές προσπάθειές του εκείνη τη χρονιά να πείσει τους νεότερους επικριτές του ότι πρέπει να δώσουν μια ευκαιρία στον πόλεμο εκείνης της περιόδου.

Όπως και με πολλούς άλλους, απέτυχε με τον Brian, αλλά παρέμειναν σε επαφή. Ενώ ο Richard Nixon βυθιζόταν βαθειά στη Δυτική Πτέρυγα, ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια και ο μακρυμάλλης ακτιβιστής συναντιόντουσαν από καιρό σε καιρό για να μιλήσουν για τον πόλεμο και τη φιλοσοφία του Kant, προσπαθώντας, είχε γράψει ο Kissinger, «να δημιουργήσουν τουλάχιστον μια προσωρινή γέφυρα πέρα από την αμοιβαία ακατανοησία».

Ο ίδιος δεν έχασε ποτέ την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να κερδίζει τους επικριτές του. Είχε ξεκινήσει ως παρίας, μεγαλώνοντας στην προπολεμική Γερμανία ανάμεσα σε ανθρώπους που τον περιφρονούσαν και τον απέρριπταν επειδή ήταν Εβραίος. Οι Ναζί απέλυσαν τον πατέρα του από το δημόσιο γυμνάσιο στο Fürth, κοντά στη Νυρεμβέργη. Η μητέρα του ήταν η πρώτη που κατάλαβε ότι το «κράτος του Χίτλερ» δεν είχε μέλλον για τα παιδιά της.

Το 1938, ο 15χρονος Heinz κατέφυγε στην Αμερική με την οικογένειά του. Ποτέ δεν άλλαξε την προφορά. η φωνή του, σαν χαλίκι σε γυάλα χρυσόψαρου, πρόσθετε βαθιά στη σοβαρότητά του. Αλλά ο μικρότερος αδελφός του Walter έμαθε να μιλάει σαν κανονικός Αμερικανός, ισχυριζόμενος αργότερα ότι είναι «ο Kissinger που ακούει».

Ακόμη και οι επικριτές του παραδέχτηκαν ότι ο Henry διέθετε λαμπρό μυαλό. Η προπτυχιακή του διατριβή ήταν τόσο πλούσια, εκτεινέομενη σε 383 σελίδες, που υποτίθεται ότι οδήγησε το Χάρβαρντ να εισαγάγει τον «κανόνα Kissinger», περιορίζοντας τους φοιτητές σε λιγότερο από το μισό αυτής της έκτασης σελίδων. Το διδακτορικό του εξέταζε πώς η διπλωματία διατήρησε τη σταθερότητα στην Ευρώπη για το καλύτερο μέρος ενός αιώνα μετά την ήττα του Ναπολέοντα. Όταν μπήκε στην κυβέρνηση του Nixon 15 χρόνια αργότερα, οι γνώσεις που είχε αποκτήσει από τη μελέτη του Castlereagh και του Metternich θα τον βοηθούσαν να αντιμετωπίσει τις ταραχώδεις φιλοδοξίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης.

Το στυλ του ήταν να εργάζεται έξω από τον επίσημο μηχανισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της εξωτερικής υπηρεσίας, για τις οποίες πίστευε ότι είχαν αφαιρέσει το σθένος και τη δημιουργικότητά της αμερικανικής διπλωματίας. Τα «πίσω κανάλια» με τους Ρώσους, τους Κινέζους και σχεδόν όλους τους άλλους ταίριαζαν στο γούστο του Nixon. Και ταίριαζαν στη δική του λαχτάρα να είναι στο επίκεντρο της δράσης, τραβώντας τα νήματα.

Φυσικά, η εξαπάτηση έπαιξε χρήσιμο και κρίσιμο ρόλο, τόσο σε μεγάλα όσο και σε μικρά ζητήματα.

Όταν η ομάδα του γκρίνιαζε ότι δεν είχαν διάφορα προνόμια σίτισης στον Λευκό Οίκο, τους άφηνε να πιστέψουν ότι για όλα έφταιγε ο αρχηγός του προσωπικού. Στην πραγματικότητα, ήταν δική του ιδέα. Δεν ήθελε οι άνθρωποί του να σφυρηλατούν δεσμούς κατά τη διάρκεια του γεύματος με χρήσιμες επαφές εκτός του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ίδιος ήταν πολύ έξυπνος έτσι ώστε να λέει πιστευτά ψέματα και έτσι παρέσερνε τους ανθρώπους. Ο Shimon Peres, ο Ισραηλινός ομόλογος του, τον αποκάλεσε με θαυμασμό «ο πιο δόλιος άνθρωπος που έχω γνωρίσει ποτέ».

Πολλοί βοηθοί μπορεί να είχαν εγκαταλείψει την υπηρεσία του, αλλά αρκετοί έμειναν πιστοί γιατί στα πιο σημαντικά ζητήματα της ημέρας όχι μόνο διείσδυε, αλλά και τους άφηνε να πουν τη γνώμη τους. Και πουθενά δεν αντιμετώπισε περισσότερα ερωτήματα από την αναδιάταξη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εν μέσω των ερειπίων του πολέμου του Βιετνάμ.

Μέχρι το 1972, η Αμερική ήταν ευάλωτη: Ταπεινωμένη στο εξωτερικό και διχασμένη στο εσωτερικό. Η απάντησή του ήταν να εκμεταλλευτεί τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας για να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία στην οποία η καθεμία έκανε την Αμερική να ενισχύσει τη θέση της.

Αργότερα, ταξίδεψε μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ για να αντικαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση με την Αμερική στη Μέση Ανατολή. Ήταν ένα κομμάτι κρατικής τέχνης αντάξιο των ηρώων του του 19ου αιώνα. Είχε ξαναβάλει την Αμερική στη θέση του οδηγού ακριβώς όταν όλα ήταν αντίθετα.

Τι όμως ευχαριστίες πήρε;

Οι αμφισβητίες και οι διανοούμενοι είπαν ότι είχε θυσιάσει τις αρχές της Αμερικής και πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές. Είχε πολεμήσει στο Βιετνάμ και πήγε τον πόλεμο στην Καμπότζη και το Λάος για χάρη της αμερικανικής «αξιοπιστίας». Είχε ευλογήσει μια πακιστανική γενοκτονία σε αυτό που έγινε Μπαγκλαντές, επειδή το Πακιστάν τον βοηθούσε με την Κίνα. Είχε σχεδιάσει πραξικοπήματα και δολοφονίες στη Χιλή και μια εξέγερση στην Αγκόλα, γιατί πίστευε ότι οι χώρες θα έπεφταν σαν ντόμινο στις σοβιετικές συνωμοσίες. Όταν κέρδισε το βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 1973, ο Christopher Hitchens, ένας Βρετανός δημοσιογράφος, είπε ότι έπρεπε να είχε δικαστεί για εγκλήματα πολέμου –και η κατηγορία παρέμεινε.

Παρηγορήθηκε ότι αυτή ήταν η μειοψηφική άποψη. Τα περιοδικά και οι τηλεοπτικοί οικοδεσπότες γέλαγαν με τα αστεία του και τον χαρακτήριζαν ως τον «μυστικό πράκτορα του Nixon» και τον «σούπερ γραμματέα». Πήρε τον κόπο να φωτογραφηθεί με όμορφες γυναίκες. Αν κάποιος ανήκε στο πάνθεον των δυνάμεων της Ουάσιγκτον, ήταν το αγόρι από το Fürth.

Καθώς μεγάλωσε, όμως, οι επικριτές του έγιναν πιο δυνατοί. Ήταν αρκετά κακό που η αριστερά τον καταδίκασε ως ανήθικο, αλλά η αποκαλούμενη Reaganite Δεξιά τον αντιμετώπισε σαν, με τις μεθοδεύσεις και τους ελιγμούς του, να είχε καταπατήσει τις αμερικανικές αρετές της ελευθερίας και της ανθεκτικότητας κάτω από μια αντιαμερικανική, απαλλαγμένη από αξίες Realpolitik. Κανείς τους δεν κατάλαβε ότι ο πρωταρχικός του στόχος ήταν να αποφύγει με οποιοδήποτε κόστος έναν παγκόσμιο πόλεμο σαν αυτόν που τον είχε διώξει από τη Γερμανία.

Έτσι αυτή η έκρηξη της διπλωματίας το 1969-77 ήταν η μόνη περίοδος κατά την οποία υπηρέτησε στην αμερικανική κυβέρνηση. Δεν έμεινε κανένας μηχανισμός εξωτερικής πολιτικής του Kissinger όταν έφυγε. Συνέχισε να κάνει μια περιουσία ως ιδέα όλων για έναν ηλικιωμένο πολιτικό. Στην Κίνα έγινε σούπερ σταρ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 συνεργάστηκε σε βιβλία σχετικά με τις ιδιότητες της ηγεσίας και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, που ανησυχούσε ότι θα ήταν το τέλος του Διαφωτισμού.

Ήταν σαν να έβλεπε τώρα τον εαυτό του ως τον σοφό φύλακα του ανθρώπινου πολιτισμού. Αλλά στο ενδότερο άδυτο της αμερικανικής δύναμης, εκεί που λαχταρούσε περισσότερο να είναι, δεν ανήκε ποτέ ξανά.

PrimeNews.

Back to top button