breaking newsΔιεθνή

Βέλγιο: Νεκρός ο τζιχαντιστής δράστης που έσπειρε τον θάνατο στις Βρυξέλλες

Βέλγιο: Στην «εξουδετέρωση» του τζιχαντιστή που έσπειρε το θάνατο στο κέντρο των Βρυξελλών δολοφονώντας δύο άτομα, προχώρησαν οι βελγικές Αρχές.

Ο δράστης συνελήφθη σε ένα καφέ στο Σκαρμπέκ των Βρυξελλών. Πυροβολήθηκε από την Αστυνομία στο στήθος και νοσηλεύτηκε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Μετά από λίγο υπέκυψε στα τραύματά του. Όπως μεταδίδουν τα Βελγικά ΜΜΕ, πάνω του βρέθηκε και το όπλο που χρησιμοποίησε στην τρομοκρατική επίθεση.

Ο δράστης εξ αρχής είχε δηλώσει ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους σε πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια ταυτοποιήθηκε και «εξουδετερώθηκε» από τις αρχές. To χθεσινό βράδυ άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Σουηδοί και να τραυματιστεί ένας ακόμη, λίγο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας.]
Όπως επιβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικών, Αννελίς Φερλίντεν στο VRT Radio, ο άνδρας έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. «Μπορώ να σας πω τα καλά νέα, πως έχουμε βρει το ύποΟ δράστης που πυροβολήθηκε και συνελήφθη από τις Αρχές, ήταν ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, είναι τελικά ο δράστης της επίθεσης με 2 Σουηδούς νεκρούς στις Βρυξέλλες το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 16/10. Η Βελγική Αστυνομία επιβεβαίωσε πως ο άνδρας που είχε συλληφθεί σε ένα καφέ ήταν ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ. 
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του. Eπίσης ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές. 
Τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου. Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το Βέλγιο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
Το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες ανέβηκε στο ύψιστο επίπεδο (το «4»), στο υπόλοιπο Βέλγιο ανέβηκε (στο «3»). Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο με μήνυμά του στο Χ, ζήτησε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε «επαγρύπνηση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία, τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστό θα παραμείνει και το ευρωπαϊκό σχολείο.
Back to top button