breaking newsΔιεθνή

“Μύλος” στη Συρία- Η Ρωσία φαίνεται ότι δίνει υπό όρους την έγκριση για εισβολή των Τούρκων -Όχι από τις ΗΠΑ

“ΗΤουρκία θα καταστρέψει το μοναδικό σημείο ύπαρξης του PKK δυτικά του Ευφράτη“, είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

“Ο απόστρατος  Ταξίαρχος Δρ Fahri Erenel μίλησε για πιθανές διασυνοριακές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον τρομοκρατικών στοιχείων στη Συρία. Δηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να διεξαχθούν μέσω δύο κρίσιμων σημείων, ο Erenel είπε, “Η Manbij είναι το μόνο σημείο ύπαρξης του PKK-YPG δυτικά του Ευφράτη. Γι’ αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό”

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του προς το έθνος, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στοιχείων που βρίσκονται στα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Η αναγκαιότητα της επιχείρησης τονίστηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε μετά τη δήλωση.

Αξιολογώντας την επιχείρηση που θα εξαπολύσουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εναντίον τρομοκρατικών στοιχείων στο TVNET, ο Ταξίαρχος απόστρατος Αναπλ. Ο Δρ Fahri Erenel εξήγησε για το γιατί το Tel Rıfat και το Manbij είναι σημαντικά.

Ο Erenel είπε, “Η Manbij είναι το μόνο σημείο ύπαρξης του PKK-YPG δυτικά του Ευφράτη. Για αυτόν τον λόγο, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό.”

Οι αξιολογήσεις που έγιναν από την Erenel σχετικά με μια πιθανή επέμβαση είναι οι εξής:

“Επικεντρωνόμαστε στις δύο κύριες περιοχές, το Manbij και το Tel Rifat. Ως αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους για το Tel Rifat, αυτά τα σύνορα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον Lavrov. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα εδώ. Τελ Ριφάτ βασίζεται και στις δύο πολιτοφυλακές που ελέγχονται από το Ιράν που ελέγχουν το Χαλέπι.Αυτή είναι η αφετηρία των επιθέσεων στο Αλ Μπαμπ και στο Αφρίν. Νομίζω ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία για το Τελ Ριφάτ.

Το κύριο πρόβλημα εδώ είναι το Manbij. Δεν θεωρώ ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους Αμερικανούς για αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Manbij είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο για τη Συρία. Η περιοχή Manbij ήταν μια περιοχή με Τουρκμένους στα βόρεια του αραβικού πληθυσμού. Εδώ οι ΗΠΑ τοποθέτησαν σκόπιμα στοιχεία του PKK. Για πρώτη φορά πήγαν σε μια στρατιωτική οργάνωση, οργανώσεις όπως το Συμβούλιο του Μάνμπιτζ. Αυτό το μέρος ήταν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, μετά άφησαν κάποιες βάσεις στη Ρωσία. Και πάλι, η επιρροή των ΗΠΑ στη Manbij συνεχίζεται λόγω της παρουσίας του PKK. Η Manbij είναι το μόνο σημείο ύπαρξης του PKK-YPG δυτικά του Ευφράτη. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία υπολογίζει ότι θα πάρει αν δεν έχει πάρει ήδη, τη Ρωσική έγκριση για στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στο Tel Rifat, το βρίσκεται υπό τον έλεγχο Ιρανών πολιτοφυλάκων

Αυτό φαίνεται λογικό από την άποψη ότι ο Πούτιν όταν επαναπάτρισε τις στρατιωτικές δυνάμεις του από την Συρία, για να τις εμπλέξει στον πόλεμο με την Ουκρανία, άφησε τα κλειδιά των στρατιωτικών του βάσεων στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ και συνεπώς  μπορεί να συνεννοηθεί μαζί τους….

Συνεπώς η συνάντηση Λαβρώφ-Τσαβούσογλου έχει τη δυναμική, στο  να δώσει η Μόσχα την άδεια στον Ερντογάν για επίθεση  στο Tel Rifat

Ωστόσο όπως επισημαίνει και ο ίδιος ο Τούρκος απόστρατος Ταξίαρχος δεν ισχύει το ίδιο για το Manbij, όπου  δεν θεωρεί  ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους Αμερικανούς για αυτό το θέμα. 

Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ  δεν επιθυμούν  μια νέα επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή, με το Κογκρέσο και το Πεντάγωνο να είναι αρνητικοί. Σε συνομιλία που είχε ο  σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν  με τον σύμβουλο του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν  για το ενδεχόμενο τουρκικής επιχείρησης στην Συρία, ο Αμερικανός  επανέλαβε πως «είναι σημαντικό η Τουρκία να απέχει από κλιμάκωση της έντασης στη Συρία, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση».

Ο Καλίν απάντησε με την σειρά του  ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τον αγώνα της εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ωστόσο αίσθηση μας προκαλεί το γεγονός ότι ο Ερντογάν επιζητά την έγκριση των ΗΠΑ-Ρωσίας προκειμένου να εισβάλλει εκ νέου στη Συρία για να πλήξει τους Κούρδους του YPG και μάλιστα μόνο Δυτικά του Ευφράτη

Αυτό βέβαια αντιδιαστέλλεται την γεμάτη κομπασμούς τουρκική ρητορική για επικείμενη επίθεση στη Συρία, χωρίς να ρωτάνε κανέναν οι Τούρκοι

Αν το “φέρουμε αυτό” στο Αιγαίο, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε  ότι ο Ερντογάν χωρίς να πάρει έγκριση άνωθεν… δεν πρόκειται να κάνει τίποτε και επειδή έγκριση άνωθεν… δεν υπάρχει, ο χρυσός θα αποδειχθεί άνθρακας για τον Τούρκο Πρόεδρο

Ωστόσο δεν μιλάμε για κάποιον ο οποίος είναι προβλέψιμος , εν προκειμένω για τον Ερντογάν και αυτό είναι που μας κάνει επιφυλακτικούς για τις τουρκικές κινήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα στο Αιγαίο

pentapostagma

Back to top button