breaking newsΕλλάδα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε Έλληνας για τους μουσουλμάνους της Θράκης

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Μη συγκρίνεται τους Ευρωπαίους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης με εκείνους των ισλαμικών χωρών

Αναφερόμενος κανείς στη Θράκη μπορεί να πει πολλά πράγματα. Μπορεί πχ να μιλήσει για τις ομορφιές της, για την παράδοση της, για τα πλεονεκτήματα της κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Ένα όμως είναι που την κάνει να ξεχωρίζει πραγματικά από τις υπόλοιπες εξίσου όμορφες περιοχές της πατρίδας μας.

Αναφέρομαι στην αρμονική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη, μια συμβίωση που αποτελεί αναμφίβολα παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως κι αυτό δεν είναι κατόρθωμα ούτε των ελληνικών κυβερνήσεων ούτε των τούρκων Προξένων που πέρασαν από το Προξενείο της Κομοτηνής.

Εμείς το πετύχαμε, εμείς ο απλός λαός γιατί έτσι μας αρέσει, γιατί έτσι ειρηνικά και όμορφα θέλουμε να ζούμε, γιατί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας, γιατί είμαστε όλοι μας Έλληνες πολίτες και διαφέρουμε μόνο στο θρήσκευμα.
Του ανθρώπους όμως δεν τους κρίνουμε ούτε για το χρώμα τους ούτε για τη θρησκεία τους. Για τη συμπεριφορά τους και μόνο τους κρίνουμε κι εμείς εδώ στην Ελληνική Θράκη συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον σα να είμαστε κάτι παραπάνω κι από αδέλφια.

Δεν ξέρω τι ακριβώς διδάσκονται οι μουσουλμάνοι των λεγόμενων Ισλαμικών χωρών, δεν ξέρω πως το αντιλαμβάνονται το Ισλάμ. Εμάς όμως στους Ευρωπαίους Έλληνες Μουσουλμάνους της Θράκης κανένας Ιεροδιδάσκαλος δε μας μίλησε ποτέ για μίσος, για πόλεμο, για έχθρα.

Μόνο για αγάπη και ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους μας μιλούσαν και εξακολουθούν να μας μιλάνε.
Εμείς οι ίδιοι μεγαλώσαμε και τώρα μεγαλώνουμε και τα παιδιά μας με ευρωπαϊκά πρότυπα, με ευρωπαϊκή νοοτροπία, σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον χωρίς μίσος και φανατισμό.

Ενδεχομένως και στη Θράκη να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, ίσως να υπάρχουν μουσουλμάνοι που δεν καλοβλέπουν τους χριστιανούς συμπολίτες τους και χριστιανοί που δεν καλοβλέπουν τους μουσουλμάνους συμπολίτες τους. Όλοι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους.

Για εμάς όμως εδώ στη Θράκη η ειρηνική συμβίωση ήταν, είναι και θα είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.
Τόσα χρόνια βλέπω τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας στην Ξάνθη να βοηθάει όποιον έχει ανάγκη, άσχετα αν είναι χριστιανός ή μουσουλμάνος.

Πριν μερικούς μήνες είδα τον νέο τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης να πηγαίνει δέματα με είδη βασικής ανάγκης στον Σύλλογο Τυφλών μέλη του οποίου είναι και χριστιανοί και μουσουλμάνοι.

Να λοιπόν γιατί οποιαδήποτε σύγκριση μας με τους φανατικούς ισλαμιστές άλλων χωρών είναι όχι απλά άστοχη αλλά και επικίνδυνη.
Δεν ξέρω αν στη νοοτροπία αυτών των λαών είναι όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν και στη χώρα μας με τους λαθρομετανάστες, βιασμοί παιδιών, βία κλπ. Να είστε σίγουροι όμως πως όλα αυτά δεν ήταν και δεν είναι στη νοοτροπία των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης.

Το Ισλάμ δεν είναι απαραίτητα ΤΖΙΧΑΝΤ, αυτό είναι θέμα νοοτροπία και πολιτισμού του κάθε λαού κι όχι της θρησκείας.

Αυτό το Ισλάμ διδάσκονται οι μουσουλμάνοι της Θράκης
Ποτέ ως τώρα δε μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ κάποια καθαρά ισλαμική χώρα, ούτε καν τη γειτονική μας Τουρκία, πόσο μάλλον κάποια από τις αραβικές χώρες όπου τα πράγματα ως προς τη θρησκεία είναι μάλλον πολύ πιο αυστηρά. Είμαι σίγουρος πως εμείς οι μουσουλμάνοι που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε στην Ευρώπη έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη για τη θρησκεία.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, στις 8 Αυγούστου κλείνω τα 41 αλλά όλα όσα διδάχτηκα στα σχολικά μου χρόνια για τη θρησκεία μου, το Ισλάμ τα θυμάμαι ένα ένα λες και ήταν μόλις χθες.

Τα λόγια του Χότζα (ιεροδιδάσκαλου) ηχούν ακόμα στα αφτιά μου. Μην καταναλώνεις αλκοόλ, το απαγορεύει η θρησκεία μας αλλά το αλκοόλ μπορεί να σε οδηγήσει και σε άσχημες πράξεις σκοτώσεις ή να σκοτωθείς.
Μην καταναλώνεις χοιρινό, το απαγορεύει η θρησκεία μας, μια θρησκεία όμως αραβική και στις αραβικές χώρες με τόση ζέστη, η κατανάλωση τόσο λιπαρού κρέατος προκαλεί πολλά προβλήματα στην υγεία.

Μην κλέβεις διότι αυτό που θα κλέψεις δε σου ανήκει και δεν έχεις δικαίωμα να το στερήσεις από αυτόν στον οποίον ανήκει.
Μη σκοτώσεις ούτε άνθρωπο ούτε ζώο, τη ζωή τη δίνει και την παίρνει μόνο ο θεό;.
Βοήθα όσους, όσο και όποτε μπορείς κι αν δε μπορείς να βοηθήσεις, τουλάχιστον μην κάνεις κακό.
Σεβάσου τους γονείς σου, τους μεγαλύτερους σου και γενικότερα τον συνάνθρωπο σου.

ΟΧΙ, τουλάχιστον ο δικός μου ιεροδιδάσκαλος δε μου μίλησε ποτέ για μίσος. Δε μου είπε ποτέ πως είναι εχθρός μου όποιος δεν είναι μουσουλμάνος. Ο δικός μου ιεροδιδάσκαλος μου μεταλαμπάδευσε την αγάπη για την πατρίδα μου την Ελλάδα, για την ελληνική σημαία. Από το δικό του στόμα άκουσα για πρώτη φορά τον εθνικό μας ύμνο κι ας ήταν Χότζας.

Δεν ξέρω τι απ’ όλα αυτά ισχύει και τι όχι στις ισλαμικές χώρες κι ούτε με ενδιαφέρει να μάθω. Μου αρέσει το Ισλάμ που διδάχθηκα εγώ γιατί μιλάει για αγάπη, ειρήνη, ανθρωπιά. Αν, λέω αν σε κάποιες χώρες το Ισλάμ μιλάει για μίσος και πόλεμο, τότε ευχαριστώ αλλά δε θα πάρω. Κρατάω αυτά που μου έμαθαν στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Σχετικά με τη δήθεν καταπίεση των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης από το ελληνικό κράτος
Μέχρι και πριν από 30 με 40 χρόνια ήταν μάλλον δικαιολογημένα τα παράπονα των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης για καταπίεση τους από την ελληνική πολιτεία, για μη ίσα δικαιώματα με τους Χριστιανούς Έλληνες κλπ αλλά αυτό έχει πάψει να ισχύει εδώ και πολλά χρόνια.

Σήμερα στην Ευρωπαϊκή και πάνω απ’ όλα δημοκρατική Ελλάδα, μουσουλμάνοι και χριστιανοί στη Θράκη έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις και φυσικά ούτε λόγος για θρησκευτική καταπίεση.

Κάθε μουσουλμανικός οικισμός της Θράκης έχει το τζαμί του, όλοι οι μουσουλμάνοι της περιοχής ασκούν χωρίς κανένα εμπόδιο τα θρησκευτικά τους καθήκοντα κι αν κάποιος ισχυριστεί το αντίθετο, λέει ψέματα.
Ας βγει έστω ένας μουσουλμάνος να αποδείξει πως με τον Α ή Β τρόπο παρεμποδίζεται ως προς την άσκηση των θρησκευτικών του καθηκόντων.

Ας βγουν οι κάτοικοι έστω ενός μουσουλμανικού οικισμού να αποδείξουν πως η ελληνική πολιτεία τους απαγόρευσε να χτίσουν το δικό τους τζαμί.
Το ακριβώς αντίθετο ισχύει στη Θράκη. Υπάρχει δηλαδή υπερβολική ελευθερία με αποτέλεσμα οι γνωστοί σε όλους μας κύκλοι να δρουν ανενόχλητοι κατά της Ελλάδας.

Ακόμα κι εκείνοι που φανερά δηλώνουν Τούρκοι και μιλάνε για (μόνο στη φαντασία τους) τουρκική μειονότητα στη Θράκη, απολαμβάνουν την ίδια ελευθερία και τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες της περιοχής.
Αν υπάρχουν κάποιοι μουσουλμάνοι στη Θράκη που να μπορούν να μιλάνε όχι για καταπίεση αλλά για αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας αυτοί είναι οι Πομάκοι.

Όχι ότι κι αυτοί δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους, απλά υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια αδιαφορία – αδράνεια ως προς την καταγραφή και διάσωση της γλώσσας τους καθώς και της πολιτισμικής τους ιδιαιτερότητας συν το ότι η στάση αυτή της Ελλάδας τους σπρώχνει στην αγκαλιά της Άγκυρας.

Κατά τα άλλα, όταν ακούτε μουσουλμάνους πολιτικούς να μιλάνε για καταπίεση στη Θράκη να ξέρετε πως εννοούν ένα και μόνο πράγμα. Τη μη αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, κάτι που δηλαδή που έτσι κι αλλιώς υπάρχει μόνο στο άρρωστο μυαλό τους.

thracenews.gr

Back to top button