breaking newsΔιεθνή

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη δημοσιονομική κρίση

Ο καγκελάριος στη Γερμανία, Όλαφ Σολτς και τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος συνασπισμού του θα συνεχίσουν τις συνομιλίες την Τρίτη για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2024, αφού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ούτε Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με άτομα κοντά στις συζητήσεις.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς και οι κυβερνητικοί του εταίροι, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι επιδιώκουν μια συμφωνία για το οικονομικό σχέδιο του επόμενου έτους, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της δικαστικής απόφασης του περασμένου μήνα που περιορίζει τη χρήση κεφαλαίων εκτός προϋπολογισμού.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας προκάλεσε αναταραχή στο δημοσιονομικό πεδίο, με την απόφασή του, την 15η Νοεμβρίου, η οποία δεν έκανε αποδεκτή τη μεταφορά κεφαλαίων που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού, θέτοντας υπό αμφισβήτηση δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες χρηματοδοτούμενες από το χρέος που τώρα πρέπει να συνυπολογιστούν στον τακτικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Ο Γερμανός Καγκελάριος απαντώντας σε δημοσιογράφους αναγνώρισε πως το ζήτημα είναι σοβαρό, αλλά όπως είπε «έχουμε κάνει τόση πρόοδο που μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να σας ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα σύντομα».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε που επισκέφθηκε, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις συζητήσεις.

Στην τακτική κυβερνητική συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπιούχνερ είπε ότι οι συνομιλίες είναι «πολύ προχωρημένες», ότι «πολλά ζητήματα έχουν διευκρινιστεί» και ότι ο συνασπισμός είναι «σίγουρος και αισιόδοξος».

Είναι ήδη σαφές ότι η Bundestag, δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τον προϋπολογισμό του 2024 φέτος. Από την 1η Ιανουαρίου θα γίνει προσωρινή διαχείριση του προϋπολογισμού. Ο Λίντνερ θα έχει μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό γιατί θα πρέπει να εγκρίνει ορισμένες δαπάνες. Αυτή η προσωρινή διαχείριση του προϋπολογισμού σημαίνει ότι, σε αντίθεση με την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έλλειψη ενός συμφωνημένου προϋπολογισμού δεν θα οδηγήσει σε πάγωμα των δαπανών το επόμενο έτος. Οι κρατικές δαπάνες θα συνεχιστούν και η κυβέρνηση επανέλαβε ότι θα καταβληθούν μισθοί, συντάξεις και προγράμματα στήριξης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός εγκρίνεται αργότερα μέσα στο έτος. Το 2018, ο προϋπολογισμός για το έτος εγκρίθηκε στις 5 Ιουλίου μετά από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των νέων εταίρων του συνασπισμού μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.

Η απόφαση έχει εντείνει τις εντάσεις στον ήδη «τρυματισμένο» συνασπισμό του Σολτς, ο οποίος έχει δει την υποστήριξή του να μειώνεται από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση πριν από σχεδόν δύο χρόνια, καθώς αντιμετωπίζει μια σειρά κρίσεων, εν μέρει λόγω της δημόσιας εσωτερικής διαμάχης.

The post Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη δημοσιονομική κρίση first appeared on PrimeNews.

Back to top button