breaking newsΔιεθνή

Από τον Σαμ Άλτμαν μέχρι τον Μακρόν και τον Μπουρλά: Ποιος θα πάει φέτος στο Νταβός

 

Η παγκόσμια ελίτ είναι έτοιμη να φορέσει τις μπότες χιονιού και να ταξιδέψει στις ελβετικές άλπεις με τα ιδιωτικά τζετ, για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός. Το WEF 2024, με τίτλο «Ανασυγκρότηση της εμπιστοσύνης», διεξάγεται από τις 14 έως τις 19 Ιανουαρίου.

Το γεγονός που αναμφισβήτητα θα επισκιάσει την φετινή εκδήλωση είναι η απότομη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο στη Μέση Ανατολή. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τεχνολογία και ο παγκόσμιος κατακερματισμός μπαίνουν ψηλά στην ατζέντα.

Παρουσίες και απουσίες

Από τις πιο σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες που θα παρευρεθούν είναι ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Qiang και ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, οι οποίοι θα απευθύνουν ειδικές ομιλίες.

Ο Μακρόν είναι ο μόνος ηγέτης της G7 που θα επισκεφθεί το ορεινό θέρετρο της Ελβετίας, ενώ πέρυσι από τη συμμαχία παρεβρέθηκε μόνο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι πολιτικοί είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί στο να παρευρεθούν στο χλιδάτο Νταβός, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους ζωής αφενός και των ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουν στο εσωτερικό τους αφετέρου.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει παρευρεθεί από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, ούτε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

Ωστόσο πολλοί άλλοι ηγέτες και υπουργοί Οικονομικών από την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κολομβία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Ιρλανδία, την Κένυα, τη Νιγηρία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και όχι μόνο θα δώσουν το παρών.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι.

Το βλέμμα στην ομιλία του Χαβιέρ Μιλέι…

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι που ειναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη. Ο Μίλεϊ έχει ήδη προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στη χώρα του για μια σειρά οικονομικών πολιτικών-σοκ, συμπεριλαμβανομένης μιας απότομης υποτίμησης του νομίσματος. Έχει επίσης υποσχεθεί να δολαροποιήσει το πέσο και να καταργήσει την κεντρική τράπεζα.

… αλλά και του Σαμ Άλτμαν

Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων από τον επιχειρηματικό κόσμο, πολλοί θα είναι αναμφίβολα πρόθυμοι να ακούσουν τον σταρ της τεχνητής νοημοσύνης Σαμ Αλτμαν, τον CEO της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT, της OpenAI, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να συζητήσει για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στην τεχνολογία μαζί με άλλους ομιλητές, όπως ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ και ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας οικονομίας θα κάνουν ως συνήθως τις εμφανίσεις τους, από τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, έως τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ομοίως, το παρών θα δώσουν οι επικεφαλής διεθνών οργανισμών όπως ο Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ, ο Γιενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, αλλά και ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

PrimeNews.

Back to top button