breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κόλαφος από κορεατική μελέτη: Οι χημικές ενώσεις στις μάσκες προσώπου Covid, προκαλούν ακόμη και καρκίνο

Στη διάρκειας της πανδημίας και ως σήμερα γιατροί και κυβερνήσεις επέβαλαν τις μάσκες ως το χρυσό πρότυπο του προστατευτικού εξοπλισμού κατά του COVID-19.

Ωστόσο, μπορεί να προκαλούν περισσότερα προβλήματα από το να προστατεύουν από τον κορωνοϊό, που κι εκεί απεδείχθησαν αναποτελεσματικές, σύμφωνα με δημοσίευμα των The Epoch Times.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Ecotoxicology and Environmental Safety έδειξαν ότι οι μάσκες ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για τους χρήστες λόγω των τοξινών που εκπέμπονται από την ίδια την μάσκα που συγκρατείται σφιχτά στο πρόσωπο.

Ερευνητές από τη Νότια Κορέα μέτρησαν τον αριθμό και τη συγκέντρωση των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) που εκπέμπονται από πολλές διαφορετικές μάσκες, συμπεριλαμβανομένων μάσκες βαμβακιού και μάσκες KF94 – ένας δημοφιλής τύπος μάσκας μιας χρήσης παρόμοιας με τη μάσκα N95.

Tέσσερις τύποι πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs)

Τέσσερις τύποι VOC ανιχνεύθηκαν σε μάσκες KF94 σε 22,9–147 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με άλλες μάσκες που αποτελούνται από υφάσματα όπως το βαμβάκι.

Ο συνολικός αριθμός των σωματιδίων VOC ήταν 14 φορές μεγαλύτερος από αυτόν στις βαμβακερές μάσκες. Σε ορισμένες μάσκες KF94, οι αριθμοί έφτασαν σε ένα όριο αρκετά υψηλό ώστε να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που μπορούν να εξατμιστούν σε θερμοκρασία δωματίου και συχνά «χρησιμοποιούνται και παράγονται στην κατασκευή χρωμάτων, φαρμακευτικών προϊόντων και ψυκτικών ουσιών».

Η εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει:

Ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του λαιμού.
Δυσκολία αναπνοής.
Πονοκεφάλους.
Ναυτία.
Βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε άλλα όργανα.
Καρκίνο (ορισμένες περιπτώσεις σε ζώα και ύποπτες ή γνωστές περιπτώσεις σε ανθρώπους).

Οι συγκεντρώσεις VOC χειρότερες σε ορισμένους χρόνους και θερμοκρασίες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις VOC κυμαίνονταν ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και το πότε αφαιρέθηκαν τα KF94 από τη συσκευασία τους.

Όταν η θερμοκρασία των μασκών KF94 αυξήθηκε στους 104 F (40 C), οι συγκεντρώσεις αυξήθηκαν κατά 119 έως 299%. Τα επίπεδα μειώθηκαν κατά 80% 30 λεπτά μετά την αφαίρεση των μασκών από τη συσκευασία.

Οι κίνδυνοι μπορούν να μετριαστούν για να μειωθεί η βλάβη, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Είναι σαφές ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις πτητικές οργανικές ενώσεις που σχετίζονται με τη χρήση μασκών KF94 [και τις επιπτώσεις τους] στην ανθρώπινη υγεία», έγραψαν.

«Με βάση τα ευρήματά μας, προτείνουμε πριν φορέσετε μια μάσκα KF94, κάθε προϊόν να ανοίγει και να μην φοριέται για τουλάχιστον 30 λεπτά, μειώνοντας έτσι τις συνολικές συγκεντρώσεις VOC σε επίπεδα που δεν θα βλάψουν την ανθρώπινη υγεία», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Άλλες τοξίνες και σύνδρομο εξάντλησης που προκαλείται από μάσκα

Μια μελέτη του 2022 αποκάλυψε επίσης τις τοξικές χημικές ουσίες που βρέθηκαν σε πολλές μάσκες και μια μακρά λίστα με τις πιθανές συνέπειες της κάλυψης.

Οι φθαλικές ενώσεις είναι ευρέως χρησιμοποιούμενες χημικές ουσίες που διαταράσσουν τα ανθρώπινα ενδοκρινικά συστήματα και επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία.

Ενώ οι φθαλικές ενώσεις λέγεται ότι κάνουν τις μάσκες πιο ευέλικτες και ευέλικτες, υπάρχει υψηλό τίμημα όταν επιλέγετε την άνεση έναντι της ασφάλειας.

Αντί να συνδέονται χημικά με το υλικό, οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται ως πρόσθετο που μπορεί να εισπνευστεί, να καταποθεί ή να απορροφηθεί μέσω του δέρματος. Η έκθεση είναι επιζήμια για την αναπαραγωγική και νευρολογική ανάπτυξη.

Ερευνητές στην Κίνα βρήκαν επιβλαβείς φθαλικές ενώσεις σε 56 δείγματα μασκών που συλλέχθηκαν από διάφορες χώρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hazardous Materials, σχεδόν το 90% των δειγμάτων περιείχαν πιθανές καρκινογόνες ουσίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τυχόν οφέλη από την κάλυψη μπορεί να αντισταθμιστούν από τους κινδύνους, εκτός εάν οι τύποι και τα επίπεδα χημικών ουσιών ρυθμιστούν εντός ασφαλών ορίων.

Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Front Public Health τον Απρίλιο βρήκε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο των χειρουργικών όσο και των μασκών N95.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση μάσκας περιελάμβαναν:

Μειωμένος κορεσμός οξυγόνου.
Μειωμένος λεπτός αερισμός.
Αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα.
Αυξημένος καρδιακός ρυθμός, αρτηριακή πίεση και θερμοκρασία δέρματος.
Υψηλότερα επίπεδα δυσφορίας.
Δυσκολία στην αναπνοή.
Πονοκέφαλοι.
Ακμή.
Δερματική ενόχληση.
Ζάλη.

«Οι μάσκες παρενέβαιναν στην πρόσληψη οξυγόνου και στην απελευθέρωση CO2 και έβαλαν σε κίνδυνο την αναπνευστική αντιστάθμιση», έγραψαν οι συγγραφείς της κριτικής.

«Τα αποτελέσματα επικυρώνουν ανεξάρτητα το σύνδρομο εξάντλησης που προκαλείται από τη μάσκα (MIES) και τις κατάντη φυσικο-μεταβολικές δυσλειτουργίες. Το MIES μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες κλινικές συνέπειες, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες. Μέχρι στιγμής, αρκετά συμπτώματα που σχετίζονται με τη μάσκα μπορεί να έχουν παρερμηνευθεί ως μακροχρόνια συμπτώματα COVID-19. Σε κάθε περίπτωση, το πιθανό MIES έρχεται σε αντίθεση με τον ορισμό της υγείας του ΠΟΥ».

Η μελέτη ανακλήθηκε ένα μήνα αργότερα. Ο λόγος που δόθηκε για την ανάκληση ήταν ότι «το άρθρο δεν πληροί τα πρότυπα εκδοτικής και επιστημονικής ευρωστίας για το Frontiers in Public Health».

Υποχρεωτική επιστροφή της μάσκας;

Η απόφαση να συγκαλυφθεί γίνεται ένα σημαντικό ζήτημα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το έθνος βλέπει μια αύξηση στα κρούσματα και αντέχει την άφιξη μιας νέας παραλλαγής COVID, EG.5. Το ερώτημα αν θα επιβληθεί η κάλυψη διαποτίζει για άλλη μια φορά τον ιστό της κοινωνίας καθώς οι εντολές επανέρχονται.

Το Morris Brown College επανέφερε την εντολή του για μάσκα ως προληπτικό μέτρο δύο εβδομάδων λόγω του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στην περιοχή της Ατλάντα. Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του σχολείου στο Instagram, οι μαθητές και οι καθηγητές πρέπει να καλυφθούν. Η σχολή μπορεί να ξεσκεπάσει εάν είναι μόνοι στο γραφείο τους.

Αρκετά νοσοκομειακά συστήματα έχουν αποκαταστήσει τις εντολές μάσκας. Το Νοσοκομείο UMass Memorial επιβεβαίωσε σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα ότι θα επαναφέρει τη μάσκα για το προσωπικό. Οι ασθενείς και οι επισκέπτες εξαιρούνται από την εντολή, ανέφερε.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν μάσκες σε χώρους δημόσιων συγκοινωνιών σε εσωτερικούς χώρους.

Ο οργανισμός προτείνει στους ανθρώπους να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση το επίπεδο των εισαγωγών σε νοσοκομεία COVID στην κομητεία τους.

Το CDC συνιστά επίσης στους ηλικιωμένους και στους ανοσοκατεσταλμένους να φορούν μάσκες ή οποιονδήποτε είναι πιο πιθανό να αρρωστήσει σοβαρά από τον COVID-19.

Back to top button