κοινωνία

Δικαστική δικαίωση της γυναίκας που απολύθηκε επειδή υποστηρίζει ότι οι άνδρες δεν μπορούν να γίνουν γυναίκες.

Το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποφανθεί υπέρ της γυναίκας που απολύθηκε από τη δουλειά της επειδή δήλωσε στα κοινωνικά μέσα ότι οι άνδρες δεν μπορούσαν να γίνουν γυναίκες.

Η σύμβαση εργασίας της Maya Forstater με το Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη δεν ανανεώθηκε το 2019 λόγω της ανάρτησης από την  Forstater μιας σειράς από tweets που αντιτίθενται στην πρόταση της κυβέρνησης να επιτρέψει στους ανθρώπους να αναγνωριστούν ως το «αντίθετο φύλο».

Σε απόφαση που εκδόθηκε την Πέμπτη(εδώ το λίνκ), ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Akhlaq Ur-Rahman Choudhury κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα προηγούμενο δικαστήριο που είχε αποφανθεί εναντίον της Forstater είχε υποπέσει σε «νομική πλάνη».

Ο Choudhury είπε στη γραπτή απόφαση του δικαστηρίου, ότι οι πεποιθήσεις της Forstater προστατεύονταν βάσει του νόμου περί ισότητας επειδή «δεν επιδίωξαν να καταστρέψουν τα δικαιώματα των τρανς ατόμων».

«Ακριβώς όπως η νομική αναγνώριση των πολιτικών εταιρικών σχέσεων δεν αναιρεί το δικαίωμα ενός ατόμου να πιστεύει ότι ο γάμος πρέπει να ισχύει μόνο για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, το να αποκτηθεί ένα φύλο -για όλους τους σκοπούς- κατά την έννοια της GRA δεν αναιρεί το δικαίωμα ενός ατόμου να πιστεύει , όπως και η ενάγων, ότι ως ζήτημα της βιολογίας, ένα τρανς άτομο εξακολουθεί να είναι το γενέθλιο φύλο του», αναφέρει η απόφαση εν μέρει.

Πρόσθεσε: «Δεν επιδιώκουμε με κανέναν τρόπο να αγνοήσουμε ή να υποτιμήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα που επιδιώκουν απλώς να ζήσουν τη ζωή τους ειρηνικά στο φύλο με το οποίο αναγνωρίζουν, ανεξάρτητα από το γενέθλιο φύλο τους. Αυτή η υπόθεση, ωστόσο, δεν αφορά το κατά πόσον θα πρέπει να παρέχεται μεγαλύτερη προστασία στα trans άτομα… η πιθανότητα προσβολής (sic) των τράνς δεν μπορεί να είναι λόγος για τον αποκλεισμό των πεποιθήσεων από την νομική προστασία».

Ο Choudhury είπε επίσης ότι, ενώ ορισμένοι μπορεί να θεωρήσουν ότι οι απόψεις της Forstater σχετικά με το φύλο  είναι «προσβλητικές και ακόμη και ενοχλητικές», ωστόσο «πρέπει να γίνουν ανεκτές σε μια πλουραλιστική κοινωνία».

Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία παρενέβη στην υπεράσπιση της Forstater, είπε ότι ήταν σωστό να προστατεύονται οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις.

Η Amanda Glassman, εκτελεστική αντιπρόεδρος του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάπτυξης, δημοσίευσε δήλωση ως απάντηση στην απόφαση της Πέμπτης, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για το αποτέλεσμα.

«Η σημερινή απόφαση είναι ένα βήμα προς τα πίσω για τη συμπερίληψη και την ισότητα για όλους», δήλωσε η Glassman, όπως ανέφερε το BBC(διαβάστε περισσότερα). «Η απόφαση είναι απογοητευτική και εκπληκτική επειδή πιστεύουμε ότι ο δικαστής Tayler στο πρώτο δικαστήριο,το πήρε σωστά όταν διαπίστωσε ότι αυτός ο τύπος προσβλητικής ομιλίας προκαλεί βλάβη στους τρανς ανθρώπους και επομένως δεν μπορούσε να προστατευτεί βάσει του νόμου περί ισότητας».

Τον Μάρτιο του 2019, η Forstater απολύθηκε από τη δουλειά της όταν δημοσίευσε μια σειρά tweets στον προσωπικό της λογαριασμό, οι οποίες, μεταξύ άλλων, επεσήμαναν ότι «οι άνδρες δεν μπορούν να μετατραπούν σε γυναίκες».(εδώ το λίνκ)

Η Forstater καταδικάστηκε πρωτόδικα, επίσης επειδή αναφέρθηκε σε καταδικασμένο παιδόφιλο και βιαστή ως «άντρα», επειδή παρά το βιολογικό αρσενικό όνομα Stephen Wood, ταυτίζεται τώρα ως… γυναίκα και κυκλοφορεί με το όνομα Karen White(δείτε εδώ). Οι αξιωματούχοι της φυλακής επέτρεψαν στον παιδόφιλο αυτό να μεταφερθεί σε φυλακή γυναικών, όπου στη συνέχεια επιτέθηκε σε… γυναίκες κρατουμένους(τελικά δεν έγινε γυναίκα;). 

Γιορτάζοντας την απόφαση-δικαίωση από το ανώτατο δικαστήριο, η Forstater είπε:

«Το να είσαι ελεύθερος να έχεις (και να εκφράζεις) μια πεποίθηση σημαίνει την ελευθερία από τις παρενοχλήσεις, την ελευθερία από τις διακρίσεις ή από το να αφαιρεθούν τα προς το ζην σου από εσένα αν εκφράσεις αυτήν την πεποίθηση. Δεν σημαίνει την ελευθερία να παρενοχλήσεις άλλους. Δεν ήταν ποτέ η πρόθεση μου.»

«Οι πεποιθήσεις που είναι κρίσιμες για το φύλο και οι πεποιθήσεις για την ταυτότητα των φύλων προστατεύονται και οι δύο βάσει του νόμου περί ισότητας», τόνισε. «Κανείς δεν μπορεί να αναγκαστεί να δηλώσει μια πεποίθηση που δεν έχει, όπως ας πούμε ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, οι τρανς άνδρες είναι άνδρες».

Τον Δεκέμβριο του 2019, στο πρώτο δικαστήριο, ο δικαστής Τζέιμς Τάιλερ αποφάσισε ότι η απόλυση της Forstater ήταν δικαιολογημένη και ότι οι πεποιθήσεις της, ενώ στηρίζονται στη βιολογία, «δεν αξίζουν σεβασμό».

Η απόφαση είχε πολλούς επικριτές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο συγγραφέας (με τις μεγάλες πωλήσεις) JK Rowling, ο οποίος μέχρι τότε ήταν επιθετικός στο Διαδίκτυο σε ότι είχε σχέση με την έκφραση υποστήριξης για την Forstater στο Twitter.

«…Παρακαλώ. Καλέστε τον εαυτό σας ό, τι θέλετε. Κοιμηθείτε με οποιονδήποτε ενήλικο θέλετε, αν έχετε την συγκατάθεση του. Ζήστε την καλύτερη ζωή σας με ειρήνη και ασφάλεια. Αλλά θα αναγκάσετε τις γυναίκες να φύγουν από τη δουλειά τους επειδή δηλώνουν τις πεποιθήσεις τους για το σεξ; #IStandWithMaya #ThisIsNotADrill », έγραψε ο Rowling εκείνη τη στιγμή.

Τον Απρίλιο, η Forstater υπέβαλε έφεση, γράφοντας σε ένα δοκίμιο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Medium ότι η υπόθεσή της είχε βαθιές επιπτώσεις σχετικά με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η ικανότητα ανοιχτού διαλόγου και η ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα των οργανώσεων που προωθούν τη δημοκρατία και μια ανοιχτή κοινωνία», έγραψε τότε.

Το άρθρο Δικαστική δικαίωση της γυναίκας που απολύθηκε επειδή υποστηρίζει ότι οι άνδρες δεν μπορούν να γίνουν γυναίκες. εμφανίστηκε πρώτα στο capnews.

Back to top button