breaking newsΔιεθνή

Γαλλία: Οι κινήσεις Μακρόν μετά την παραίτηση Μπορν – Tα φαβορί για την πρωθυπουργία και η Λεπέν

Γαλλία: Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν παραιτήθηκε χθες (8/1), καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να δώσει νέα ώθηση στη δεύτερη θητεία του ενόψει των ευρωεκλογών και των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι.

Ο Γάλλος Μακρόν πατάει «restart» στη δεύτερη θητεία του με την αλλαγή πρωθυπουργού. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν κατονόμασε αμέσως τον διάδοχο της Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία θα παραμείνει ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνηση έως ότου σχηματιστεί νέα, ανέφερε το προεδρικό μέγαρο σε μια προσεκτικά χορογραφημένη κίνηση.

Η αλλαγή έγινε μετά από ένα χρόνο που στιγματίστηκε από πολιτικές κρίσεις που προκλήθηκαν από αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και της νομοθεσίας για τη μετανάστευση. Η κίνηση δεν θα οδηγήσει απαραιτήτως σε αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού, αλλά μάλλον θα σηματοδοτήσει την επιθυμία να προχωρήσει πέρα από τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση και να επικεντρωθεί σε νέες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απασχόλησης.

Στην επιστολή παραίτησής της, η Μπορν είπε ότι εκείνη και ο Μακρόν συμφώνησαν στην τελευταία τους συνάντηση ότι «ήταν πιο απαραίτητο από ποτέ να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις». Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, με τους ευρωσκεπτικιστές να αναμένεται να καταγράψουν κέρδη-ρεκόρ σε μια εποχή αυξημένης δυσαρέσκειας για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και την αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές.

Kερδίζει έδαφος η Λεπέν

Στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Μακρόν έπεται του κόμματος της ευρωσκεπτικίστριας Μαρίν Λεπέν κατά περίπου οκτώ έως δέκα ποσοστιαίες μονάδες πριν από τις εκλογές. Οι εικασίες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης ήταν έντονες εδώ και εβδομάδες από τότε που το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σκληρούς κανόνες μετανάστευσης, μια μάχη που αποκάλυψε βαθιές ρωγμές στην κεντρώα πλειοψηφία του Μακρόν. Ο Μακρόν υποσχέθηκε αλλαγές.

Μεταξύ αυτών που αναφέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν την Μπορν είναι ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ, 34 ετών, και ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού, 37 ετών, που θα γίνονταν εξίσου οι νεότεροι πρωθυπουργοί της Γαλλίας. «Με ένα νεανικό, δυναμικό προφίλ που μπορεί να επικοινωνεί καλά, ο πρωθυπουργός θα ήταν ακτιβιστής, κάτι που δείχνει ότι η προτεραιότητα του Εμανουέλ Μακρόν είναι οι εκλογές και όχι η ψήφιση νομοσχεδίων», δήλωσε ο Μπενζαμίν Μορέλ, πολιτικός αναλυτής, στο Franceinfo.

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας Ζιλιέν Ντενορμαντί, ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μέρ και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν αναφέρθηκαν επίσης από πολιτικές πηγές ως πιθανές επιλογές για τη θέση του πρωθυπουργού. Μία ήπια γραφειοκράτης καριέρας που υπηρέτησε πολλούς υπουργούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος προτού ενταχθεί στις κυβερνήσεις του Μακρόν, η 62χρονη Μπορν ήταν πρωθυπουργός από τον Μάιο του 2022. Ήταν η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που υπηρέτησε στη θέση.

Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του, με επικεφαλής την Μπορν, αντιμετώπισαν ένα πιο εχθρικό κοινοβούλιο στην ψήφιση νόμων από τότε που έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία λίγο μετά την επανεκλογή το 2022. Οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου λένε ότι ο Μακρόν κατάφερε να περάσει τα πιο δύσκολα σημεία του «οικονομικού του μανιφέστου» τον πρώτο ενάμιση χρόνο της δεύτερης θητείας του, παρά την έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας, και ότι οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα, στην εκπαίδευση και την ευθανασία, θα είναι πιο συναινετικές

Όμως η απόφαση του προέδρου να χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές εξουσίες πέρυσι για να περάσει μια αμφισβητούμενη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη πυροδότησε εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων. Η Μπορν είχε γίνει γνωστή ως «Μαντάμ 49.3» επειδή επικαλέστηκε τις ειδικές εξουσίες που ορίζονται στο άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος περίπου 23 φορές για να περάσει νομοσχέδια.

Ο ανασχηματισμός είναι πιθανό να εντείνει την κούρσα για τη διαδοχή του Μακρόν στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2027, με τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τον Νταρμανέν και τον Λεμέρ να θεωρούνται όλοι πιθανοί «δελφίνοι». Αλλά με τη Λεπέν να έχει περάσει τους τελευταίους 18 μήνες στο κοινοβούλιο προσπαθώντας να λειάνει τις γωνίες της και να παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά της ως πιθανή πρόεδρος, πολλοί αναλυτές εικάζουν τώρα ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2027.

Πηγή:Reuters

PrimeNews.

Back to top button