breaking newsΔιεθνή

Βιβλική καταστροφή στο Κουίνσλαντ: Βυθισμένα αεροδρόμια και κροκόδειλοι σε πόλεις μετά από πλημμύρες

Βροχοπτώσεις ρεκόρ προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές στο βόρειο Κουίνσλαντ, σε μία από τις χειρότερες πλημμύρες που πλήττουν την περιοχή της Αυστραλίας, σύμφωνα με τις Αρχές

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν από έναν τροπικό κυκλώνα «έφεραν» βροχές ενός έτους σε ορισμένες περιοχές του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν, ενώ πολλοί παραμένουν αποκλεισμένοι.

Εικόνες από την περιοχή δείχνουν αεροπλάνα βυθισμένα στο αεροδρόμιο του Κερνς, έναν κροκόδειλο στη μέση μιας πόλης και ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με βάρκες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή αγνοούμενοι. Οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν για άλλες 24 ώρες.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν διασωθεί, καθώς πολλά σπίτια πλημμύρισαν και το ρεύμα έχει κοπεί σε μεγάλο μέρος της πληγείσας περιοχής. Παράλληλα δρόμοι έχουν αποκοπεί, ενώ το ασφαλές πόσιμο νερό μειώνεται. Η πόλη του Κερνς έχει δεχθεί περισσότερα από 2 μέτρα βροχόπτωσης από την έναρξη του φαινομένου.

Ο πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ, Στίβεν Μάιλς, είπε στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ότι η φυσική καταστροφή ήταν «μάλλον η χειρότερη» που μπορώ να θυμηθεί. «Μίλησα με ντόπιους του Κερνς .. και λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Για να το πει κάποιος από το πολύ βόρειο Κουίνσλαντ, αυτό πραγματικά κάτι λέει».

Είπε ότι η άμεση ανησυχία ήταν να δασωθούν όσοι έχουν παγιδευτεί στα ύδατα, όπως οι κάτοικοι στην απομακρυσμένη πόλη Wujal Wujal, περίπου 175 χιλιόμετρα, βόρεια του Κερνς. Εννέα άτομα – ανάμεσά τους ένα άρρωστο παιδί – πέρασαν τη νύχτα στην ταράτσα του νοσοκομείου αφού τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης δεν κατάφεραν να τους προσεγγίσουν.

Η ομάδα τη Δευτέρα μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο, αλλά ο κ. Μάιλς είπε ότι ολόκληρη η πόλη θα πρέπει τώρα να εκκενωθεί. «Μετά από αυτό, έχουμε ανησυχίες για το πόσιμο νερό, για την αποχέτευση, το ρεύμα και τις τηλεπικοινωνίες, τους δρόμους – πολλοί από τους δρόμους είναι αποκλεισμένοι και δεν μπορούμε να λάβουμε εναέρια υποστήριξη».

Οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι η καταρρακτώδης βροχή θα συνεχιστεί το μεγαλύτερο μέρος της Δευτέρας και θα συμπέσει με την υψηλή παλίρροια, εντείνοντας τον αντίκτυπο στις κοινότητες με χαμηλό υψόμετρο. Ενώ η βροχή αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί την Τρίτη, τα ποτάμια θα παραμείνουν φουσκωμένα για μέρες.

Αρκετοί ποταμοί αναμένεται να σπάσουν τα ρεκόρ που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής πλημμύρας το 1977. Ο ποταμός Daintree, για παράδειγμα, έχει ήδη ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ κατά 2 μέτρα, αφού δέχθηκε 820 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Οι κρατικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο απολογισμός της καταστροφής θα ξεπεράσει τα 670.000 δολάρια.

Η Ανατολική Αυστραλία πλήττεται από συχνές πλημμύρες τα τελευταία χρόνια και η χώρα αντιμετωπίζει τώρα ένα καιρικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο», το οποίο συνήθως συνδέεται με ακραία φαινόμενα όπως πυρκαγιές και κυκλώνες. Η χώρα μαστίζεται από σειρά καταστροφών τα τελευταία χρόνια – σοβαρή ξηρασία και ιστορικές πυρκαγιές, διαδοχικά ρεκόρ πλημμυρών και καταστροφές στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

The post Βιβλική καταστροφή στο Κουίνσλαντ: Βυθισμένα αεροδρόμια και κροκόδειλοι σε πόλεις μετά από πλημμύρες first appeared on PrimeNews.

Back to top button