breaking newsθρησκεια

Υπέρμαχε Στρατηγέ τι γύρευες στη Λεμεσό εσύ μια ”Σύρια”; Παναγία Αμιρού/Εμιρού του Σύρου Εμίρη και η Παναγία Αμασγού από παραφθορά Δαμασκού! Η Πλατυτέρα Αγάπη της Παναγίας ως και για τους αλλόθρησκους!!!

στρατηγέ
τι ζητούσες στη Λάρισα
συ
ένας
Υδραίος;

Δυο εικόνες θαυματουργές και δυο ομώνυμες μονές στην επαρχία Λεμεσού στην Κύπρο αφιερωμένες από χρόνους πολλούς στην Παναγία σχετίζονται σύμφωνα με την παράδοση με τη Συρία.

Υπέρμαχε Στρατηγέ τι γύρευες στη Λεμεσό εσύ μια ”Σύρια”; Παναγία Αμιρού/Εμιρού του Σύρου Εμίρη και η Παναγία Αμασγού από παραφθορά Δαμασκού! Η Πλατυτέρα Αγάπη της Παναγίας ως και για τους αλλόθρησκους!!!

Η παλαιά Μονή της Παναγίας  Εμιρούς – Αμιρούς. Η επικρατέστερη παράδοση αναφέρει κάποιο μουσουλμάνο Σύρο Εμίρη τον 15ον  αιώνα μ.Χ. σαν πρώτο κτήτορα της Μονής.

Ο Εμίρης αναζητώντας τους καλύτερους γιατρούς για θεραπεία της τυφλής του κόρης σαλπάρει για την Ευρώπη. Το καράβι βρισκόταν στα παράλια της Λεμεσού. Η τυφλή κόρη βλέπει φως, το ακολουθούν και φθάνουν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Μονή. Σε μια σπηλιά βρίσκουν μία μικρή σε διαστάσεις εικόνα της Παναγίας και γύρω της αναβλύζει νερό αγίασμα. Η τυφλή κοπέλα νίβεται κι ανοίγουν τα μάτια της, βλέπει φως. Η Θεοτόκος εμφανίζεται στον ύπνο του Εμίρη και του επιβεβαιώνει το θαύμα. Για να την ευχαριστήσει κτίζει Ναό αφιερωμένο στη Χάρη Της τη Ζωοδόχο Πηγή.

Ο λαός, συγκινημένος από το θαύμα, δίνει στο Ναό την επωνυμία Εμιρού – Αμιρού, ως επισφράγισμα της αγάπης της Παναγίας σε έναν ξένο, αλλόθρησκο Εμίρη. ( σσ να και η αγάπη της Πλατυτέρας η Πλατυτέρα Αγάπη της Παναγίας ως και για τους αλλόθρησκους)

Γύρω από το Ναό δημιουργείται μοναστική κοινότητα, που την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής συγκεντρώνει 100 μοναχούς…

Η θαυματουργή Παναγία της Αμασγούς ή Δαμασκούς.

Η εικόνα της Θεοτόκου της Αμασγιώτισσας, αμφιπρόσωπη με εικόνα της Σταύρωσης, είναι έργο του 1569. Το μοναστήρι ιδρύθηκε στο τέλος του 11ου αιώνα. Το ασυνήθιστο όνομα «Αμασγού», συνδέεται από κάποιους με την Παναγία της Δαμασκού (Αμασκού).

Υπέρμαχε Στρατηγέ τι γύρευες στη Λεμεσό εσύ μια ”Σύρια”; .. κάποια Υψηλή Αποστολή της Υψηλοτέρας των Ουρανών..

dimpenews.com

Back to top button