breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συναγερμός στην Αυστραλία για έναν νέο ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια

 

Περισσότερα δείγματα μιας επικίνδυνης ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια έχουν εντοπιστεί σε κουνούπια στο βόρειο τμήμα της Βικτώρια, με αποτέλεσμα οι αρχές να ειδοποιήσουν τους ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Υγείας της πολιτείας ,Ντέμπορα Φρίντμαν, εξέδωσε προειδοποίηση χθες Τετάρτη σχετικά με τον ιό της «εγκεφαλίτιδας της κοιλάδας Murray», λέγοντας ότι έχουν υπάρξει περισσότερες ανιχνεύσεις σε κουνούπια που βρίσκονται σε πολλές τοποθεσίες στα βόρεια της Βικτώρια.

Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι ο ιός κυκλοφορούσε ευρέως στον πληθυσμό των κουνουπιών και υπήρχε «σημαντικός κίνδυνος» για τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές – ιδιαίτερα στη Μιλντούρα και τις περιοχές του ποταμού της βόρειας Βικτώριας.

«Η περιοχή κινδύνου για (τον) ιό είναι παρόμοια με αυτή για τον ιό της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και ο κίνδυνος εντοπισμού και αύξησης ανθρώπινων κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες είναι πολύ υψηλός», δήλωσε η κα Φρίντμαν.

«Αυτός ο κίνδυνος αναμένεται να συνεχιστεί όσο ο αριθμός των κουνουπιών παραμένει αυξημένος».

Ο συγκεκριμένος ιός δείχνει να είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη νευρολογική νόσο ή θάνατο, αλλά γενικά είναι ήπιος ή όχι αρκετά σοβαρός ώστε να προκαλέσει συμπτώματα.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής υγείας προέτρεψε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του βορρά της Βικτώρια να μειώσουν τον κίνδυνο τσιμπήματος κουνουπιών με το να καλύπτονται, φορώντας απωθητικά και αποφεύγοντας να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους το σούρουπο και την αυγή.
Οι υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν επίσης το Σάββατο για τον κίνδυνο τόσο του ιού της εγκεφαλίτιδας της κοιλάδας Murray όσο και του ιού του Δυτικού Νείλου/Kunjin.

primenews
Back to top button