breaking newsΕλλάδα

Η καταδικασμένη πορεία της Ελλάδος – Οικονομική ζημία 30 δισ ή -16% του ΑΕΠ – Κραχ στο χρηματιστήριο στις 350 μον. κρατικοποίηση τραπεζών

 

skal 

Η Ελλάδα θα υποστεί μεγάλης κλίμακας ζημία που ουσιαστικά θα εξαντλήσει τα 30 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού και θα χρειαστεί νέα κεφάλαια από τον ESM.

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όχι μόνο η Ελλάδα, η Ευρώπη, ολόκληρος ο πλανήτης μπαίνει σε καραντίνα αγνοώντας τους δύο κρισιμότερους παράγοντες για τους οποίους επιβλήθηκε η καραντίνα.

1)Η απαγόρευση και ουσιαστικά το κλείδωμα των κοινωνιών θα μειώσει τα κρούσματα και το κυριότερο θα αντιμετωπίσει τον κορωνοιό;

Πότε θα αποσυρθούν τα μέτρα καραντίνας άπαξ και στην Κίνα ακόμη υπάρχουν ήδη διανύουν τις 70 ημέρες και πλησιάζουν τους 3 μήνες;

Τι θα συμβεί μετά ο κορωνοιός θα έχει εξαφανιστεί ή υπάρχει πιθανότητα επιθετικού υποτροπιασμού;

2 ) Ο πλανήτης απέναντι στο σοκ των θανάτων που προκαλεί ο κορωνοιός λαμβάνει οικονομικά μέτρα δαπανώντας 16 τρισεκ. μαζί με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν στις 21 και 22 Μαρτίου ΗΠΑ και Γερμανία.

Αλλά τα μέτρα δεν αποδίδουν γιατί οι οικονομίες και οι κοινωνίες είναι σε καραντίνα, τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δουλέψουν όταν οι κοινωνίες θα αρχίσουν να ανακάμπτουν από τον κορωνοιό αλλά είναι ασαφές πότε αυτό θα συμβεί.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε γρήγορα παίρνοντας μέτρα τα οποία αποτελούν καραντίνα για όλη την χώρα.

Όμως η χώρα μηδέν η Κίνα βρίσκεται ήδη 70 ημέρες σε καραντίνα, και η Ελλάδα ξεκινάει σήμερα 23 Μαρτίου 2020.

Δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε η καραντίνα θα διακοπεί μπορεί σε 2 μήνες μπορεί σε 3 ή ακόμη και 6 μήνες.

Επίσης εάν δεν βρεθεί το εμβόλιο όλα αυτά τα μέτρα θα παραμείνουν έστω και με σταδιακή απόσυρση κατά την πάροδο των μηνών.


Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα;

Οικονομία – Ζημία 30 δισεκ. ή 16% του ΑΕΠ

Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από τις αλυσίδες ανεφοδιασμού στο παγκόσμιο σύστημα, αλλά έχει μεγάλη εξάρτηση από τον Τουρισμό.
Ο τουρισμός ως κλάδος της οικονομίας θα υποστεί μεγάλο σοκ από 30 εκατ τουρίστες θα καταβαραθρωθεί καθώς σχεδόν αποκλείεται να έχει αντιμετωπιστεί ο κορωνοιός έως τον Μάιο 2020.

Στο σενάριο που ο κορωνοιός ξεπεράσει το καλοκαίρι 2020 ο τουρισμός θα καταρρεύσει με βασικό σενάριο να χαθούν μαζί με τα περιφερειακά επαγγέλματα σχεδόν 20 δισεκ.

Εάν σε αυτά συμπεριληφθούν και οι ζημίες λόγω του lockdown στην οικονομία η καταστροφή δεν θα έχει προηγούμενο.
Εκτιμάται ότι η συνολική ζημία θα φθάσει στα 30 δισεκ. ή 16% του ΑΕΠ και χωρίς να περιλαμβάνονται π.χ. οι ζημίες από νέα NPEs ή από την δραματική επιδείνωση των παλαιών NPEs.

Η Ελλάδα ουσιαστικά θα εξαντλήσει τα 30 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού capital buffer και θα χρειαστεί πρόσθετα κρατικά κεφάλαια.
Δεν είναι σαφές εάν το κεφαλαιακό έλλειμμα καλυφθεί με corona bond ή ευρωομόλογα ή ε ένα 4ο μνημόνιο που δεν θα έχει όμως τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων.
Το σίγουρο είναι ότι το ελληνικό χρέος θα εκτοξευθεί, οι υποβαθμίσεις της οικονομίας θα είναι επιθετικές και ο πλήρης εκτροχιασμός του προυπολογισμού… και λόγω δημοσιονομικής εκτροπής δεν θα έχουν προηγούμενο.

To δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στο 5% του ΑΕΠ

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στα 9 με 10 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα αλλά για δημοσιονομικό έλλειμμα.

Χρηματιστήριο – Ορατές οι 350 μονάδες ή -36%

Το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε στις 950 μονάδες και εν συνεχεία κατέρρευσαν όλα και λόγω του κορωνοιού.
Το bankingnews στις 845 μονάδες ανέφερε ότι είναι ορατές οι 450 με 500 μονάδες οι οποίες ήδη κατεγράφησαν με χαμηλό 467-470 μονάδες.

Λόγω του μεγέθους της καταστροφής και της έλλειψης ορατότητας δεν αποκλείεται το ελληνικό χρηματιστήριο να ισοπεδωθεί στις 350 μονάδες σε βάθος λίγων εβδομάδων και χωρίς ακόμη να έχει εκτιμηθεί το μέγεθος του δευτερογενούς σοκ που θα έρθει και θα χτυπήσει βάναυσα τις εταιρίες.

Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης Standard and Poor’s 500 στην Wall Street θα μπορούσε να βρεθεί στις 1650 με 1700 μονάδες ή πτώση -28% από τις τρέχουσες τιμές.
Στο σενάριο αυτό ο δείκτης S&P 500 θα έχει υποχωρήσει από τις 3.385 μονάδες στις 1700 μονάδες και αυτό είναι αισιόδοξο σενάριο.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα κρατικοποιηθούν, θα χρειαστούν 10-12 δισ κρατικά κεφάλαια

Οι ελληνικές τράπεζες θα κρατικοποιηθούν κυρίως γιατί θα υπάρξει δραματική επιδείνωση των παλαιών NPEs, των νέων NPEs, θα παγώσουν όλα τα αναπτυξιακά σχέδια και οι πολίτες λόγω του τρόμου του κορωνοιού δεν θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Τα κρατικά κεφάλαια θα αποτελέσουν μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες να εξυγιάνουν τα παλαιά τους προβληματικά δάνεια, η κρατικοποίηση μπορεί να μηδενίσει τους ιδιώτες μετόχους αλλά στην πράξη θα αποτελέσει restart επανεκκίνηση για τις ελληνικές τράπεζες.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει καλή βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας στην μετά την καταστροφή του κορωνοιού εποχή.
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 10 με 12 δισεκ. κρατικά κεφάλαια ώστε να εξυγιανθούν.

Έρχονται χρεοκοπίες εταιριών

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν ο κορωνοιός ξεπεράσει το όριο του καλοκαιριού του 2020 θα προκαλέσει μεγάλης κλίμακας συστημικό σοκ χρεοκοπιών σε πολλές εταιρίες.
Παγκοσμίως οι χρεοκοπίες εταιριών θα είναι μεγάλης κλίμακας αν και τα 16 τρισεκ. δολάρια που ρίχνουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα αποτρέψουν στην επόμενη ημέρα το σοκ της πανδημίας.

Η μεγάλη εικόνα είναι πολύ ζοφερή…

Η Ελλάδα θα υποστεί μεγάλης κλίμακας ζημία που ουσιαστικά θα εξαντλήσει τα 30 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού και θα χρειαστεί νέα κεφάλαια από τον ESM.
Ίσως να μην έχουν μορφή 4ου μνημονίου, αλλά corona bond ή ευρωομολόγων αλλά στην πράξη η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κρατικά κεφάλαια.
Έχοντας οικονομικά καταρρεύσει λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής, το χρέος θα εκτοξευθεί, το ελληνικό πείραμα θα έχει αποτύχει.
Η κυβέρνηση υπερβάλλει εαυτόν προσπαθεί να διασώσει την χώρα και το κάνει με μεγάλη αυταπάρνηση…. από την οικονομική καταστροφή αλλά αυτή η καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη εάν ξεπεράσει ο κορωνοιός το καλοκαίρι του 2020.

www.bankingnews.gr

Back to top button