breaking newsΆποψη

Το τραγικό φαινόμενο να αποκαλεί ένας πρωθυπουργός το λαό του ψεκασμένο

 

 

Victoria_Borodinova / pixabay

 

Ένα ακόμη μήνυμα απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας όχι απευθυνόμενος για άλλη μία φορά, όχι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες αλλά στους συμπολίτες του. Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει βέβαια καμία σχέση με εκείνον του Μαρτίου. Κατανοητό κατά μία έννοια.

Τότε επέλεγε ένα τρομολαγνικό και σωτηριολογικό επικοινωνιακό σενάριο του 800ρικου στο οποίο πίστευε ενώ παράλληλα ήλπιζε ότι η επιστημονική κοινότητα θα έβρισκε μία αποτελεσματική θεραπεία ή μήπως ο ιός το καλοκαίρι θα έσβηνε.

Αυτό το τελευταίο εξηγεί και τους εσφαλμένους χειρισμούς που ακολούθησαν με το άνοιγμα των συνόρων και τους ανύπαρκτους ελέγχους σε όσους εισέρχονταν στη χώρα χώρια το γεγονός ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σταθερά από τις αρχές Αυγούστου φαίνεται ότι δεν αφορούν ορισμένες λεγόμενες “ευαίσθητες” ομάδες ή ειδικές περιστάσεις.

Του Στρατή Μαζίδη

 

Ο πρωθυπουργός διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις και βλέποντας ότι η κυβέρνηση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά μακράν απέχει των πολύ καλών ποσοστών της περασμένης άνοιξης, αντιλαμβάνεται σωστά ότι η κοινωνία έχει γυρίσει εναντίον του καθώς βάζει το χέρι στην τσέπη και πιάνει μόνο φόδρα. Ωστόσο εσφαλμένα αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση εκτιμώντας πως είναι καλύτερο να συνεχίζει να τρομάζει τον κόσμο και να βαπτίζει απαράδεκτα ως ψεκασμένους όσους αμφισβητούν την κυβέρνηση.

Εδώ υπάρχει μία σκόπιμη διαστρέβλωση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα φιλικά σε αυτή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όσοι αμφισβητούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης τίθενται στο ίδιο καζάνι με όσους αρνούνται την ύπαρξη του ιού; Αν ναι, μέγα ατόπημα. Επίσης όσοι καταθέτουν λογικά επιχειρήματα και ερωτήματα όσον αφορά τη χρήση της μάσκας χαρακτηρίζονται ως αρνητές της, μολονότι τη φορούν!

Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν είμαστε πλέον στο Μάρτιο αλλά στο Νοέμβριο. Δεν είμαστε πια στην αρχή της πανδημίας και βιώνουμε το οποίο αρχικό σοκ. Εν ολίγοις έχουμε μάθει όλοι να ζούμε με τον ιό και έχουμε αποδεχτεί το γεγονός ότι όσο κι αν προσέχουμε ενδέχεται και να νοσήσουμε, αν ισχύσει μια σειρά περιορισμένων πιθανοτήτων.

Δεν μάθαμε άλλωστε να ζούμε με το πολύ πιο τρομακτικό AIDS; Το ξεχάσαμε; Μήπως κλειστήκαμε σπίτια μας ή πάψαμε να γνωρίζουμε ανθρώπους; Όχι. Προσέξαμε και προχωρήσαμε με τη ζωή μας και σε κάποιο σημείο η επιστήμη στο σωστό χρόνο και χωρίς βιασύνες παρουσίασε τα κατάλληλα θεραπευτικά σχήματα.

Για αυτό πλέον δεν τρομάζει πια ο κορωνοϊός αλλά η ίδια η κυβέρνηση και οι αποφάσεις της, η οποία λαμβάνει μέτρα για τις γνωστές δύο εβδομάδες αλλά μέσα σε ελάχιστα 24ωρα τα επαυξάνει.

Όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη άνοιξη να κατεβάσει ρολά στα πάντα, ήταν αρκετοί εκείνοι οι οποίοι έκαναν κάποιες επισημάνσεις. Η πρώτη ήταν ότι ουσιαστικά μετέθετε το πρώτο κύμα της πανδημίας για αργότερα και υπό πολύ χειρότερες συνθήκες. Το δεύτερο ήταν ότι δεν μπορείς να φυλακίσεις τη ζωή και πως ότι από ένα σημείο και μετά αυτά τα περιοριστικά μέτρα έχουν άλλες πολύ χειρότερες συνέπειες σε σχέση με τα προβλήματα τα οποία οδήγησαν στη λήψη τους. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να σταματήσει η ζωή, ούτε να πάψουμε να είμαστε άνθρωποι. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέξουμε. Αλίμονο, πρέπει να προσέξουμε όσο πιο πολύ μπορούμε αλλά μέσα στα πλαίσια της λογικής και να δώσουμε έτσι στους επιστήμονες τον πραγματικό χρόνο που χρειάζονται για να παρουσιάσουν ένα φάρμακο [αν το βρουν] ή ένα εμβόλιο [αν το βρουν].

Λογική π.χ. σημαίνει ότι δεν κλείνω καταστήματα και επιχειρήσεις που έχουν εναρμονιστεί σε όλα όσα τους έχω ζητήσει.

Λογική επίσης σημαίνει ότι βάζω ένα φραγμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία εκτελούν ρόλο εισαγγελέα ή υπηρεσίας που διεξάγει αυτοψία και το μόνο που απομένει είναι το κράτος να χορηγήσει στους λεγόμενους δημοσιογράφους και από ένα μπλοκ για να κόβουν πρόστιμα. Δε γίνεται τα μέσα ενημέρωσης να συνεχίσουν να τρομάζουν τους ανθρώπους. Δε βοηθούν.

Η κατάσταση οδηγείται από το κακό στο χειρότερο και η αναφορά σε ψεκασμένους τίποτα άλλο παρά μόνο απελπισία  φανερώνει. Ακόμη κι ο τραγουδιστής που δημιούργησε ένα βίντεο, λοιδορήθηκε σε προσωπικό επίπεδο δίχως κανείς να πει κάτι για αυτά τα οποία παρουσίασε. 

Με lockdown και χρωματιστούς χάρτες η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οδηγηθεί πουθενά ή μη μόνο σε μεγαλύτερο χάος. Είναι καιρός να επανέλθει η κοινή λογική η οποία σημαίνει αναπνοή της οικονομίας, επιτέλους ενίσχυση όλων των βαθμίδων της υγείας και εκμετάλλευση των ευκαιριών να βελτιώσουμε κι άλλους τομείς λόγω της πανδημίας και βέβαια προστασία των πραγματικά ευπαθών ομάδων με κάθε λογικό τρόπο.

Με το να βγαίνουμε κάθε μέρα να ανακοινώνουμε μέτρα δεκαπενθημέρου αλλά πάνω στη δεύτερη μέρα να προσθέτουμε καινούρια και τα ΜΜΕ να προβαίνουν σε προφητείες εκπλήρωσης των χειρότερων ακόμα σεναρίων το μόνο που θα πετύχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν είναι τίποτε άλλο από το να εξαγριώσουν ακόμη περισσότερο μία κοινωνία που έχει οδηγηθεί στα όριά της καλούμενη να πληρώσει πρόστιμο για τον αέρα που αναπνέει και προβληματίζεται πάρα πολύ για τα εντοπισθέντα μαύρα σύννεφα σχεδόν σε όλα τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση ένας σοβαρός πρωθυπουργός ακόμα κι αν αναφερόταν σε δύο μόνο άτομα δε θα μίλαγε ποτέ για ψεκασμένους διότι με όλα όσα βλέπουμε και όλα όσα αλλοπρόσαλλα παρακολουθούμε και εμείς που από τα τέλη Ιανουαρίου προειδοποιούσαμε για τον καλπάζοντα τότε επερχόμενο κορωνοϊό, ειλικρινά δεν είμαστε σίγουροι ως προς το ποιοι είναι τελικά οι ψεκασμένοι.

Τέλος υπάρχει μια ακόμη ασθένεια. Πολύ χειρότερη. Λέγεται πείνα και είναι κακή σύμβουλος.

 

 

freepen

Back to top button