breaking newsΔιεθνή

Ελβετία: Δημοψηφίσματα για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα ως το 2050 και επιβολή ελάχιστου φόρου στις πολυεθνικές

Οι Ελβετοί ψηφίζουν την Κυριακή 18/6 σε δημοψηφίσματα με αντικείμενο έναν νέο νόμο για την προστασία του κλίματος και υψηλότερους εταιρικούς φόρους, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι και τα δύο μέτρα θα εγκριθούν. Τα αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Το κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τον κλιματικό νόμο, όμως το δεξιό συντηρητικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) είναι αντίθετο, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει εκτόξευση των τιμών.

Το SVP συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές ώστε να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Ο νόμος έχει στόχο να καταστήσει την Ελβετία ουδέτερη κλιματικά μέχρι το 2050. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι βλαβερές για το κλίμα εκπομπές αερίων πρέπει να μειωθούν κατά 75% μέχρι το 2040 σε σύγκριση με το 1990. Η κατανάλωση ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να μειωθεί.

Η Ελβετία θέλει να προωθήσει την εγκατάλειψη της θέρμανσης με πετρέλαιο και αέριο με οικονομικά κίνητρα. Οι επιχειρήσεις θα υποστηριχθούν επίσης ώστε να μπορέσουν να κάνουν μετατροπές σε πιο φιλικές για το κλίμα τεχνολογίες. Για μια περίοδο 10 χρόνων, 3,2 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ) θα είναι διαθέσιμα για αυτό τον σκοπό.

Η Ελβετία εξακολουθεί να εισάγει περίπου τα τρία τέταρτα της ενέργειας που χρειάζεται. Μπροστά στην αντίσταση που προβάλλουν οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, μεγάλα πάρκα με ηλιακά πάνελ σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στις Άλπεις. Αναμένεται επίσης η εγκατάσταση περισσότερων ανεμογεννητριών.

Όσον αφορά τους φόρους για επιχειρήσεις, αντικείμενο του δημοψηφίσματος είναι η εφαρμογή απόφασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που απαιτεί τα κέρδη διεθνών επιχειρήσεων με τζίρο τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ να φορολογούνται με συντελεστή τουλάχιστον 15%.

Οι φορολογικοί συντελεστές στα ελβετικά καντόνια είναι εν μέρει σημαντικά χαμηλότεροι και άρα ιδιαίτερα ελκυστικοί για πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η Βασιλεία και η Τσουγκ, όπου έχουν την έδρα τους μεγάλες φαρμακευτικές και εμπορικές εταιρίες, θα επωφεληθούν περισσότερο λόγω των υψηλότερων φορολογικών εσόδων.

Prime News.

Back to top button