breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Siemens: Η γερμανική κυβέρνηση διασώζει την μπλεγμένη σε σκάνδαλα εταιρεία – Καταρρέουν οι ανεμογεννήτριες

Δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις που σχετίζονται με έργα για να υποστηρίξουν το ταλαιπωρημένο τμήμα ανεμογεννητριών της Siemens AG θα δώσει η γερμανική κυβέρνηση.

Αυτή η οικονομική βοήθεια έρχεται μόλις εβδομάδες αφότου η εταιρεία προειδοποίησε για αυξανόμενες απώλειες εν μέσω της κατάρρευσης στις βιομηχανίες αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, κορυφαίος μέτοχος της Siemens Energy, η Siemens AG (η οποία εμπλέκεται σε πλήθος σκανδάλων σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο), με μερίδιο 25,1%, είναι διατεθειμένος να παράσχει κάποιες εγγυήσεις.

Οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να είναι ελάχιστες και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, καθώς πρέπει να συνταχθεί επίσημα μια συμφωνία και να υποστηριχθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τον περασμένο μήνα, το Reuters ανέφερε ότι η Siemens Energy συζητούσε για κρατικές εγγυήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση.

Έως 15 δισ. οι εγγυήσεις

Η Siemens Energy φοβάται ότι θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει εγγυήσεις από τις τράπεζες και προσέγγισε την κυβέρνηση και τη Siemens για να αποκτήσει ένα πλαίσιο εγγυήσεων, ανέφερε η WirtschaftsWoche.

Η εφημερίδα, η οποία ανέφερε πρώτη τις συνομιλίες μαζί με το περιοδικό Spiegel, ανέφερε ότι η Siemens Energy αναζητά έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις.

Το γερμανικό κράτος θα αναλάβει την ευθύνη για το 80% μιας αρχικής δόσης χρηματοδότησης 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα είναι υπεύθυνες για το υπόλοιπο 20%, ανέφερε η WirtschaftsWoche.

Ένας εκπρόσωπος της Siemens AG είπε ότι η εταιρεία παραμένει σε «πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες για να οριστεί η καλύτερη δυνατή λύση προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Οι μετοχές της Siemens Energy στη Γερμανία έχουν καταρρεύσει περισσότερο από 70% από τα μέσα Ιουνίου, καθώς έχει αναιρέσει τις προοπτικές κερδών της για το 2023, αφού μια αναθεώρηση της μονάδας ανεμογεννητριών της αποκάλυψε πρόβλημα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Καταρρέουν οι ανεμογεννήτριες

Εν τω μεταξύ, μια κρίση συνεχίζει να επιταχύνεται σε ολόκληρη την αιολική βιομηχανία, με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, την Ørsted, να αποσύρεται από μεγάλα έργα στις ΗΠΑ λόγω του αυξανόμενου κόστους του πληθωρισμού και του περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων.

Και η κατάρρευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει εξαπλωθεί και στην ηλιακή καθώς αρκετές μετοχές εταιρειών ηλιακής ενέργειας κατέρρευσαν λόγω της φθίνουσας ζήτησης.

Και έτσι, μετά από τη διάσωση της Siemens από τη Γερμανία, το Bloomberg αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζεται να προσφέρει σημαντικά υψηλότερες επιδοτήσεις για νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα για να επαναφέρει τη στρατηγική της χώρας για καθαρή ενέργεια.

Η Orsted A/S της Δανίας, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο, θα αποφασίσει μέχρι τον Δεκέμβριο εάν θα προχωρήσει σε μια ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η σουηδική Vattenfall AB διέκοψε ένα τεράστιο έργο στα ανοικτά των αγγλικών ακτών νωρίτερα αυτό το έτος ως απάντηση στο αυξανόμενο κόστος.

Ενώ οι υψηλότερες επιδοτήσεις στον επόμενο γύρο δημοπρασίας, γνωστό ως AR6, μπορεί κάλλιστα να αναζωογονήσουν την υπεράκτια αιολική ανάπτυξη, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές που εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υπερβολικούς λογαριασμούς στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους.

Η ενεργειακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλο τον δυτικό κόσμο καταρρέει.

PrimeNews.

Back to top button