breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι πνεύμονες των περισσότερων ανθρώπων είναι γεμάτοι με μικροπλαστικά από τις μάσκες προσώπου

Οι μάσκες δεν είναι μόνο άβολες, δυσκολεύουν την αναπνοή και είναι εντελώς άχρηστες στο να εμποδίζουν τη διέλευση των “ιών”, αλλά οι χειρουργικές μάσκες που φοριούνται κατά τη διάρκεια της π ανδημίας θα μπορούσαν να έχουν πολύ πιο ανθυγιεινά αποτελέσματα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένω

 

Μια νέα συγκλονιστική μελέτη αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μικροπλαστικά, που συνήθως βρίσκονται σε μάσκες μιας χρήσης, σε όλες τις περιοχές των πνευμόνων τους. Στα δείγματα βρέθηκαν 12 τύποι μικροπλαστικών.

Τα τέσσερα μικροπλαστικά που υπήρχαν σε σημαντικές ποσότητες περιελάμβαναν:

  • πολυπροπυλένιο (PP): βρίσκεται σε χαλιά, ρούχα, πλαστικά αυτοκινήτων και χειρουργικές μάσκες
  • τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ): υπάρχει σε ρούχα, δοχεία ποτών και τροφίμων.
  • ρητίνη: συστατικό προστατευτικών επιστρώσεων και χρωμάτων
  • πολυαιθυλένιο (PE): συστατικό περιτυλίγματος τροφίμων, δοχείων γάλακτος, παιχνιδιών και μπουκαλιών απορρυπαντικών

Το 2020, η ποσότητα των μασκών μιας χρήσης που απορρίπτονται στο περιβάλλον αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό 9000%.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι έδεναν μάσκες πολυπροπυλενίου στα πρόσωπά τους κάθε μέρα για δύο χρόνια και ρουφούσαν τον αέρα τους μέσω πλαστικών ινών για 8 ώρες ή και περισσότερο. Το να μην είχε ανακαλυφθεί το πλαστικό στους πνεύμονες θα ήταν έκπληξη.

Η επιβεβαίωση των μικροπλαστικών στους πνεύμονες επιβεβαιώνει επίσης μια μελέτη που διεξήχθη το 2020, η οποία προέβλεπε τον κίνδυνο εισπνοής μικροπλαστικών από τη χρήση μάσκας.

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μικροπλαστικά, που συνήθως βρίσκονται σε μάσκες προσώπου μιας χρήσης, σε όλες τις περιοχές των πνευμόνων τους.

Οι μάσκες δεν είναι μόνο άβολες, δυσκολεύουν την αναπνοή και είναι εντελώς άχρηστες στο να εμποδίζουν τη διέλευση των “ιών”, αλλά οι χειρουργικές μάσκες που φοριούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να έχουν πολύ πιο ανθυγιεινά αποτελέσματα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Τα βρετανικά Health Trusts που εξακολουθούν να επιβάλλουν μάσκες προσώπου στα νοσοκομεία και όλοι οι οδοντίατροι και τα ιατρεία γενικών ιατρών που φαίνεται να έχουν μια ψυχωτική εμμονή με το να εμποδίζουν τους ασθενείς να αναπνέουν κανονικά, ίσως θα έπρεπε να εξετάσουν τη μακροπρόθεσμη ζημιά που τους προκαλούν.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science of the Total Environment, μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στις χειρουργικές μάσκες έχουν ανακαλυφθεί στους πνεύμονες των περισσότερων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον θωρακοχειρουργό Dr. Osita Onugha, η παρουσία των μικροπλαστικών στους πνεύμονες αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία με τη δυνατότητα να προκαλέσει έκρηξη των κρουσμάτων καρκίνου τα επόμενα χρόνια.

Ερευνητές στη Βρετανία εξέτασαν πνευμονικό ιστό που ελήφθη από συμμετέχοντες στη μελέτη και βρήκαν μικροπλαστικά σε όλες τις περιοχές των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένου του βαθύτερου τμήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη, είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν μικροπλαστικά σε δείγματα ανθρώπινου πνευμονικού ιστού με τη χρήση φασματοσκοπίας μFTIR.

Αν και οι ερευνητές δεν επιβεβαίωσαν την πηγή της μόλυνσης από μικροπλαστικά, οι πλαστικές ίνες που βρέθηκαν στους πνεύμονες βρίσκονται συνήθως σε μάσκες προσώπου.

Οι ερευνητές εντόπισαν 39 μικροπλαστικά σε 11 από τα 13 δείγματα πνευμονικού ιστού, με μέσο όρο 3 μικροπλαστικά ανά δείγμα.

Το 2020, η ποσότητα των προσωπικών μασκών μιας χρήσης που απορρίπτονται στο περιβάλλον αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 9.000%.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι έδεναν μάσκες πολυπροπυλενίου στα πρόσωπά τους κάθε μέρα για δύο χρόνια και ρουφούσαν τον αέρα τους μέσω πλαστικών ινών για 8 ώρες ή και περισσότερο. Το να μην είχε ανακαλυφθεί το πλαστικό στους πνεύμονες θα ήταν έκπληξη.

Η επιβεβαίωση των μικροπλαστικών στους πνεύμονες επιβεβαιώνει επίσης μια μελέτη που διεξήχθη το 2020, η οποία προέβλεπε τον κίνδυνο εισπνοής μικροπλαστικών από τη χρήση μάσκας. Σύμφωνα με τους ερευνητές εκείνης της μελέτης, ο κίνδυνος εισπνοής που προκαλούσαν τα σφαιρικά και ινώδη μικροπλαστικά ήταν υψηλός κατά τη χρήση μάσκας.

Δυστυχώς, οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης συνέχισαν να συνιστούν τη χρήση πλαστικών μασκών παρά τον κίνδυνο εισπνοής.

Ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι;

Δείτε περισσότερα εδώ gellerreport.com

Back to top button