breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προσωπικό του νοσοκομείου Λευκωσίας: Με δύο δόσεις εμβολίου, αλλά μολύνθηκαν

Οι περιπτώσεις όχι ενός αλλά δύο τελικά, μελών του προσωπικού του νοσοκομείου Λευκωσίας οι οποίοι, ενώ είχαν λάβει από τον περασμένο Ιανουάριο και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μολύνθηκαν τελικά από τον ιό, επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων διεθνώς, αλλά και τις συστάσεις των ίδιων των κατασκευαστριών εταιρειών, ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν αποκλείουν ούτε τη μόλυνση και μάλλον ούτε τη μετάδοση του ιού από άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί.

 

Και οι δύο, ένας γιατρός και ένας τεχνικός καρδιολογικού διαγνωστικού εξοπλισμού, διαγνώστηκαν με κορωνοϊό τις τελευταίες δύο ημέρες, ύστερα από εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν προσωπικό και ασθενείς του συγκεκριμένου τμήματος. Θετικοί στον ιό καταδείχθηκαν, άλλοι δύο επαγγελματίες υγείας καθώς και έξι ασθενείς που νοσηλεύονταν στο ίδιο τμήμα. 

Η περίπτωση του γιατρού, ο οποίος είχε θετικό αποτέλεσμα από το απόγευμα της Δευτέρας, είχε γίνει γνωστή από το πρωί χθες και ενώ το απόγευμα και έπειτα από τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες είχαν υποβληθεί και τα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, θετικός καταδείχθηκε και ο επαγγελματίας υγείας και στο δημόσιο διάλογο κατά τη χθεσινή ημέρα, προστέθηκαν και οι δύο θάνατοι ασθενών οι οποίοι είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ωστόσο, νόσησαν και απεβίωσαν ενώ βρίσκονταν σε νοσηλεία. 

«Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια αποτρέπουν σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τη σοβαρή νόσηση και σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό το θάνατο», εξήγησε στον «Φ» ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε όμως και το έχουμε αναφέρει αρκετές φορές μέχρι σήμερα, ότι τα εμβόλια δεν αποτρέπουν πλήρως την μόλυνση ενός ατόμου το οποίο θα εμβολιαστεί και ακόμα παραμένει να δούμε με πάσα βεβαιότητα το κατά πόσον τα άτομα αυτά μπορούν να μεταδόσουν τον ιό σε άλλους, με δεδομένο το γεγονός ότι από τη στιγμή που δεν αναπτύσσουν συμπτώματα (αυτό διαπιστώνεται μέσα από τις μελέτες), το ιικό φορτίο που αναπτύσσεται στον οργανισμό τους είναι μειωμένο». 

Τα εμβόλια «δεν υποκαθιστούν τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για την πανδημία μέχρι να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης», υπογράμμισε από πλευράς του ο επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας σε θέματα εμβολιασμών, Χρίστος Πέτρου, προσθέτοντας ότι «για αυτό το λόγο και οι εμβολιασμένοι χρειάζεται να συνεχίσουν να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας (χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών, κοινωνική απόσταση κ.τ.λ.)». Με απλά λόγια, είπε ο κ. Πέτρου, «αν για παράδειγμα ένα εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 90% ως προς την ανάπτυξη συμπτωμάτων σημαίνει ότι το 10% θα νιώσει τα συμπτώματα της νόσου όταν κολλήσει».

«Το πρωταρχικό σημείο που έψαξαν οι μελέτες ήταν για την ανάπτυξη συμπτωμάτων μετά τη δεύτερη δόση», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «η ανάπτυξη συμπτωμάτων σε εμβολιασμένους που εκτέθηκαν στον ιό θεωρείται βαθμός αποτυχίας. Αν ένας εμβολιασμένος εκτεθεί στον ιό μπορεί να έχει πολύ χαμηλό φορτίο και να είναι ασυμπτωματικός και να μη μεταδοτικός». Το να είναι κάποιος θετικός «διότι ανιχνεύεται ιός δεν σημαίνει ότι είναι μεταδοτικός ή ότι θα αναπτύξει συμπτώματα ή θα νοσήσει σοβαρά», είπε ο κ. Πέτρου υπενθυμίζοντας πως «όπως και με άλλα εμβόλια, της παρωτίδας, της μηνιγγίτιδας και φυσικά της γρίπης, κάποιος μπορεί να μολυνθεί και να μεταδώσει τον ιό. Όμως και αυτά τα εμβόλια, καταφέρνουν να πετύχουν μείωση της έντασης των συμπτωμάτων στους εμβολιασμένους κι έτσι οι άνθρωποι συνήθως δεν νοσηλεύονται, οι πανδημίες περιορίζονται και ελάχιστοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα». 

Χρειάζεται χρόνο για να ενεργήσει το εμβόλιο

Διευκρινίσεις σχετικά με τους δυο θανάτους ανθρώπων που είχαν λάβει τη πρώτη δόση του εμβολίου, νόσησαν με κορωνοϊό και κατέληξαν ενώ βρίσκονταν σε νοσηλεία, έδωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Με δύο δόσεις εμβολίου, αλλά μολύνθηκαν«Ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύσσει ικανοποιητική ανοσία μετά τη δεύτερη δόση και αφού παρέλθουν δέκα ημέρες μετά από αυτήν. Τότε ο οργανισμός αναπτύσσει έναν ικανό αριθμό αντισωμάτων ώστε να μπορεί να προστατευτεί. Γενικότερα και από την πρώτηη δόση πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δυο βδομάδες για να αρχίσει να αναπτύσσει αντισώματα και δεν θα είναι αρκετά πάλι ώστε να τον προστατεύσουν». Στις δύο αυτές περιπτώσεις, εξήγησε, «τα άτομα αυτά δεν είχαν προλάβει να αναπτύξουν αρκετά αντισώματα ώστε να προστατευτούν από τη νόσο Covid-19» και πρόσθεσε, «κατόπιν σχετικών πληροφοριών οι θάνατοι αυτοί είχαν σημειωθεί μετά τη πρώτη δόση εμβολιασμού ωστόσο όμως είχε διαπιστωθεί πως δεν είχαν παρέλθει αρκετές ημέρες ώστε ο οργανισμός τους να αναπτύξει αντισώματα και να αποκτήσουν ανοσία ώστε να προστατευτούν από τη νόσο του Covid και για αυτό είχαν νοσήσει και για αυτό μετά είχαν καταλήξει». 

Πρόκειται για άνδρα 71 ετών οποίος απεβίωσε στις 27 Μαρτίου ενώ βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λευκωσίας και γυναίκα 69 ετών η οποία κατέληξε την περασμένη Κυριακή επίσης ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ. 

Απαραίτητα τα μέτρα ατομικής προστασίας

Σε ό, τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο προέκυψαν τα θετικά περιστατικά στο Καρδιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Λευκωσίας, το υπουργείο Υγείας ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι η συγκεκριμένη αλυσίδα μετάδοσης του ιού (συνολικά 10 άτομα), «δεν ξεκίνησε από τον γιατρό αλλά, από τη διερεύνηση που έγινε από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου και την ομάδα ιχνηλάτησης, διαπιστώθηκε ότι η μετάδοση έγινε από ασθενή, ο οποίος ήταν αρνητικός κατά την εισαγωγή του στο νοσηλευτήριο και θετικοποιήθηκε στη συνέχεια». Και ο συγκεκριμένος ασθενής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, αφού εμπίπτει στις ευπαθείς ομάδες και βάσει του σχεδιασμού είχε κληθεί για εμβολιασμό».

«Το εμβόλιο προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση αφού ακόμα και εάν παρουσιαστούν συμπτώματα, είναι ήπιας μορφής», τόνιζε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι «από τις μελέτες και τη βιβλιογραφία, γνωρίζουμε ότι μέχρι να αναπτυχθεί ανοσία μετά τον εμβολιασμό, τα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο μπορούν να νοσήσουν και να αναπτύξουν ήπιας μορφής συμπτώματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και αποστασιοποίησης, να χρησιμοποιείται μάσκα και να εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

 

  Μαριλένα Παναγή   

philenews

Back to top button