Ελλάδα

Kαταιγιστιkές εξελiξεις έxoυμε στo μέτωπo τnς Λιβύnς καi….Η Eλλας απoυσα ! ! !

Και ενω η Ελλας ασχολειται με τους βιαστες της ΝουΔουλας….

Ο αρχηγός της Αιγυπτιακής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Υποστράτηγος Abbas Kamel, έφθασε πριν λίγα λεπτά στη Βεγγάζη,συνοδευόμενος από μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία ασφαλείας για να συναντήσει τον Στρατάρχη Χάφταρ.

Προφανώς η κίνηση αυτή συνδέεται με τις τελευταίες εξελίξεις στο λιβυκό.

Πρόταση Αιγυπτιακού ΜΜΕ, το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Σίσι

Αναλυτική έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον αιγυπτιακό αγγλόφωνο ειδησεογραφικό ιστότοπο “Ahram Online” έκανε λόγο για τα πλεονεκτήματα της συμβατότητας της Λιβύης με την Αίγυπτο και την Ελλάδα όσον αφορά τις εθνικές θαλάσσιες περιοχές.

Η έκθεση, επιβεβαίωσε ότι το Κάιρο και η Αθήνα θεωρούν τη συμφωνία της Άγκυρας με αυτήν την κυβέρνηση ως επέκταση αυτής που συνήφθη το 2019 μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Fayez Al-Sarraj.

Η έκθεση ανέφερε ότι αυτές οι δύο συμφωνίες είναι παράνομες και αβάσιμες και είναι πιθανό να παραβιάζουν τα οικονομικά δικαιώματα της Αιγύπτου και της Ελλάδας στη Μεσόγειο, τονίζοντας την ανάγκη να επιβεβαιωθούν εκ νέου οι βασικές αρχές της γεωγραφίας και των πολιτικών καλής γειτονίας, καθώς ο Αιγύπτιος γείτονας είναι ο ο πιο σημαντικός και μελλοντικός εταίρος για τη Λιβύη.

Η Αίγυπτος αντιπροσωπεύει την κυρίαρχη φυσική δύναμη στον αραβικό κόσμο, ικανή να εξασφαλίσει σταθερότητα και ευημερία στη Λιβύη στο εγγύς μέλλον.

Η έκθεση συνεχίζει: Η Ελλάδα πρέπει είναι ο βασικός εταίρος για τη Λιβύη που μπορεί να εγγυηθεί την οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Αθήνα και το Κάιρο, χάρη στις πολλαπλές συμμετοχές τους σε διεθνείς οργανισμούς, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη της Λιβύης. Επισήμανση της σημασίας της ένταξης της Αιγύπτου στον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών και στην Αφρικανική Ένωση.

Η έκθεση προσθέτει: Το ότι η Αίγυπτος εκπροσωπεί τα συμφέροντα του αραβικού και του αφρικανικού κόσμου είναι απαραίτητο για την πρόοδο της Λιβύης.

Ελλάδα, Αίγυπτος και Λιβύη, μπορούν να συνάψουν συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των τριών χωρών.

Η έκθεση περιέγραψε αυτό ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που θα εξαλείψει όλους τους τομείς αβεβαιότητας, σε μια περίοδο κατά την οποία στο εγγύς μέλλον η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Ελλάδα θα μπορούσαν να υπογράψουν συμφωνίες ιδίως για τις εθνικές τους θαλάσσιες περιοχές με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η έκθεση επεσήμανε ότι συμφωνίες αυτού του είδους θα επιτύχουν τη σταθερότητα στην περιοχή και θα ξεπεράσουν τις εξωτερικές παρεμβάσεις, επιτρέποντας στις τρεις χώρες να προχωρήσουν στην οικονομική εξερεύνηση και να εκμεταλλευτούν τα διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα στις αποκλειστικές οικονομικές τους ζώνες.

Η έκθεση ανέφερε ότι οποιαδήποτε συναίνεση συγκεκριμένα θα μπορούσε να ακολουθηθεί από τη διοργάνωση από την Αίγυπτο μιας αρχικής τριμερούς συνάντησης για να συζητηθεί αυτό. Η τολμηρή διπλωματική πρωτοβουλία θα είχε μεγάλο όφελος. Γιατί η Μεσόγειος είναι ένας κοινός γεωπολιτικός χώρος και η ενεργειακή συνεργασία αποτελεί ουσιαστικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής όλων…


πηγη

Back to top button