breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα fake news της Εκκλησίας για τα εμβόλια

Κριτική στην Εκκλησία με αφορμή το ειδικό έντυπο της Ιεράς Συνόδου για τα εμβόλια κατά του Covid-19 άσκει ο γιατρός και ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Η κριτική του κ. Φαρσαλινού επικεντρώνεται γύρω από τη χρήση εμβρυϊκών κυττάρων και τον ρόλο τους στο στάδιο ανάπτυξης, εξέλιξης και παραγωγής των εμβολίων. Στα εμβρυϊκά κύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή πουπροέρχονται από έμβρυα, αναφέρεται και το έντυπο της Ιεράς Συνόδου λέγοντας πως «οἱ ἐμβρυϊκές κυτταρικές σειρές προέρχονται ἀπό ἱστούς ἐμβρύων ἀπό θεραπευτική διακοπή τῆς κύησης…».

Κάτι που, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι ψευδές, καθώς, όπως ξεκαθαρίζει με συνέντευξή του στο zougla.gr, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Φαρσαλινός, στην παραγωγική διαδικασία των εμβολίων AstraZeneca και Johnson & Johnson χρησιμοποιούνται δύο σειρές εμβρυϊκών κυττάρων. Η σειρά HEK 293 και η σειρά PER.C6.

Όσον αφορά δε στην προέλευσή τους, ο κ. Φαρσαλινός τονίζει πως, ενώ η Εκκλησία διατείνεται πως προέρχονται από θεραπευτική διακοπή κύησης,  κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Φαρσαλινός, ο δημιουργός της πρώτης σειράς έχει παραδεχθεί πως δεν γνωρίζει καν αν τα κύτταρα αυτά προήλθαν είτε από αυτόματο τερματισμό της κύησης (αποβολή) είτε από προκλητή (μη θεραπευτική) άμβλωση. Όσον αφορά δε στη δεύτερη σειρά, είναι ξεκάθαρο, όπως επισημαίνει ο γιατρός, ότι προήλθαν από κατ’ επιλογή (μη θεραπευτική) άμβλωση στην Ολλανδία το 1985.

«Άρα η αναφορά στο έντυπο της Εκκλησίας ότι προέρχονται από έμβρυα που προέκυψαν από θεραπευτική διακοπή κύησης είναι ψευδής. Τα κύτταρα αυτά δημιουργήθηκαν μία φορά και από κει και πέρα αναπαράγονται οι σειρές αυτές στο εργαστήριο. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ηθικά ή θρησκευτικά ζητήματα και διλήμματα πάνω σε αυτό το θέμα, αρά θεωρώ πως δεν είναι ηθικό να τους παραπληροφορούμε.

»Επίσης δεν υπάρχει και λόγος παραπληροφόρησης γιατί υπάρχουν και εναλλακτικά εμβόλια, τα εμβόλια mRNA, για τα οποία δεν χρησιμοποιούνται καθόλου εμβρυϊκά κύτταρα στην παραγωγική διαδικασία. Όταν κάποιος, λοιπόν, έχει ένα ηθικό ζήτημα απέναντι σε αυτό, αντί να τον κοροϊδεύουμε, θα έπρεπε να τον έχουμε ενημερώσει εγκύρως ώστε να αποφασίσει και να επιλέξει ένα άλλο εμβόλιο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Φαρσαλινός αναφέρεται και στα μονοκλωνικά αντισώματα τονίζοντας ότι δεν ισχύει αυτό που αναφέρεται στο έντυπο της Εκκλησίας ότι δηλαδή δεν αποτελούν θεραπευτική μέθοδο. «Δεν γίνεται να λέμε ότι δεν είναι φάρμακα αφού γνωρίζουμε τη δράση τους. Προφανώς και είναι φάρμακο και η Εκκλησία καλό θα ήταν να μην απαξιώνει μια φαρμακευτική αγωγή επειδή κάποιοι δεν ήθελαν να έρθει στην Ελλάδα».

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Φαρσαλινού στο zougla.gr

Για το έντυπο της εκκλησίας ο κ. Φαρσαλινός είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες και μία σχετική ανάρτηση στο Facebook

Back to top button