Διεθνή

Οι Μυστικές συχνότητες του Αγίου Όρους εκπέμπουν για τον μέγα Ασκητή Άγιο Δανιήλ τον Κατουνακιώτη τον Σμυρνιό τον Αγιορείτη τον Αγιογράφο! ΒΙΝΤΕΟ

ο Άγιος Γέροντας

Οι Μυστικές συχνότητες του Αγίου Όρους εκπέμπουν ως σήμερα.. καλά τα κανάλια και τα youtube αλλά οι μυστικές αγιορείτικες συχνότητες είναι άλλο πράγμα.

Δανιηλαίοι – Κατουνάκια

α΄ μέρος

Τους Δανιηλαίους ακουστά τους είχε σαν καλούς ψαλτάδες μέχρι εκεί δεν είχε συγκρατήσει για τον Κτήτορα της Καλύβης των Δανιηλαίων τον Γέροντα Δανιήλ τον εκ Σμύρνης (1844-1929) που αγίασε και η αγιοκατάταξη του έγινε στις 9 /3/20. Αλλά αφού πήρε το σήμα είπε να επωφεληθεί και ασχολήθηκε….. ίσως επειδή ασχολείται τελευταία με τα λιοντάρια να και ο Δανιήλ από κοντά..Οι πνευματικές βάσεις του Άγιου Όρους λειτουργούν κανονικά κι εκπέμπουν στις δικές τους ραδιοσυχνότητες.όλα είναι υπό έλεγχο και ας φαίνονται γενικά πως όλα είναι εκτός ελέγχου.

Ο όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης γιορτάζει στις 7 Σεπτεμβρίου. Είχε το χάρισμα του διδασκάλου της πνευματικής ζωής και της διάκρισης πνευμάτων ανάμεσα στην αλήθεια και στην πλάνη. Με πραγματείες του και μελέτες αντιμετώπισε σοβαρά θεολογικά ζητήματα ενώ είχε επικοινωνία με Άγιο Νεκτάριο.Το 1881 άρχισε το έργο μόνος του στα κατουνάκια στη συγκεκριμένη θέση για 10 χρόνια έκανε ησυχασμό σε ξεροκάλυβο εντελώς μόνος του μετά έκανε συνοδεία. Ασκητής μέγας.

Το κοσμικό όνομα ήταν Δημήτριος τον έστειλε στο Άγιον Όρος του έδωσε την ευχή του ο Άγιος Αρσένιος της Πάρου τον γνώρισε τότε νεαρό στην Πάρο τον έστειλε στη μονή αγ Παντελεήμονα. Ήταν δεινός αγιογράφος μέχρι τα 80 του αγιογραφούσε. Είχε επικοινωνία με τον Άγιο Αμφιλόχιο Πάρου και με την ηγουμένη της μονής Κεχροβουνίου τη Θεοδοσία. Είχε μαζί της πνευματική επικοινωνία για 30χρονια δεν συναντήθηκαν ποτέ δεν είδε ποτέ ο ένας τον άλλον και όταν η γερόντισσα σε προχωρημένη ηλικία πια του ζήτησε μετά από τόσες δεκαετίες να τον δει αυτός αρνήθηκε να βγει από Άγιον όρος και της είπε στον ουρανό θα συναντηθούμε...

Άγιος αναγνωρίζει άγιον.

Με τον Άγιο Νεκτάριο γνωρίστηκαν και προσωπικά όταν ο τελευταίος πήγε στο Άγιον όρος. Συζήτησαν αρκετά. Είχαν κι αλληλογραφία. Γράφει σε μια επιστολή του ”σχεδόν πιστοποιώ ότι ο Πενταπόλεως Νεκτάριος θ΄αγιάσει”.

β΄μέρος

Στην έρημο του Αγίου Όρους στην περιοχή των Κατουνακίων τα οποία βρίσκονται πάνω από τα φρικτά καρούλια σε υψόμετρο από την θάλασσα πάνω από τριακόσια περίπου μέτρα, βρίσκεται το Ιερόν Ησυχαστήριον των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων της αδελφότητας των Δανιηλαίων.
Ιδρυτής της ιεράς αδελφότητας των Δανιηλαίων ήταν ο ξακουστός γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης ο Σμυρνιός (1845-1929) και νεοκαταταγείς άγιος της εκκλησίας μας όπου τα τέλη του 19ου αιώνα, γύρω στο 1881 κατέφυγε στα Κατουνάκια για να βρει περισσότερο ησυχία και μόνωση ώστε να μπορέσει να επιδοθεί σε περισσότερους πνευματικούς αγώνες και ασκητική ζωή, όπου και εκεί ίδρυσε το Ιερόν Ησυχαστήριον.
Ο όσιος γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης ήταν ένας από τους λόγιους και πνευματικούς πατέρες της περιόδου εκείνης στο Άγιον Όρος ο « Γεώργιος Θεοτοκάς » αναφέρει επιγραμματικά στο πρόσωπο του γέροντα Δανιήλ «το πορτραίτο του… θυμίζει τις αυστηρές, ωχρές και έντονες από συμπυκνωμένη ψυχική ζωή φυσιογνωμίες των Αγίων στις τοιχογραφίες των μονών»
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1846 «1845» ήταν ο μικρότερος υιός μίας πολύτεκνης ευσεβής οικογένειας. Το κοσμικό όνομα του οσίου Δανιήλ ήταν Δημήτριος Σταματιάδης του Σταματίου και της Μαριγώς Τουφεξίδενας, ο πατέρας του κατάγονταν από το Ξηροχώρι Ευβοίας και η μητέρα του από την Μαγνησία της Μικράς Ασίας.. Ήταν αριστούχος απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης, νεαρός ακόμη 19 ετών έχοντας πόθο και αγάπη για τον μοναχισμό συμβουλεύτηκε έναν ενάρετο πνευματικό ιερομόναχο και εγκαταλείποντας τα εγκόσμια επισκέφθηκε διάφορα μοναστήρια στην Πελοπόννησο και στα νησιά όπως στην Ύδρα, την Τήνο, την Πάρο, όπου γνώρισε φημισμένους Αγίους γέροντες.
Στην Πάρο γνώρισε και συνδέθηκε πνευματικά με τον Όσιο Αρσένιο που τον προσανατόλισε προς Άγιον Όρος.

Εκεί στα Κατουνάκια επιδόθηκε στη μελέτη της φιλοκαλίας, της προσευχής, της αυστηρής ασκήσεως και συγχρόνως ασκούσε και την τέχνη της αγιογραφίας. Σύντομα, η αρετή του συνδυασμένη με την άσκηση, την προσευχή και τη νηστεία, τη μελέτη και την πείρα του, συνέδραμε ώστε να εντοπίζει πλάνες, να διορθώνει τους πλανεμένους, να θεραπεύει δαιμονόπληκτους και να επαναφέρει πολλούς χριστιανούς στην αγιοπατερική οδό αυτών δηλαδή που πίστευαν περί του τρισυνθέτου ανθρώπου μακρακιστών. Ο όσιος Δανιήλ ήδη ενώ ζούσε στη λιτή καλύβη του, ψηλά στα βράχια της ερήμου των Κατουνακίων, είχε επιβληθεί στη συνείδηση των αγιορειτών πατέρων ως κανών και γνώμων ορθοδοξίας, ως το ασφαλέστερο κριτήριο για τη διάγνωση των πλανών ακόμη και σε πολλούς προχωρημένους στην πνευματική τους ζωή μοναχούς.
Κατέληξε ο όσιος γέροντας να είναι ο εκφραστής της αυτοσυνειδησίας του Αγίου Όρους, υπέρμαχος της ορθοδόξου πίστεως και ζωής, όπου η γνώμη του αποτελούσε εγγύηση ορθοδοξίας. Συνέγραψε πολλές πραγματείες και εκατοντάδες επιστολές βοηθώντας αρχιερείς, ιερείς, μοναχούς, μοναχές και ευσεβείς χριστιανούς, ώστε να αντιμετωπίζουν σωστά τα πνευματικά και θεολογικά ζητήματα.
Ο όσιος Δανιήλ Κατουνακιώτης ήταν ο κατεξοχήν διακριτικός γέρων, διδάσκαλος της πνευματικής ζωής και της διακρίσεως των πνευμάτων αλλά και της διακρίσεως ανάμεσα στην αλήθεια και την πλάνη. Καταξιωμένοι γέροντες και πνευματικοί ζητούσαν συμβολές και κατευθύνσεις για την άσκηση
του πνευματικού έργου, όπως ο γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος, ο γέρων Αμφιλόχιος Μακρής. Ιδιαιτέρα ήταν η σχέση του με τον Άγιο Νεκτάριο Επίσκοπο Πενταπόλεως, τον οποίο ο όσιος Δανιήλ βοήθησε με επιστολές του σε πνευματικά θέματα αλλά και με τον Σκιαθίτη λογοτέχνη Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, μετέπειτα μοναχόν Ανδρόνικον.

Ο όσιος Δανιήλ συνέβαλε κομβικά, στη συνάντησή του με τον νεαρό Φραγκίσκο Κόττη, τον μετέπειτα μεγάλο ησυχα-στή της ερήμου μοναχό Άγ. γέροντα Ιωσήφ Ησυχαστή, στον οποίο έδωσε κατευθύνσεις για τα πρώτα βήματα στη μοναχική του ζωή και πνευματική πορεία
μαζί με τον συνασκητή του μοναχό Αρσένιο Σπηλαιώτη

Αναχώρησε από τα επίγεια στα ουράνια την ημέρα των Γενεθλίων της Θεοτόκου, μετά την προσέλευσή του στη Θεία Κοινωνία, την 8ην Σεπτεμβρίου 1929.

_το β΄μέρος είναι απόσπασμα από το πόνημα του ”Ο ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
ΚΑΙ Η ΨΑΛΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΙΗΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟ Β’ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ” του Αρχιμ. Ιωάννη Α. Αρσενιάδη.

dimpenews.com

Back to top button