NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

Nye (Harvard): Η Κίνα είναι πολύ μεγάλη για να την ελέγξουν οι ΗΠΑ – Θανάσιμη απειλή μία πολεμική εμπλοκή

 

Η Κίνα δεν αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ, ο πραγματικός υπαρξιακός κίνδυνος αφορά το «αν εμπλακούμε σε πολεμική συγκρουση», δήλωσε ο Joseph S. Nye, πρώην κοσμήτορας της Σχολής Διακυβέρνησης Κένεντι του Harvard οποίος επινόησε τον όρο «ήπια δύναμη». κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου, Soft Power and Great-Power Competition: Shifting Sands in the Balance of Power Between the United States and China, την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, που φιλοξενήθηκε από το επιστημονικό κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση (CCG) με έδρα το Πεκίνο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, ο Wang Huiyao, ιδρυτής και πρόεδρος του CCG, είχε έναν διάλογο με τον Nye, στον οποίο έθεσε ερωτήσεις για λογαριασμό των Global Times.

Wang: Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κατάσταση, με αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, πώς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα να λειτουργήσουν μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ώστε να έχουμε περισσότερες συγκλίσεις παρά αποκλίσεις, από την προοπτική της «ήπιας δύναμης»; Και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο;

Nye: Θα έλεγα ότι υπάρχουν πτυχές της ήπιας δύναμης, που αποτελούν μέρος του ανταγωνισμού… Για παράδειγμα, η Κίνα υποστηρίζει έργα στην Αφρική και η Πρωτοβουλία Belt and Road έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει την Κίνα πιο ελκυστική. Ομοίως, όταν ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) υποστηρίζει ένα έργο στην Αφρική, αυτό έχει σχεδιαστεί για να κάνει τις ΗΠΑ πιο ελκυστικές. Αυτή η πτυχή της ήπιας δύναμης μπορεί να είναι μέρος της αντιπαλότητας. Είναι ανταγωνιστικό. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια πτυχή της ήπιας δύναμης που μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής. Και τότε είναι η περίπτωση η Κίνα αισθάνεται πιο ελκυστική για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ αισθάνονται πιο ελκυστικές για την Κίνα. Αυτό είναι το πράγμα που θα ενισχύσει την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε.

Η ικανότητά μας να ανταγωνιστούμε είναι αρκετά εμφανής. Είναι πάρα πολύ ‘εκδηλη αυτή τη στιγμή. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ικανότητά μας για συνεργασία; Πιστεύω στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων – περισσότερους φοιτητές, περισσότερους δημοσιογράφους, περισσότερους τουρίστες. Νομίζω ότι αυτές οι επισκέψεις και προς τις δύο κατευθύνσεις είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη ήπιας δύναμης. Δεν είναι ότι κανείς δεν παραπονιέται για την άλλη χώρα, αλλά καταλαβαίνει την άλλη χώρα. Είναι πιο δύσκολο να δαιμονοποιήσεις άλλους ανθρώπους, αν στην πραγματικότητα έχεις προσωπική επαφή μαζί τους.

Ο κύκλος των 20 ετών

Wang: Στη συζήτησή μας πριν από ένα χρόνο, αναφέρατε έναν κύκλο 20 ετών όταν συζητούσαμε τους δεσμούς Κίνας-ΗΠΑ. Επισημάνατε ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη, προκλητική περίοδο, αλλά ίσως σε 15 ή 20 χρόνια, να φτάσουμε σε μια νέα ισορροπία. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την τρέχουσα προκλητική περίοδο;

Nye: Αν κοιτάξουμε πίσω στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας από το 1949, οι δύο πρώτες δεκαετίες ήταν ανοιχτή εχθρότητα. Πολεμήσαμε ακόμη και στην κορεατική χερσόνησο. Ακολουθεί η περίοδος στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όπου μετά τη συνάντηση του Richard Nixon Νίξον και Mao Zedong, όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα συνεργάστηκαν, λόγω κοινών προβληματισμών απάναντι τη Σοβιετική Ένωση. Ακολούθησε, υπό τις οικονομικές πολιτικές του Deng Xiaoping, μια περίοδος οικονομικής αμοιβαίας δέσμευσης (coupling).

Αυτή η περίοδος σημαντικών οικονομικών δεσμών συνεχίζεται μέχρι περίπου το 2015 ή το 2016, η έμφαση μεταστράφηκε στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι διαφορετικές περίοδοι ήταν μια ή δύο δεκαετίες η καθεμία. Τώρα, αν πάρουμε αυτήν την πιο πρόσφατη περίοδο από το 2016 ή το 2017 περίπου, είμαστε έξι ή επτά χρόνια στην τρέχουσα περίοδο του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Ποιος ξέρει αν θα χρειαστούν μία ή δύο δεκαετίες για να δούμε το δρόμο μας μέσα από αυτό. Η ιστορία δεν είναι ντετερμινιστικά προσδιορισμένη και είναι δυνατόν επίσης να κάνουμε λάθη λαμβάνοντας αποφάσεις για να ωθήσουμε τα πράγματα σε λάθος κατευθύνσεις. Νομίζω ότι στην τρέχουσα περίοδο, το σημαντικό θα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι θα υπάρχει ανταγωνισμός.

Αλλά είναι σημαντικό να έχουμε προστατευτικά κιγκλιδώματα στον ανταγωνισμό για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε συνεχή επικοινωνία μεταξύ μας στα υψηλότερα επίπεδα, ώστε να κατανοούμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του άλλου και επίσης να κατανοήσουμε πώς να αποφύγουμε να μπούμε σε κρίση. Νομίζω ότι η τρέχουσα περίοδος του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων είναι πιθανό να διαρκέσει περίπου μια δεκαετία, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

H αμοιβαία καταστροφή

Wang: Σε αντίθεση με τη δυσφημιστική εκστρατεία ορισμένων άλλων Αμερικανών πολιτικών και παρατηρητών, τονίζετε ότι η Κίνα δεν αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ.
Ποιο είναι το επιχείρημά σας για να στηρίξετε αυτή τη στάση;

Nye: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το βασικό ερώτημα εάν οι ΗΠΑ αποτελούν απειλή για την ύπαρξη της Κίνας και εάν η Κίνα αποτελεί απειλή για την ύπαρξη των ΗΠΑ. Η απάντησή μου σε αυτό είναι αρνητική. Η Κίνα είναι πολύ μεγάλη για να αλλάξουν ή να ελέγξουν οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλες για να αλλάξει ή να ελέγξει η Κίνα. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να καταστρέψουμε ο ένας τη χώρα του άλλου ή να αποτελούμε ουσιαστικά απειλή ο ένας για την ύπαρξη του άλλου, είναι εάν κάνουμε λάθος στον πόλεμο. Αν κοιτάξετε μέσα από την ιστορία, οι απειλές που σκέφτονται μερικοί άνθρωποι στην Αμερική, είναι οι επιθέσεις της Κίνας στις ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία στο Περλ Χάρμπορ το 1941. Αυτό για μένα δεν είναι η απειλή που αποτελεί η Κίνα για τις ΗΠΑ.

Μια απειλή μοιάζει περισσότερο με αυτή του 1914, όπου οι ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις πίστευαν ότι τα στρατεύματά τους θα ήταν σπίτι τους μέχρι τα Χριστούγεννα και όλα θα επέστρεφαν στη κανονικότητα. Αντίθετα, τελειώνουν με τέσσερα χρόνια ο ο τρομερός πόλεμος, που σκότωσε πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους και κατέστρεψε τέσσερις αυτοκρατορίες. Για μένα, ένας υπαρξιακός κίνδυνος ο ένας για τον άλλον είναι να κάνουμε γκάφα όπως το 1914.

Γι’ αυτό τα προστατευτικά κιγκλιδώματα είναι τόσο σημαντικά για να προχωρήσει η συνεργασία. Θα έχουμε περισσότερες συναντήσεις όπως αυτή που είχαν ο Πρόεδρος Xi και ο Πρόεδρος Biden στο Μπαλί με πιο τακτικό, όχι περιστασιακό τρόπο, όπου θα δηλώνουν ότι θέλουν δύο κοινωνίες, δύο κυβερνήσεις, να δημιουργήσουν επικοινωνία και προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Prime News.

Back to top button