breaking newsΕλλάδα

Τουρκικά δίκτυα κατασκοπείας σε Αιγαίο και Θράκη

Ένα κατασκοπικό θρίλερ χολιγουντιανού διαμετρήματος εξελίχθηκε στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 στην ελληνική επικράτεια. Σ’ αυτό πρωταγωνιστούσαν από ηλικιωμένοι Δυτικοευρωπαίοι που έχουν τα τελευταία χρόνια εγκατασταθεί μόνιμα στο Αιγαίο για «να χαρούν τη σύνταξή τους στον ήλιο», μέχρι παρακρατικές ομάδες. Κοινός παρονομαστής ήταν η σχέση τους με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, γεγονός που είχε προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Νεφέλη Λυγερού

Από το 2015 τουλάχιστον η άσκηση κατασκοπείας στο ελληνικό έδαφος είχε προσλάβει διαστάσεις, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στη Θράκη, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Υπενθυμίζουμε ότι η Βουλγαρία είχε στις αρχές του 2017 απελάσει έναν ακόμα Τούρκο κατάσκοπο.

Το Βέλγιο αρνείται βίζες σε Τούρκους ιμάμηδες, επειδή θεωρεί ότι λειτουργούν ως πληροφοριοδότες. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία στη Γερμανία έδωσε και επίσημη εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας πιθανής τουρκικής κατασκοπείας εντός του γερμανικού εδάφους. Και η Αυστρία της κυβέρνησης Κουρτς πήγε ακόμα πιο μακριά.

Στην Ελλάδα έχουμε δεκάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά κατασκοπείας που στη συντριπτική πλειονότητά τους παραμένουν και μετά την ανακάλυψή τους στην αφάνεια.

Ένας αλλοδαπός «εργαζόμενος» σε μία ΜΚΟ με πλούσια δράση στη Λέσβο είχε συλληφθεί να έχει στήσει ολόκληρο σύστημα υποκλοπών. Οι αρχές ασφαλείας υποψιάζονταν ότι στόχος του ήταν να παρακολουθεί και να καταγράφει για λογαριασμό της τουρκικής ΜΙΤ όχι μόνο τις κινήσεις του Λιμενικού Σώματος, αλλά και τις απόρρητες συνομιλίες των Λιμενικών με τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί.

Μετά την σύλληψή του αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για έναν Ισπανό υπήκοο 40 ετών που είχε δηλωθεί στις αρχές ως εθελοντής με αντικείμενο την πρώτη υποδοχή και την περίθαλψη προσφύγων που έφταναν στο νησί. Μετά από μία μυστική επιχείρηση, οι αρχές τον είχαν αιφνιδιάσει και συλλάβειν. Στο αυτοκίνητό του είχε ειδική κεραία ραδιοσυχνοτήτων και εξειδικευμένο ακριβό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την άσκηση κατασκοπείας.

Η υπόθεση έφυγε γρήγορα από τη δικαιοδοσία της τοπικής αστυνομίας και πέρασε στα χέρια της ΕΥΠ. Ο συλληφθείς δεν είχε δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για το πώς ο επίμαχος εξοπλισμός βρέθηκε στην κατοχή του. Τις υποψίες ότι χρησιμοποιείτο και για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του στρατού είχε ενισχύσει και το γεγονός ότι διατηρούσε σχέσεις με Τούρκους δουλεμπόρους και πιθανόν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Το συγκεκριμένο περιστατικό απλά είχε επιβεβαιώσει τους φόβους των ελληνικών αρχών ασφαλείας ότι η χαοτική κατάσταση που επικρατούσε και εν μέρει συνεχίζει να επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προσφέρεται για την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων κατασκοπείας, αλλά και δικτύων με σκοπό την αποσταθεροποίηση της εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί δύο-τρία ακόμα περιστατικά επιβεβαιωμένης κατασκοπείας στα ελληνικά νησιά.

Στρατολόγηση συνταξιούχων

Αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για πολλά περισσότερα με την εμπλοκή ατόμων που είτε ως πρόσφυγες και εθελοντές ΜΚΟ, είτε ως τουρίστες συλλέγουν στοιχεία και φωτογραφίες που αποστέλλονται σε ξένες μυστικές υπηρεσίες για αξιοποίηση.

Με δεδομένη την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών και προκλήσεων, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας εντοπίζουν αφανείς δράσεις κάποιων ΜΚΟ που έχουν εγκατασταθεί στην ευαίσθητη αυτή παραμεθόρια περιοχή.

Αυτό που εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτηματικά είναι ότι στην επεκτεινόμενη και εντεινόμενη τουρκική κατασκοπευτική δράση στα ελληνικά νησιά εμπλέκονται Ευρωπαίοι πολίτες. Οι αρχές, μάλιστα, κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός περίτεχνου ευρωπαϊκού δικτύου πολιτών υπεράνω υποψίας που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έχουν στρατολογηθεί από την ΜΙΤ.

Πριν ενάμιση χρόνο περίπου ένας Δανός πολίτης 66 ετών είχε συλληφθεί στη Χίο, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από το νησί με το πλοίο της γραμμής.

Όταν τον ακινητοποίησαν διαπίστωσαν ότι στην κάμερά του είχε φωτογραφίες πλοίων του πολεμικού ναυτικού, της Frontex και του Λιμενικού. Ισχυρίστηκε ότι είναι εθελοντής μιας σουηδικής ΜΚΟ και ότι κατ’ εντολή των υπευθύνων της απαθανάτιζε τα πλοία!

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο εν λόγω ήταν μέλος της, αλλά ότι είχε αποχωρήσει καιρό νωρίτερα και ότι ποτέ δεν είχε λάβει εντολή να φωτογραφίζει.

Ένας ακόμα πιο ηλικιωμένος Γερμανός συνελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 2014 με τις ίδιες κατηγορίες.

Ο συνταξιούχος, που ζούσε μόνιμα στην Ελλάδα, τελικά κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξης. Τον εντόπισαν να φωτογραφίζει ένα ελληνικό φυλάκιο μέσα από το αυτοκίνητό του. Μετά από έρευνα βρήκαν ένα ζευγάρι κιάλια, διάφορους φακούς για κάμερες και πολλά στικάκια μνήμης

Η φωτογραφική του μηχανή περιείχε φωτογραφίες εγκαταστάσεων του ελληνικού στρατού και δημόσιων κτιρίων στην Κω, η οποία απέχει μόλις τρία ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Στο σπίτι του βρέθηκαν σημειωματάρια και τουρκικά έγγραφα, αλλά και πολλές ακόμα φωτογραφίες ελληνικών αμυντικών θέσεων, στρατιωτικών οχημάτων, σταθμών τηλεπικοινωνιών κ.α.

Τα ίδια και στην Κύπρο πριν το 1974

Οι ελληνικές αρχές ασφαλείας έχουν θέσει υπό παρακολούθηση δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις. Πρόκειται κυρίως για Ευρωπαίους που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα μετά από χρόνια παραμονή στην Τουρκία.

Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν κάποια θητεία στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους και ως εκ τούτου είχαν αποκτήσει κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις.

Ελληνικές πηγές αποκαλύπτουν ότι τα άτομα αυτά εκπαιδεύθηκαν σε τακτικές κατασκοπείας την περίοδο που ζούσαν στην Τουρκία. Το αχανές πεδίο των ΜΚΟ προσέφερε πρόσφορο έδαφος για κάλυψη, αλλά και για στρατολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν εκατοντάδες άτομα που δέχτηκαν να συλλέξουν και να μεταδώσουν πληροφορίες για τις συντεταγμένες των ελληνικών στρατιωτικών βάσεων στα νησιά, δημοσίων κτιρίων, γεφυρών κλπ.

Όπως μας ανέφερε απόστρατος αξιωματικός, πρόκειται για μία συνήθη τακτική των Τούρκων. Την ίδια είχαν, άλλωστε, ακολουθήσει και στην Κύπρο λίγο πριν την εισβολή.

Τότε, εκτός από Τουρκοκύπριους, ασκούσαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Άγκυρας και πολλοί Βρετανοί. Έκαναν χαρτογράφηση των οχυρωματικών έργων στις ακτές. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η δράση αυτή, στην οποία πρωταγωνίστησαν απλοί πολίτες, έπαιξε καίριο ρόλο στον σχεδιασμό και εν τέλει στην επιτυχία της τουρκικής  εισβολής το 1974.

Στα άτομα αυτά, τότε όπως και σήμερα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες προσφέρουν χρηματική αμοιβή, η οποία συνήθως σήμερα κυμαίνεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ το μήνα, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Οι συναντήσεις των Ευρωπαίων κατασκόπων με τους Τούρκους χειριστές τους δεν γίνονται μόνο στην Τουρκία ή σε άλλες ευρωπαϊκξές χώρες. Γίνονται ακόμα και στην Ελλάδα.

Για τους σκοπούς του, το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί και ΜΚΟ με το δέλεαρ οικονομικής ενίσχυσης. Μία χαρακτηριστική περίπτωση ΜΚΟ που φαίνεται να λειτουργεί υπό τον έλεγχο της Τουρκίας είναι η ΜΚΟ Ένωση του Ισλαμικού Κόσμου (UNIW) που ιδρύθηκε από ακραίους ισλαμιστές της Τουρκίας το 2005 και ασχολείται με τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.

Σε αυτή την Ένωση συμμετέχει η περιβόητη «φιλανθρωπική» ΜΚΟ International Humanitarian Relief (IHH), η οποία κατηγορείται ότι μετέφερε κρυφά οπλισμό σε τζιχαντιστές στη Συρία. Τέλος δυτικές πηγές υποψιάζονται ότι χρησιμοποιείται και ως άτυπη τράπεζα για τη χρηματοδότηση Τούρκων κατασκόπων.

Και επιχειρησιακοί πράκτορες

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, εκτός από τους ερασιτέχνες κατασκόπους, στην Ελλάδα δρουν και επιχειρησιακά στελέχη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, τα οποία διαθέτουν ειδική εκπαίδευση.

Η δράση τους αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τις ελληνικές αρχές ασφαλείας, επειδή αυτοί είναι που θα υλοποιήσουν σχέδια υπονόμευσης ή προβοκάτσιες. Για την ακρίβεια, στην Αθήνα φοβούνται τις λεγόμενες κατασκευασμένες αφορμές που μπορεί η Άγκυρα να χρησιμοποιήσει σαν σπίθες ανάφλεξης.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το κύριο πεδίο δράσης αυτής της κατηγορίας των εκπαιδευμένων πρακτόρων είναι ο Έβρος και ευρύτερα η Θράκη. Τα όπλα που είχαν βρεθεί σε τζαμί στη Θράκη δεν ήταν από μόνο του σημαντικό περιστατικό, αλλά δεν θεωρείται μεμονωμένο.

Είναι ακριβώς αυτό που προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι η Άγκυρα, με όργανο ηγετικά στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας, εφαρμόζει στη Θράκη μία στρατηγική σταδιακής “άλωσης”.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με καλά ενημερωμένους παράγοντες, πρωταγωνιστούν ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιορμέζ, ο ψευδομουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής, Τούρκοι επιχειρηματίες που κάνουν δουλειές στην περιοχή και οι περισσότεροι εκ των μειονοτικών δημοσιογράφων.

Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι καταγγελίες που έχουν οι ελληνικές αρχές ασφαλείας ότι μειονοτικοί παράγοντες που δεν ακολουθούν τις εντολές του τουρκικού προξενείου πιέζονται ασφυκτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις δέχθηκαν απειλές ακόμα και για τη ζωή τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δυο μειονοτικών δημοσιογράφων, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί ότι είναι οπαδοί του Γκιουλέν.

Μυστηριώδεις εξαφανίσεις

Αρμόδια πηγή μας ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί και μυστηριώδεις «εξαφανίσεις» Τούρκων πολιτών που εισήλθαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα. Αυτό, όμως, που ανησυχεί όσο τίποτα άλλο τις ελληνικές αρχές είναι η πιθανή παγίδα θανάτου για τους οκτώ Τούρκους φυγάδες που ζήτησαν και πήραν άσυλο. Γι’ αυτό και μέχρι να εγκαταλείψουν την Ελλάδα φυλάσσονται σε ελληνικό στρατόπεδο.

Όπως προαναφέραμε, οι μυστικές επιχειρήσεις της ΜΙΤ σε ξένο έδαφος δεν περιορίζονται στην Ελλάδα. Την άνοιξη του 2017 είχε δημιουργηθεί κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελβετία, όταν η ελβετική κυβέρνηση εείχε ανακοινώσει ότι θα ερευνήσει καταγγελίες πως η ΜΙΤ προβαίνει σε έκνομες δραστηριότητες στο ελβετικό έδαφος, παρακολουθώντας Τούρκους πολίτες.

Ενώ δεν χωράει αμφιβολία ότι η δράση της ΜΙΤ στην Ελλάδα έχει κλιμακωθεί, είναι ίσως η πρώτη φορά που οι ελληνικές αρχές ασφαλείας έχουν πλησιάσει τόσο πολύ τα εδώ τουρκικά δίκτυα κατασκοπείας.

Ας σημειωθεί ότι η μαζική άρνηση εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτικών, διπλωματών και στελεχών της ΜΙΤ να υπακούσουν στην εντολή επιστροφής στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα έχει δημιουργήσει ρήγματα στα στεγανά του τουρκικού κράτους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αρκετοί εξ αυτών, για να εξασφαλίσουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες, προσφέρουν ως αντάλλαγμα πολύτιμες πληροφορίες.

Δεδομένου ότι ο Ερντογάν αντιμετωπίζεται πλέον σαν “μαύρο πρόβατο”, δεν είναι περίεργο που οι πληροφορίες αυτές κυκλοφορούν…

 

slpress

Back to top button