breaking newsΔιεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Kρούσματα ανεμοβλογιάς και λοιμώξεων του αναπνευστικού στη Γάζα

Η έλλειψη καθαρού νερού και ο συνωστισμός στη Γάζα οδηγούν σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μολυσματικών ασθενειών, προκαλώντας ανησυχία, γεγονός για το οποίο τοποθετήθηκε και η φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestinians.

Ανέφερε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα «έχει έλθει αντιμέτωπο με ολοκληρωτική κατάρρευση» και δώδεκα νοσοκομεία αναγκάσθηκαν να κλείσουν λόγω ζημιών, φόβου για καταστροφές ή έλλειψης καυσίμων.

«Οι επιδημίες μολυσματικών ασθενειών όπως η ανεμοβλογιά, οι δερματικές παθήσεις και οι βρογχικές λοιμώξεις αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, λόγω της μη διαθεσιμότητας καθαρού νερού και του συνωστισμού στα καταφύγια και τα νοσοκομεία».

Η οργάνωση ανέφερε ότι «οι περισσότεροι» ιατροί έχουν εκτοπισθεί από τα σπίτια τους και προσέθεσε ότι δεκαεννέα έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εμπόλεμων συγκρούσεων.

Πληροφορίες για επιστροφή ομήρων από τη Χαμάς – Σε ετοιμότητα τέσσερα νοσοκομεία

Τέσσερα νοσοκομεία του Ισραήλ έλαβαν εντολές να δημιουργήσουν ειδικές εγκαταστάσεις για τη περίθαλψη ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα, με μία εγκατάσταση αποκλειστικά για παιδιά.

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ζήτησε από τέσσερα νοσοκομεία της χώρας να ανοίξουν τις ειδικές εγκαταστάσεις στην περίπτωση της απελευθέρωσης επιπλέον αιχμαλώτων από τη Γάζα. Η οδηγία αυτή είναι σύμφωνη με τις νέες οδηγίες του υπουργείου σχετικά με την περίθαλψη και την υποδοχή των ομήρων που απελευθερώνονται, στα νοσοκομεία του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα haaretz.com, τα τέσσερα νοσοκομεία είναι το Sheba Tel Hashomer στο Ramat Gan, το Soroka στο Be’er Sheva, το Wolfson στο Holon και το νοσοκομείο παίδων Schneider στο Petah Tikva.

Το γεγονός ότι το υπουργείο όρισε μία από τις εγκαταστάσεις ειδικά για παιδιά δείχνει ότι προετοιμάζονται για την υποδοχή παιδιών ομήρων σε μία εγκατάσταση που εξειδικεύεται στην περίθαλψη παιδιών τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του υπουργείου, η περίθαλψη όσων απελευθερώνονται από κατάσταση ομηρίας από τη Γάζα, θα πραγματοποιείται μόνο στις ειδικές εγκαταστάσεις και όχι σε δημόσιους χώρους νοσοκομείων, ενώ θα πρέπει να περιλαμβάνει χώρους για τις οικογένειες των αιχμαλώτων και να μην είναι προσβάσιμες για όποιον δεν είναι μέλος του ιατρικού προσωπικού, της ασφάλειας ή των οικογενειών των απελευθερωμένων ομήρων.

«Γεννούσα εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών» – Συγκλονίζει η μαρτυρία 25χρονης από τη Γάζα

Ένα μήνα πριν, η Τζουμάν Εμάντ, κάτοικος της Λωρίδας της Γάζας, διένυε το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της και μοιραζόταν γεμάτη χαρά φωτογραφίες περιμένοντας πως και πως τον τοκετό.

Η κοπέλα ήξερε ήδη ότι θα αποκτούσε κορίτσι και μαζί με τον σύζυγό της με ενθουσιασμό περίμεναν να κρατήσουν το μωράκι τους στην αγκαλιά τους. Η τσάντα του νοσοκομείου ήταν ήδη έτοιμη ενώ η τετράχρονη κόρη του ζευγαριού Τουλίν ανυπομονούσε και εκείνη να γνωρίσει την αδελφούλα της. Όλα αυτά όμως ξαφνικά άλλαξαν.

Η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και πήρε πάνω από 200 ομήρους στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα που σκότωσαν σχεδόν 7.000 ανθρώπους.

Η 25χρονη, που εργάζεται ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος, ακολούθησε τις εντολές των Ισραηλινών και εγκατέλειψε το σπίτι της δύο ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών. Έφυγε από τη Γάζα και κατευθύνθηκε νότια.

Με τον φόβο να έχει φωλιάσει μέσα της και εννέα μηνών έγκυος, πήγε την κόρη της στο σπίτι ενός συγγενή της, Εκείνη πήρε μαζί της μόνο ένα ρούχο, αλλά ένα κουτί γάλα και μία μικρή τσάντα για την κόρη της.

«Δεν κοιμόμασταν τη νύχτα»

«Η κατάσταση ήταν δύσκολη», αναφέρει στο BBC. «Δεν κοιμόμασταν τη νύχτα. Υπήρχαν συνεχείς βομβαρδισμοί και έπρεπε να πάμε σε άλλο μέρος. Έγκυες γυναίκες σαν εμένα θα έπρεπε να βγαίνουν για περιπάτους, αλλά λόγω του πολέμου δεν μπορούμε να βγούμε ούτε για να αγοράσουμε τρόφιμα», αφηγείται.

Η Τζουμάνα είπε ότι συνεχώς είχαν διακοπές ρεύματος, διακοπές στο διαδίκτυο και έλλειψη νερού. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, η νεαρή μητέρα έφερε στον κόσμο την κόρη της.

Αρχικά είχε προγραμματίσει να γεννήσει στο νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας, ένα μεγάλο νοσοκομείο, το οποίο όμως, όπως της είπαν, βρισκόταν υπό τεράστια πίεση, έτσι πήγε στο νοσοκομείο Al-Awda στο Nuseirat ένα μικρότερο νοσοκομείο στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

«Τα ασθενοφόρα δεν έχουν χρόνο για μία ετοιμόγεννη γυναίκα»

Η μετάβαση όμως ήταν δύσκολη με την κοπέλα να προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει κάποιον να την μεταφέρει. «Οι οδηγοί ταξί φοβούνται και τα ασθενοφόρα δεν έχουν χρόνο για μια γυναίκα που ετοιμάζεται να γεννήσει», περιέγραψε.

Βίωσε τρομακτικές στιγμές και πολύ σκληρές. «Υπήρχαν σφοδροί βομβαρδισμοί σε ένα σπίτι δίπλα στο νοσοκομείο, ο ήχος ήταν τόσο δυνατός που νόμιζα ότι οι βομβαρδισμοί είχαν φτάσει μέχρι το ίδιο το νοσοκομείο. Οι τραυματίες έφταναν διαρκώς. Άκουγα κραυγές από κάθε κατεύθυνση. Σκεφτόμουν επίσης την μεγάλη μου κόρη. Ανησυχούσα γι’ αυτήν επειδή ήταν μακριά μου. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι θέλω να ξεγεννήσω το μωρό μου ό,τι κι αν συμβεί», είπε.

Πρόσθεσε όμως πόσο σοκαρισμένη ένιωσε λίγες ώρες αργότερα όταν γέννησε το κοριτσάκι της, την μικρή Τάλια. «Το κλάμα της σήμαινε ότι ήμασταν όλοι ακόμα ζωντανοί» εξήγησε.

Ένας νέος Γολγοθάς ξεκίνησε, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι για την μητέρα μετά τον τοκετό, έτσι έπρεπε να περιμένει. «Ήμουν τυχερή που είχα ένα, άλλες γυναίκες ξάπλωσαν σε καναπέδες και στο πάτωμα στο διάδρομο του νοσοκομείου αμέσως μετά τον τοκετό», διηγήθηκε.

Την επομένη του τοκετού της η Τζουμάνα μοιράστηκε ένα βίντεο στο οποίο κρατάει την νεογέννητη κόρη της τυλιγμένη σε μία λευκή κουβέρτα, μέσα σε ένα ταξί. Είχε φύγει από το νοσοκομείο για να πάει να συναντήσει την οικογένειά της, μία ακόμα δύσκολη δοκιμασία.

«Το ασανσέρ σταμάτησε να λειτουργεί λόγω διακοπής ρεύματος» εξηγεί. Έτσι από τον τέταρτο όροφο του νοσοκομείου, με πόνους μετά τον τοκετό και με το νεογέννητο στην αγκαλιά της, έπρεπε να κατέβει πολλές σκάλες για να φτάσει στην έξοδο. Μόλις βγήκε από το νοσοκομείο, προσπαθούσε να βρει μεταφορικό μέσο για να επιστρέψει στο μέρος όπου έμενε.

«Περάσαμε μια ώρα ψάχνοντας για ταξί και κανένας από τους οδηγούς δεν δέχτηκε να μας πάει. Ήταν φοβισμένοι μετά από έναν κοντινό βομβαρδισμό το πρωί. Στο τέλος, βρήκαμε έναν, αλλά ζήτησε υψηλότερη τιμή και δεν μας άφησε μπροστά από το σπίτι», είπε, παραδεχόμενη ότι «Είμαι εξαντλημένη ψυχικά. Δεν έχω πλέον την επιθυμία να κάνω τίποτα». Αλλά το παιδί της είναι καλά.

50.000 έγκυες γυναίκες στη Γάζα

«Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος, θα ήθελα να γιορτάσω το όμορφο γεγονός. Θα είχα καλέσει όλα τα μέλη της οικογένειάς μου και θα είχα διοργανώσει μια Aqiqah (μια παραδοσιακή ισλαμική γιορτή) γι’ αυτήν», συνεχίζει.

Κλείνοντας λέει ότι δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον για την οικογένειά της αλλά είναι ευγνώμων για τον ερχομό της Τάλια. «Είναι η ελπίδα μου σε αυτή τη ζωή του πολέμου και του θανάτου», τονίζει.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμάται ότι στη Γάζα υπάρχουν περίπου 50.000 έγκυες γυναίκες, εκ των οποίων 5.500 αναμένεται να γεννήσουν μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς τα φάρμακα και οι βασικές προμήθειες έχουν τελειώσει και η περίθαλψη των αμάχων είναι μία πραγματική πρόκληση.

PrimeNews.

Back to top button