breaking newsΔιεθνή

H Gazprom έκοψε το φυσικό αέριο στη Γερμανία (και…) γιατί το Βερολίνο στέλνει τα ελληνικά ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας φαίνεται θα διακοπεί η ροή και στην Ελλάδα

Με επιστολή της σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη της στην Ευρώπη, η Gazprom γνωστοποίησε ότι κύρηξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από της 14 Ιουνίου για την παροχή φυσικού αερίου “λόγω ανωτέρας βίας”. 

Κύκλοι εμπορίας φυσικού αερίου εκτιμούν ότι οι παραδόσεις αφορούν τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 της Βαλτικής Θάλασσας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην επιστολή – την οποία έχει στη διάθεση του- αναφέρεται ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων, τις οποίες δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο λόγω του εμπάργκο που έχει δημιουργήσει αδυναμία συντήρησης του δικτύου.

Ανεπίσημες πηγές της Gazprom στην Μόσχα ανέφεραν στο defencenet.ru «ότι η Γερμανία έχει επιβάλλει κυρώσεις οι οποίες μας έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ομαλή διακίνηση των ροών του φυσικού αερίου. Εξ’αυτού του λόγου και η απόφαση».

Επίσης κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι: «η πολιτικής της Γερμανίας απέναντι στο ρωσικό λαό είναι απόλυτα εχθρική. Για παράδειγμα δεν καταλαβαίνουμε γιατί στέλνουν τα ελληνικά όπλα που είχαμε εγκρίνει να δοθούν στον Στρατό της Ελλάδας το 1993 (φωτογραφίζει τα ΒΜΡ-1) στους Ουκρανούς».

pronews

Back to top button