breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Eνεργειακή κρίση: Το φθινόπωρο της δυσαρέσκειας – Οι πολίτες στους δρόμους ενάντια στις υψηλές τιμές

Κορυφώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών στην Ευρώπη
Κορυφώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών στην Ευρώπη
ΑΡ

Eνεργειακή κρίση: Από την Τσεχία, μέχρι τη Γερμανία οι πολίτες βγάινους στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της ακρίβειας. Στην Πράγα, ζήτησαν τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Κορυφώνεται η αγωνία στην Ευρώπη, καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών και οι τιμές στην ενέργεια ασκούν αφόρητες πιέσεις στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κι ενώ τα μάτια είναι στραμμένα στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και την απάντηση των «27» στην επ’ αόριστον διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι πολίτες εκφράζουν πλέον έντονα την αγανάκτησή τους.

Έντονα είναι τα σημάδια δυσαρέσκειας στην Ευρώπη, με τους διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους της τσεχικής πρωτεύουσας το Σάββατο (3/9), διαδηλώνοντας ενάντια στις υψηλές τιμές της ενέργειας, Παράλληλα ζήτησαν τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η αστυνομία είπε ότι περίπου 70.000 άνθρωποι, κυρίως από ακροδεξιές και ακροαριστερές ομάδες, αλλά και πολίτες χωρίς κομματική ταυτότητα έδωσαν το παρών για να διαδηλώσουν στους δρόμους της Πράγας, ενάντια στη φιλοδυτική τσεχική κυβέρνηση της χώρας.

Μερικές από τις ομάδες που εκπροσωπήθηκαν στη διαδήλωση περιλάμβαναν το μεγαλύτερο αντιμεταναστευτικό λαϊκιστικό κόμμα Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία του συντηρητικού πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα, επικρίνοντάς την για μια σειρά ζητημάτων, κατά βάση όμως για τις δυτικές πολιτικές της.

Καταδίκασαν την κυβέρνηση για την υποστήριξή της στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμό στην Ουκρανία και την κατηγόρησαν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Οι διαδηλωτές επέκριναν επίσης το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σχέδιο του μπλοκ των «27» για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός είπε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν, αλλά ότι όσοι διαδηλώνουν εκφράζουν φιλορωσικές απόψεις «που δεν είναι προς το συμφέρον της Τσεχικής Δημοκρατίας και των πολιτών μας». Η Πράγα υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία στη μάχη της κατά της εισβολής της Ρωσίας και έχει δωρίσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βαρέα όπλα.

Η κυβέρνηση Φιάλα σχεδιάζει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των χωρών της ΕΕ για να επιδιώξει μια ενιαία προσέγγιση στην ενεργειακή κρίση. Η Τσεχία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ

Διαδηλώσεις και στη Γερμανία, κίνημα αγανάκτησης στη Βρετανία

Εν τω μεταξύ, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Λούμπμιν στη βορειοανατολική Γερμανία, τον τερματικό σταθμό του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία.

Ζητούσαν να τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2, ένας νέος αγωγός που επρόκειτο να συνδεθεί στο διαδίκτυο, αλλά είχε αποκλειστεί από τη γερμανική κυβέρνηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη Βρετανία, περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά σχεδιάζουν να σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας τον επόμενο μήνα, όταν το ανώτατο όριο τιμών θα σημειώσει άλμα 80%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Around 70,000 people protest against government in Prague over rising inflation | WION

Η πλειοψηφία λέει ότι έχει εμπνευστεί από το Don’t Pay UK, ένα κίνημα βάσης με ένα απλό κάλεσμα για δράση: ακυρώστε την πάγια χρέωση από την 1η Οκτωβρίου. Στόχος του είναι να πείσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους ότι μια συλλογική «στάση πληρωμής» είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναγκάσει την κυβέρνηση και τους ενεργειακούς κολοσσούς να αλλάξουν πορεία πλεύσης.

Back to top button