breaking newsΕλλάδα

Σάλος με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει απαγορευμένα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στην Ουκρανία

Σε θανάσιμο κίνδυνο η Ελλάδα με την ακραία πολεμική εμπλοκή, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση της ΝΔ

 

Σάλος έχει προκληθεί στη Ρωσία με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει δεκάδες χιλιάδες απαγορευμένα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στην Τσεχία με σκοπό να παραδοθούν στην Ουκρανία. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στον ρωσικό Τύπο ενώ η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι τα απαγορευμένα από όλες τις Διεθνείς Συνθήκες πυρομαχικά λευκού φωσφόρου θα επιφέρουν σκληρά αντίποινα κατά της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση, που από την πρώτη στιγμή επέλεξε τη λάθος πλευρά της ιστορίας, εμβαθύνει την πολεμική εμπλοκή της, εκθέτοντας την Ελλάδα σε θανάσιμο κίνδυνο. Ξεπερνώντας κάθε όριο βυθίζει την Ελλάδα σε έναν πόλεμο, που λαμβάνει εκρητικές διαστάσεις με την εμπλοκή της Γαλλίας.

Στον νέο κατάλογο με οπλικά συστήματα και πυρομαχικά προς πώληση, που υπέβαλε στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες βλήματα αρμάτων μάχης, που περιέχουν τη χημική ουσία του λευκού φωσφόρου προς την Τσεχία, με τελικό προορισμό την Ουκρανία.

Η Ελλάδα στέλνει στην Ουκρανία πυρομαχικά αξίας 150 εκατ. ευρώ

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik φιλοξενεί μάλιστα δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση, ο οποίος καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δημιουργεί τις συνθήκες για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων πολέμου. Η Ελλάδα σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Τσεχίας και ζητά έγκριση από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Στα μέσα Μαρτίου 2024 έγινε γνωστό πως η Αθήνα προγραμματίζει να στείλει χιλιάδες ρουκέτες και εκατομμύρια σφαίρες στο Κίεβο.

Η Ελλάδα σκοπεύει να αγοράσει στρατιωτικές προμήθειες από την Τσεχία και να τις μεταφέρει απευθείας στην Ουκρανία. Οι προμήθειες περιλαμβάνουν 2.000 μη κατευθυνόμενους πυραύλους Zuni 5 ιντσών, 180 αντιαρματικούς πυραύλους 2,75 ιντσών, 90.000 αντιαρματικά βλήματα των 90 mm, αντιαεροπορικά όπλα και 4 εκατομμύρια σφαίρες. Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να δώσει στην Ουκρανία 70 οβιδοβόλα M114A1 των 155 mm από το δικό της οπλοστάσιο.

Αυστηρή προειδοποίηση Ρωσίας

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ενάντια στις συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Τον Απρίλιο του 2022, η Ρωσία έστειλε διπλωματική νότα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ για το θέμα των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος των ρωσικών επιδρομών και άλλων αντιποίνων.

Έτσι με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη η Ελλάδα μπαίνει στο κάδρο των σκληρών αντιποίνων από τη Ρωσία, κατάσταση που επιδεινώνεται με την αποστολή των απαγορευμένων βλημάτων λευκού φωσφόρου.

Απαγορευμένος από όλες τις διεθνείς συνθήκες ο λευκός φώσφορος

Λευκό φώσφορο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί το Ισραήλ. Η Human Rights Watch καταγγέλλει ότι η χρήση αυτών των πυρομαχικών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμάχων, προκαλώντας σοβαρούς και διαρκείς τραυματισμούς.

Ο λευκός φώσφορος εγείρει ηθικά και νομικά ερωτήματα, πυροδοτώντας συζητήσεις για τα στρατηγικά του πλεονεκτήματα έναντι πιθανής βλάβης, καθώς προκαλεί φρικτά βασανιστικά εγκαύματα στα θύματά του.

Ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού στο πεδίο μάχης, ωστόσο προσκολλάται στο δέρμα του ανθρώπου και προκαλεί εγκαύματα μέχρι το κόκαλο, με αποτέλεσμα να επιφέρει τον θάνατο ή να προκαλεί στους επιζήσαντες επώδυνες πληγές, η επούλωση των οποίων είναι χρονοβόρα. Η κατάποση ή η εισπνοή του μπορούν επίσης να αποβούν θανατηφόρες.

Καταγγελία από το ΚΚΕ

«Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει δεκάδες χιλιάδες απαγορευμένα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στην Τσεχία για περαιτέρω παράδοση στην Ουκρανία και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) καταδικάζει αυτά τα σχέδια», δήλωσε ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ.

«Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής οπλικών προγραμμάτων του κοινοβουλίου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ στο ουκρανικό μέτωπο στον πόλεμο με τη Ρωσία, υπέβαλε εκ νέου για έγκριση μια νέα λίστα οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών προς πώληση, επιπλέον των άγνωστων τεράστιων αποστολών που έχουν ήδη σταλεί από την αρχή του πολέμου», είπε ο κ. Παπαναστάσης.

«Σήμερα, η κυβέρνηση, έχοντας ξεπεράσει όλα τα όρια, παρασύροντας τη χώρα σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και παραβιάζοντας κάθε έννοια σεβασμού των διεθνών συνθηκών και των απαγορεύσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας, λευκός φώσφορος, εναντίον ανθρώπινων στόχων, πουλάει δεκάδες χιλιάδων εμπρηστικών οβίδων που περιέχουν λευκό φώσφορο προς την Τσεχία, με τελικό προορισμό την Ουκρανία», είπε ο βουλευτής.

Πρόσθεσε ότι, κάνοντας μια τέτοια επιλογή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί σκόπιμα συνθήκες για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων πολέμου και η σιωπή άλλων κομμάτων της βουλής για το θέμα τα καθιστά βοηθό σε αυτά τα εγκλήματα.

Ο βουλευτής είπε ότι η απομάκρυνση όπλων και πυρομαχικών για να τα στείλουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία αποδυναμώνει την αμυντική ικανότητα της χώρας.

«Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα τις εγκληματικές ενέργειες που έχει διαπράξει η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα πιο βρώμικα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , εγκαταλείποντας ακόμη και την εμφάνιση διεθνούς νομιμότητας, όπως συμβαίνει σήμερα όταν στέλνονται πύραυλοι λευκού φωσφόρου στο το ουκρανικό μέτωπο».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο iEidiseis ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενο στρατιωτικούς αξιωματούχους, ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει πυρομαχικά αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ (161 εκατομμύρια δολάρια) στην Ουκρανία μέσω της Τσεχικής Δημοκρατίας και ζητά έγκριση από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στα μέσα Μαρτίου, η εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε ότι η Αθήνα σχεδίαζε να στείλει χιλιάδες ρουκέτες και εκατομμύρια σφαίρες στο Κίεβο το 2024.

Η Ελλάδα φέρεται να σκοπεύει να αγοράσει στρατιωτικές προμήθειες από την Τσεχία και να τις μεταφέρει απευθείας στην Ουκρανία. Οι προμήθειες περιλαμβάνουν 2.000 μη κατευθυνόμενους πυραύλους Zuni 5 ιντσών, 180 αντιαρματικούς πυραύλους 2,75 ιντσών, 90.000 αντιαρματικά βλήματα των 90 mm, αντιαεροπορικά όπλα και 4 εκατομμύρια σφαίρες. Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να δώσει στην Ουκρανία 70 οβίδες M114A1 των 155 mm από το δικό της οπλοστάσιο.

Την ίδια ώρα ο Μακρόν στέλνει 1.500 Γάλλους ετοιμοπόλεμους στρατιώτες στην Ουκρανία

Σε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου επιστρέφει το ΝΑΤΟ, καθώς τη στιγμή που δεσμεύεται ότι είναι δεδομένο ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας και ετοιμάζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 5 έτη για το Κίεβο, η Γαλλία φέρεται να είναι έτοιμη να αποστείλει στην Ουκρανία μια δύναμη 1.500 Γάλλων στρατιωτών.

Όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, οι 1.500 Γάλλοι στρατιώτες θα σταλούν στην Ουκρανία εντός του Απριλίου και θα είναι σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας προκειμένου να αναπτυχθούν στο «ουκρανικό θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων». Πρόκειται για μια αν μη τι άλλο εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη, αν και ήδη οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν σπεύσει να επισημάνουν πως δεν πρόκειται να εμπλακούν σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Μάλιστα, δημοσιεύματα θέλουν τον Macron να έχει σπεύσει να διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον πως δεν περιμένει τη συνδρομή των Αμερικάνων σε περίπτωση που οι στρατιώτες του δεχθούν επίθεση από τον ρωσικό στρατό, τη στιγμή που η Bundestag έχει φροντίσει να διαμηνύσει πως ένα πλήγμα των Ρώσων σε Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία… δεν συνεπάγεται ενεργοποίηση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας.

«Νέες πληροφορίες προκύπτουν σχετικά με την προετοιμασία από το Παρίσι ενός στρατιωτικού τμήματος που θα σταλεί στην Ουκρανία. Για το σκοπό αυτό, η διοίκηση της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων ενέκρινε στις αρχές Μαρτίου τη σύνθεση μιας τακτικής ομάδας τάγματος περίπου 1.500 ατόμων. Αναμένεται ότι τον Απρίλιο η ομάδα θα τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα μάχης για μια επιχειρησιακή ανάπτυξη στο ουκρανικό θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων» είπε η Zakharova.

«Εν τω μεταξύ, οι Γάλλοι συνεχίζουν ένα μέρος της ιστορίας τους… την επιχείρηση των προγόνων τους, οι οποίοι επιδόθηκαν στη μυστική εξαγωγή από την Ουκρανία πολιτιστικών θησαυρών, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων βυζαντινών εικόνων, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν να τις συντηρήσουν στη Γαλλία», υπογράμμισε η Zakharova, η οποία κατηγόρησε το Κίεβο ότι εισάγει πλήρη λογοκρισία στην Ουκρανία.

Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ τρέμουν εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ανάμειξη στη σύγκρουση στην Ουκρανία αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, ανησυχία που προκύπτει από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron σχετικά με την αποστολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανησυχία των Αμερικάνων εστιάζει στο ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, εάν ο ρωσικός στρατός χτυπήσει τα γαλλικά στρατεύματα που ο Macron θέλει να στείλει στο ουκρανικό έδαφος.

Πάντως, η WSJ αναφέρει πως ο Macron έχει διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απαραίτητο, ενώ πρόσφατα έκθεση της γερμανικής Bundestag υποστήριζε πως η επίθεση της Ρωσίας σε γαλλικές δυνάμεις στην Ουκρανία δεν θα σηματοδοτούσε την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα. Βάσει του δημοσιεύματος, η προοπτική της παρουσίας δυτικού προσωπικού στην Ουκρανία – τόσο πολιτικού όσο και στρατιωτικού – εγείρει πιεστικά ερωτήματα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι σύμμαχοι εάν κάποιος από αυτούς σκοτωθεί ως αποτέλεσμα ρωσικού πλήγματος.

«Η κυβέρνηση Biden ανησυχεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε τυχόν γαλλικά στρατεύματα που θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία» αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή της Γαλλίας και πιθανώς άλλων δυτικών χωρών στη σύγκρουση.

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία αυξάνει διαρκώς τη στρατιωτική της ισχύ – Πρόταση για 100 δισ στην Ουκρανία

Για συνεχή αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος πρότεινε κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες να διασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο Stoltenberg πρότεινε η βοήθεια αυτή να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 5 χρόνια.

«Εκατό δισεκατομμύρια για 5 χρόνια φαίνονται πολλά, αλλά είναι μια μικρή προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να κερδίσει η Ουκρανία. Διαφορετικά το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουμε, πιστέψτε με, θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στο πώς θα βρούμε αυτά τα 100 δις για 5 χρόνια. Θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια λύση που θα περιλάμβανε διμερείς συνεισφορές προς την Ουκρανία που θα μπορούσαν να είναι ανεκτές από τον καθένα» τόνισε ο Stoltenberg.

Όπως είπε η Ρωσία αυξάνει διαρκώς τη στρατιωτική της ισχύ και για αυτό το λόγο και το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των συμμάχων της.
primenews
Back to top button