breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κραυγή αγωνίας 50.000 γονέων και παιδιών!

Πριν από λίγες μέρες, αποφάσισαν κάποιοι στην Κυβέρνηση να περάσουν ένα ΦΕΚ που στην ουσία μειώνει της δαπάνες των διαβητικών τύπου 1 (δηλαδή παιδιά) κατά 55%. Τι σημαίνει τώρα αυτό; Στερούν το δικαίωμα στην υγεία!

Πριν από λίγες μέρες και ενώ ήμασταν οι περισσότεροι ήταν αμέριμνοι, αποφάσισαν κάποιοι στην Κυβέρνηση να περάσουν ένα ΦΕΚ (αρ. φύλλου 4204/τ.Β/08/08/2022) που στην ουσία μειώνει της δαπάνες των διαβητικών τύπου 1 (δηλαδή παιδιά) κατά 55%.

Τι σημαίνει τώρα αυτό; Στερούν το δικαίωμα στην υγεία. Ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να έχει μέσα στην ημέρα μια ρύθμιση από 60% έως 75% εντός στόχου το πολύ, κάνοντας 15 τρυπήματα στα δάκτυλα και 6 ενέσιμα την ημέρα το λιγότερο.

Όλα αυτά γίναν παρελθόν όταν μπήκε στην ζωή μας το κλειστό σύστημα έγχυσης όπου μετράει το σάκχαρο του παιδιού κάθε 5 λεπτά και σε περίπτωση υπογλυκαιμίας κυρίως κατά την νύχτα, χτυπάει και σε ενημερώνει να δράσεις και όλα αυτά με μόνο 3 τρυπήματα την μέρα να φτάνει η ρύθμισή σου στο 90% και πάνω.

Η υπογλυκαιμία είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε γονιού γιατί οι βλάβες είναι άμεσες, ενώ στις υπεργλυκαιμίες οι βλάβες είναι μακροχρόνιες. Πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες σημαίνει μακροχρόνια, ένα σύστημα υγείας που θα έχει λιγότερα διαβητικά πόδια, λιγότερα χειρουργεία στα μάτια, λιγότερα προβλήματα στα νεφρά ,λιγότερους ακρωτηριασμούς και χίλια δυο άλλα, δλδ οι νέες τεχνολογίες δεν είναι πολυτέλεια αλλά επένδυση. Δίνεις λίγα τώρα και γλιτώνεις πολλά μετά.

Αποτελέσματα μιας μέρας με σύστημα πολλαπλών ενέσεων με το πόσες μετρήσεις – τρυπήματα κάνει ένας άνθρωπος και πόσες υπογλυκαιμίες και υπεργλυκαιμίες εχει (φυσιολογικο ζάχαρο είναι 70-110

Στην χώρα μας μέχρι πριν ψηφιστεί αυτό το αισχρό νομοσχέδιο, τα αναλώσιμα ήταν δωρεάν και κόστιζαν στο κράτος γύρω στα 45 ευρώ και σε μια νύχτα αποφάσισαν να δίνουν αντί για 20 ευρώ που ήταν, 45 ευρώ!

Κάποιοι θα έλεγαν «δεν μπορεί ένας γονέας να δώσει 25 ευρώ επιπλέον για το παιδί του»; Κάθε λογικός γονέας θα έδινε και με το παραπάνω, μόνο που δυστυχώς δεν έχουν όλοι να δώσουν αυτά τα 25ευρώ την εβδομάδα γιατί δεν είναι μόνο αυτά, έχουν και ειδικές διατροφές, έχουν και επιπλέον ταινίες που αγοράζουν, έχουν και ταξίδια ωρών για να πάνε σε μεγάλο νοσοκομείο γιατί η επαρχία δεν έχει γιατρούς και διαβητολογικά κέντρα κτλ.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα αναγνώστης της Prime News «Οι εταιρείες αυτές είναι παγκόσμιες και 500 άνθρωποι να έχουμε την δυνατότητα να δώσουμε αυτά τα 150 ευρώ τον μήνα (που είναι ντροπή και αίσχος ακόμα και 1 παιδί χωρίς αισθητήρα)μέχρι της 50.000 υπολείπονται αρκετοί με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην φέρνει στο τέλος αυτούς τους αισθητήρες όπως γίνεται και με άλλα συστήματα όπου στο εξωτερικό δουλεύουν libre 3 και εμείς το libre το απλό, οπότε θα ψάχνουμε να βρούμε αισθητήρα και δεν θα βρίσκουμε θα τρυπάμε τα παιδιά μας 25 φορές την μέρα και η υγεία τους θα υποβαθμιστεί σε μια νύχτα γιατί έτσι αποφάσισαν κάποιοι.

Πόσο εντός του στόχου είναι ενα διαβητικό άτομο εντός 30 ημερών, με το σύστημα των αισθητήρων που σε λίγο δεν θα έχουν

Έχω έναν πατέρα τυφλό και με ένα πόδι ακρωτηριασμένο από τον διαβήτη και ένα μικρό παιδί επίσης με διαβήτη που θέλω να έχει καλύτερη μοίρα. Μας βάλανε χρεωθήκαμε να αγοράσουμε τους μετρητές όπου είχαν 700ευρω και 4000ευρώ η αντλία με την λογική ότι θα μας χορηγήσουν τα αναλώσιμα και τώρα μας αχρηστεύουν ένα σύστημα αξίας από 5 έως 7 χιλιάδες ευρώ ανάλογα το σύστημα που φοράει ο καθένας μιας και η αντλία είναι άχρηστη χωρίς τον αισθητήρα.

Οι διαβητικοί είναι μια μικρή ομάδα που αύριο κανείς δεν ξέρει αν θα γίνει μέλος της. Οι οικογένειες αυτές πρέπει να στηρίζονται από το κράτος και όχι να εξοργίζονται. Δεν επαιτούμε διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Υπ. Υγείας: Διευκρινήσεις για αναλώσιμα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι

Σχετικά, τώρα, με το συγκεκριμένο ζήτημα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «για πρώτη φορά στη χώρα μας αποζημιώνονται οι πομποί και το σύνολο των ιατροτεχνολογικων προϊόντων των αναλώσιμων του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι, χωρίς καμία συμμετοχή των ασφαλισμένων».

Επιπλέον, τονίζει πως «το μοναδικό θέμα που έχει προκύψει είναι για ένα συγκεκριμένο προϊόν παλιάς τεχνολογίας μιας συγκεκριμένης εταιρείας που με βάση το ΦΕΚ της 8ης Αυγούστου θα αποζημιώνεται με χαμηλότερη τιμή από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο των προϊόντων χωρίς καμία συμμετοχή.

Παράλληλα, ανοίγει η αγορά καταργώντας μονοπωλιακές πρακτικές καθώς πλέον εντάσσονται όλες οι εταιρείες και όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τα αναλώσιμα για τον διαβήτη της πολυεθνικής εταιρίας Medtronic συνεχίζουν να διατίθενται και θα διατίθενται βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων με τον ΕΟΠΥΥ απρόσκοπτα στους ασθενείς, χωρίς συμμετοχή, όπως και τα αντίστοιχα προϊόντα όλων των εταιριών. Το ότι θα αποζημιώνεται με λιγότερα χρήματα η συγκεκριμένη εταιρία είναι λογικό να προβληματίζει την εταιρεία, με την οποία η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή όπως με κάθε ιδιώτη πάροχο.

Ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση η κινητοποίηση που ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση υψηλοτέρων τιμών αποζημίωσης στα προϊόντα της.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης, πράγμα που συνιστά προστασία της δημόσιας Υγείας και του δημοσίου χρήματος. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με όλους τους ιδιώτες παρόχους με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων».

Back to top button