breaking newsΚύπρος

Κύπρος- Η σαρωτική ακρίβεια συνεχίζει να κουρεύει τους μισθούς

Η σαρωτική ακρίβεια συνεχίζει να κουρεύει τους μισθούς
 Θεανώ Θειοπούλου   

Οι αυξήσεις  τιμών στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα συντηρούν ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας, με τις τιμές σε βασικά προϊόντα να εκτοξεύονται κάθε μήνα και να αδειάζουν όλο και περισσότερο τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Τον Μάϊο 2022 ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 9,1% (ο ψηλότερος από τις αρχές της δεκαετίας του 1980), από 8,8% τον Απρίλιο, με τις μεγαλύτερες μεταβολές σε ετήσια βάση να καταγράφονται στον ηλεκτρισμό, με ποσοστό 40,9%, στα πετρελαιοειδή, με ποσοστό 37% και στα γεωργικά προϊόντα, με ποσοστό 10,9%. Σχετικά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν χθες από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου.

Τη συνεχόμενη αύξηση των τιμών στην Κύπρο, που είναι πλέον ευρύτερο ευρωπαϊκό φαινόμενο, κατέδειξε και ο εναρμονισμένος πληθωρισμός 8,8% που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τη Eurostat, καταγράφοντας ρεκόρ 40ετίας. Όποια στοιχεία κι αν επικαλεστεί κανείς, είναι ξεκάθαρο πως οι χαμηλοί και οι μεσαίοι μισθοί δεν μπορούν να αντέξουν τις αυξήσεις τιμών σε κρέας, ψωμί και όλα τα βασικά προϊόντα που χρειάζεται μια οικογένεια, θέτοντας σε κίνδυνο το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όσοι έχουν μισθό ή σύνταξη €1.000, στην ουσία έχουν πραγματικό εισόδημα €910, αν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, ενώ στα €1.500 η αγοραστική δύναμη μειώνεται στα €1.365. Η οικονομική κατάσταση των μισθωτών είναι αρκετά δύσκολη αν ληφθεί υπόψη ότι περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στην Κύπρο έχουν μισθό μέχρι €1.500 και περίπου 15% έχει μηνιαίες αποδοχές €1.501 έως €2.000.

Σε μια περίοδο που το χρήμα χάνει μέρος της αξίας του λόγω του πληθωρισμού, οι αυξήσεις τιμών σε είδη διατροφής σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τον Μάϊο τα προϊόντα που έχουν σχέση με το αλεύρι σημείωσαν διψήφιο ποσοστό ανόδου σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε 15,70% και των ζυμαρικών 12,06%. Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις στα κρέατα και σημαντικό ρόλο στις αυξήσεις, εκτός από το ψηλό κόστος της ενέργειας, παίζουν οι τιμές των ζωοτροφών. Η τιμή του χοιρινού σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε 16,78%, του βοδινού και μοσχαρίσιου κρέατος κατά 9,04%, του αρνίσιου 5,15% και η τιμή των πουλερικών πήρε πάνω 19,09%.

Σημαντικές ήταν και οι αυξήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η τιμή του φρέσκου γάλακτος με χαμηλά λιπαρά σημείωσε άνοδο 4,68%, του γιαουρτιού παρέμεινε σταθερή, ενώ του τυριού αυξήθηκε 3,87%. Η τιμή του ελαιολάδου ανατιμήθηκε 3,68% σ’ ένα χρόνο, της μαργαρίνης και άλλων φυτικών λιπών 16,71% και του βουτύρου 9,22%.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι οι μεγαλύτερες μεταβολές τον Μάϊο σε σχέση με πέρυσι παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο (22,3%), μεταφορές (20 %), τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (8,6%). Στην ένδυση και υπόδηση η αύξηση ήταν 3,23% σε ετήσια βάση, στην επίπλωση, οικιακό εξοπλισμό και προϊόντα καθαρισμού 6,41%, στις μεταφορές 20%, στα εστιατόρια και ξενοδοχεία 8,06%.

Από την Στατιστική σημειώνεται ότι η τιμοληψία διενεργείται μόνο στις αστικές περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου. Για κάθε πόλη οι αυξομειώσεις των τιμών κατά προϊόν κάθε μήνα σταθμίζονται ανάλογα με τον πληθυσμό. Συγκεκριμένα, οι συντελεστές στάθμισης για τις τέσσερις επαρχίες: Λευκωσία 42%, Λεμεσός 30%, Λάρνακα 18% και Πάφος 10%. Οι τιμές των 805 ειδών και υπηρεσιών, που περιλαμβάνονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή παρακολουθούνται και καταγράφονται μια φορά κάθε μήνα, εκτός από κάποια εποχικά προϊόντα (π.χ. λαχανικά και φρούτα), τα κρέατα και τα καύσιμα, των οποίων οι τιμές συλλέγονται κάθε βδομάδα (κάθε Πέμπτη).

philenews

Back to top button