breaking newsΕλλάδα

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλια

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι η ώρα των αποφάσεων και των απαντήσεων στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα. Η Τουρκία, με όπλο το «Oruc Reis», ετοιμάζεται να εισβάλει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η κατευναστική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει δώσει το ελεύθερο στην Αγκυρα να κάνει κουρέλι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τις 10 Αυγούστου που διεξάγει έρευνες πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τώρα. Πλέον οι Τούρκοι ανεβάζουν τον πήχη των προκλήσεων και με τη νέα NAVTEX που εξέδωσαν απειλούν να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλια από ελληνικό έδαφος. Η πρόκληση είναι πρωτοφανής.

Στη ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων η Ελλάδα ασκεί απόλυτη κυριαρχία. Η κυβέρνηση επιβάλλεται πλέον να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση. Να υπερασπιστεί την κυριαρχία της χώρας. Αν δεν το κάνει, τότε πρόκειται για πράξη εσχάτης προδοσίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα, αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, ο Ερντογάν γράφει στα παλιά του παπούτσια τις διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι λογικό, γιατί και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και αρκετών υπουργών απεμπολούν τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει ότι «κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Ε, λοιπόν, οι Τούρκοι με τη νέα NAVTEX για το «Oruc Reis» απειλούν να τα περάσουν.

Το πρόβλημα για τον κ. Γεραπετρίτη και για την υπόλοιπη κυβέρνηση είναι ότι γνωρίζουν ακριβώς τη νέα πρόκληση, αλλά προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κρισιμότητα των στιγμών, σε συνεργασία πάντα με ορισμένα ΜΜΕ, που ούτε καν αναφέρουν το θέμα.

Η κυβέρνηση γνωρίζει γιατί η Ελλάδα εξέδωσε αντι-NAVTEX, στην οποία αναφέρεται ότι η τουρκική NAVTEX περιλαμβάνει μια περιοχή μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα:

  • «ZCZC HA11

  • 211130 UTC NOV 20

  • IRAKLEIO STATIOΝ NAVWARN 711/20

  • Νοτιοανατολική Κρητική Θάλασσα

  1. Μη εξουσιοδοτημένος Σταθμός μετέδωσε τη NAVTEX FA64-1460/20 η οποία αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που περιλαμβάνει Ελληνικά Χωρικά Υδατα, όπου η Ελλάδα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει NAVTEX. Αυτή η περιοχή της NAVTEX επικαλύπτει επίσης και την ελληνική υφαλοκρηπίδα και εμπίπτει εντός της Ελληνικής περιοχής Υπηρεσιών NAVTEX όπου ο Σταθμός NAVTEX του Ηρακλείου έχει την αρμοδιότητα να εκπέμπει NAVTEX.

  2. Όλοι οι ναυτιλλόμενοι παρακαλούνται να αγνοήσουν τη NAVTEX FA64-1460/20».

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι για τη μέτρηση έχουν λάβει υπ’ όψιν τους μια μικρή τουρκική βραχονησίδα. Λίγη σημασία έχουν όμως οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν ο Ερντογάν και οι αξιωματούχοι του. Αν τελικά το «Oruc Reis» πλεύσει διεξάγοντας έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι εισβολή.

Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, αφού επισημαίνει το κενό στρατηγικής, αναρωτιέται αν θα υπάρξει αντίδραση: «Η πρόσφατη τουρκική NAVTEX FA64-1460/20 προβλέπει παράνομη δραστηριότητα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στα 5,8 μίλια. Θα αντιδράσει, έστω τώρα, η κυβέρνηση;».

Τι προβλέπει η απόρρητη αμυντική συμφωνία που υπογράψαμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μοιάζει με όαση επιτυχίας στην έρημο των αποτυχημένων κυβερνητικών επιλογών στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής και της Αμυνας περιλαμβάνει πολλούς τομείς, οι οποίοι θα βοηθήσουν την Ελλάδα, στο αμυντικό κομμάτι, απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια στρατιωτικής εμπλοκής.

Στη συμφωνία υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης στρατιωτικών δυνάμεων κάθε χώρας στο έδαφος της άλλης. Δηλαδή και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορούν να βρίσκονται στο έδαφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το αντίστροφο. Ιδιαιτέρως σημαντική δυνατότητα, καθώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Οι κοινές ασκήσεις από τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών έχουν ήδη αρχίσει από το καλοκαίρι, με τη συμμετοχή αεροσκαφών των ΗΑΕ σε ασκήσεις στην Κρήτη. Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα κοινών ασκήσεων μεγαλύτερης έκτασης. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μια σημαντική παράμετρος σε όσα υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ηγέτης των ΗΑΕ είναι η ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών στον αγώνα των δύο κυβερνήσεων κατά της τρομοκρατίας.

Η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής και της Αμυνας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το πρώτο βήμα στη γενικότερη συνεργασία των δύο χωρών.

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να είναι η γέφυρα ώστε να μπορέσει να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των ΗΑΕ και στα υπόλοιπα συμμαχικά σχήματα, όπου μετέχει η χώρα μας, όπως είναι οι δύο τριμερείς με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο. Πάντως το επόμενο βήμα, μετά τη συμφωνία με τα ΗΑΕ, είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένα σχήμα στο οποίο θα περιλαμβάνονται η Ελλάδα, τα ΗΑΕ και η Γαλλία.

Το πλαίσιο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αλλά είναι σίγουρο ότι θα δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια στην Ελλάδα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας.

Σε διμερές επίπεδο διπλωματικές πηγές τόνισαν στη «δημοκρατία» ότι μετά την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ακολουθήσει η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

Είναι αρκετές οι διπλωματικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί τους επόμενους μήνες.

 

 

dimokratianews
Back to top button