breaking newsΔιεθνή

Ουκρανία: Εκκένωση του Κουπιάνσκ και 37 γειτονικών κοινοτήτων λόγω της προέλασης του ρωσικού στρατού

 

Οι κάτοικοι δεκάδων ουκρανικών κοινοτήτων στην περιοχή του Χαρκόβου διατάχθηκαν σήμερα να τις εκκενώσουν, λόγω της προέλασης του ρωσικού στρατού ο οποίος νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι «βελτιώνει τις θέσεις του».

Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από το Κουπιάνσκ και τα περίχωρά του χάρη στην επίθεση-αστραπή του ουκρανικού στρατού, πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Εδώ και μερικές εβδομάδες όμως έχουν περάσει στην αντεπίθεση στην περιοχή αυτή και κάνουν συχνά λόγο για κατάληψη εδαφών.

«Προς την κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, οι μονάδες εφόδου των σχηματισμών μάχης ‘Δύση’ βελτίωσαν, με επιθετικές ενέργειες, τις θέσεις τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου», υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ημερήσια αναφορά του.

Λόγω αυτής της προέλασης, οι τοπικές ουκρανικές αρχές διέταξαν την εκκένωση 37 κοινοτήτων στην περιοχή του Κουπιάνσκ. Πρόκειται για χωριά που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο, στην αριστερή όχθη του ποταμού Οσκίλ.

Η διοίκηση του Κουπιάνσκ, μιας πόλης περίπου 25.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, συνέστησε το πρωί σε όσους ζουν εκεί να φύγουν προς το Χάρκοβο, την πρωτεύουσα της επαρχίας, «λόγω της δύσκολης κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας και της αύξησης των βομβαρδισμών». Ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ είπε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν τη νύχτα στο χωριό Κιντρατσίφκα, το οποίο περιλαμβάνεται σε αυτά που πρόκειται να εκκενωθούν. Το Κουπιάνσκ χτυπήθηκε επίσης δύο φορές, πρόσθεσε, αναρτώντας τη φωτογραφία ενός διοικητικού κτιρίου που υπέστη ζημιές από βόμβες.

Μια 36χρονη γυναίκα που ζει στο χωριό Κιβτσαρίφκα αφηγήθηκε ότι προετοιμάζεται να φύγει για το Ζιτομίρ, στην κεντρική Ουκρανία. «Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, είναι σημαντικό να μεταφέρουμε τα παιδιά σε ασφαλές μέρος», είπε η Άννα Κόρετς, η οποία έχει τέσσερα μικρά παιδιά. Ο σύζυγός της θα μείνει πίσω, για να φροντίσει τη μητέρα του που αναρρώνει από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τους χάρτες που παρουσίασε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν μερικά χιλιόμετρα από το Κουπιάνσκ. Την Δευτέρα ο ρωσικός στρατός είπε ότι μέσα σε τρεις ημέρες προχώρησε κατά τρία χιλιόμετρα προς την κατεύθυνση της πόλης αυτής.

primenews.

Back to top button